StoryEditor

Šéf eurobanky sa pokúsil o zvrat

06.07.2012, 00:00
Draghi stiahol základnú úrokovú sadzbu na historické dno. Aby naštartoval ekonomiku.

Úvery v bankách by mohli byť opäť výhodnejšie. Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi totiž včera poslal základnú úrokovú sadzbu na historické dno. Takmer po roku od posledného znižovania sa dostala na úroveň 0,75 percenta. „Nižšie sadzby pre banky by mali následne aj firmám, aj domácnostiam znížiť úroky na úveroch, a tým im uvoľniť určitú časť peňazí na spotrebu alebo investície,“ vysvetľuje hlavné dôvody zníženia sadzby analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Krívajúca ekonomika
Analytici krok eurobanky už dlhšie očakávali. Ako podotkol aj Draghi, ekonomika eurozóny potrebovala výraznejšiu vzpruhu.

„Stále prevažuje neistota nad dôverou,“ tvrdí Draghi.

Zníženie sadzieb tak má hlavne zatlačiť na banky, aby obnovili úverovanie, a tým podporili aj investície v priemysle. Ako totiž dokazujú najnovšie štatistiky priemyselnej produkcie v eurozóne, je v najhoršom stave od roku 2009. Infláciu sa nedarí krotiť, nezamestnanosť prudko rastie a klesá tak dopyt aj výrobná činnosť.

Tlak na banky
Draghi sa však včera rozhodol tlak na banky ešte zvýrazniť, aby rozmrazil aj medzibankový trh. Eurobanka znižuje úrok aj na svojich depozitoch, a to až na nulu. To bude finančné domy nútiť, aby si požičiavali medzi sebou a „nezaparkovali“ si peniaze v podobe rezerv späť v eurobanke.

Analytici sú však skeptickí. „Dnes si banky nájdu tisíc dôvodov, prečo klientom neposkytnú úver. Úverový trh je mŕtvy a aj zostane mŕtvy,“ tvrdí analytik Trim Broker Valér Demjan.

Európska centrálna banka dala pritom včera jasne najavo, že neuvažuje o vykupovaní dlhopisy problémových krajín, ak na to trvalý euroval stačiť nebude. „Všetky naše opatrenia majú dočasný charakter. Našou snahou je udržať najmä cenovú stabilitu,“ upozornil Draghi.

01 - Modified: 2005-05-04 13:48:00 - Feat.: 0 - Title: Na definitívne rozhodnutie Hankook Tires koruna reagovala krátkym posilnením
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:48