StoryEditor

Bankrot Cypru môže ohroziť eurozónu, tvrdí Draghi

28.01.2013, 15:35
Autor:
dujduj
Odkladanie pomoci bankám na Cypre môže podľa šéfa ECB ohroziť celú eurozónu.

Záchrana zadlženého Cypru rozhádala šéfa ECB Maria Draghiho a nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubla. Ochota Nemecka zachraňovať nie príliš transparentný Cyprus je totižto veľmi nízka. Píše nemecký týždenník Der Spiegel.

Draghi na zasadaní ministrov financií odmietol Schäubleho názor, že Cyprus nie je "systémovo dôležitý" a upozornil na to, že bankrot krajiny, ktorá sa na ekonomike menovej únie podieľa 0,2 percentami, môže ohroziť celú eurozónu.



Schäuble opakovanie prehlasoval, že bankrot tohto ostrovného štátu nebude znamenať pre eurozónu žiadnu hrozbu. Drahgi mu však argumentoval tým, že dve najväčšie cyperského banky, o ktorých záchranu predovšetkým ide, majú rozsiahlu sieť pobočiek v Grécku, a že obavy ich klientov by mohli rýchlo ukončiť kľud v tejto krajine a eurozóne.

Váhu Dragiho slovám dodal aj komisár pre hospodárstvo a menu Olli Rehn a šéf záchranného fondu eurozóny Klaus Reglil, podľa ktorých môžu problémy Cypru naozaj ukončiť krehké zlepšenie situácie v eurozóne.

Brusel už niekoľkokrát vyzýval Cyprus k privatizácii strategických podnikov. No vláda to zakaždým odmietla, pretože sa podľa nej nedá určiť, či dlhová záťaž krajiny bude po získaní zahraničného úveru taká vysoká, že by ju nedokázala zvládnuť.  Aj nemecká kancelárka Merkelová vyzvala predstaviteľov krajiny, aby uskutočnili ekonomické reformy a zaviedli zákony proti praniu špinavých peňazí, z ktorých je Cyprus často obviňovaný.

Cyprus už doplatil na dlhové problémy aj znížením ratingu. Fitch zrazila rating krajiny o dva stupne z BB- na B. Podľa agentúry budú cyperské banky na rekapitalizáciu potrebovať okolo 10 miliárd eur a celkový záchranný balík by tak mohol presiahnuť 17 miliárd eur.

01 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako na účtovné závierky podľa nových pravidiel 02 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrh na rozdelenie zisku po zdanení roku 2004 03 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Povinnosti spojené s účtovnou závierkou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:17