StoryEditor

Islamské banky dobýjajú svet. Nepoznajú úroky

12.06.2012, 10:24
Finančníctvo stavané podľa islamských pravidiel expanduje do celého sveta.

Vďaka svojim pravidlám láka i kresťanov. Vo Veľkej Británii už funguje 22 islamských bánk. Týždenník Ekonom prináša prehľad siedmych základných produktov islamského bankovníctva.

Bankovníctvo bez úrokov. Toto súslovie znie ako dokonalé protirečenie. Napriek tomu vo svete fungujú stovky finančných domov, ktoré sa týmto pravidlom, zákazom požičiavania na úrok, riadia. Ide o banky fungujúce na základe islamského práva šaría, ktoré úroky považuje za úžeru, a teda zakazuje.

Ich popularita v posledných rokoch rýchlo rastie predovšetkým v moslimských štátoch. V dôsledku toho, ako finančná kríza a pády tradičných bánk spôsobené špekulatívnymi obchodmi poškodili dôveru ľudí v klasické finančníctvo, začínajú byť islamské banky založené na etických princípoch atraktívne pre klientov aj z iných dôvodov, ako je náboženské vyznanie. Príkladom sú európske firmy, ktoré obchodujú s partnermi z Blízkeho východu.



"Medzi klientmi máme aj niekoľko spoločností z Česka," potvrdil týždenníku Ekonom riaditeľ marketingu saudskoarabskej Abu Dhabi Islamic Bank Petr Klimeš s tým, že špecifiká bankových služieb sa klientom pozdávajú.

Podobné skúsenosti majú aj v ďalších krajinách. Napríklad v Libanone, kde je zloženie obyvateľov s kresťanským a islamským vyznaním zhruba "pol na pol". "Len asi pätina nových klientov k nám prichádza preto, že ponúkame bankovníctvo založené na práve šaría. Väčšine sa jednoducho pozdáva koncept tohto finančníctva," tvrdí viceprezident Banque du Liban Raed Charafeddine.

Iným dôkazom atraktivity etického islamského bankovníctva pre "nemoslimov" je úspech švédskej AKO Medlemsbank. Tá síce neoperuje s pojmom šaría, ponúka však podobný princíp podnikania. Klienti banky sú zároveň spoločníkmi a banka im miesto úrokov vypláca podiel zo zisku. Aj ďalšie produkty AKO Medlemsbank sú veľmi podobné tým islamským.

Islamské bankovníctvo patrí v posledných dekádach medzi najrýchlejšie rastúce segmenty globálneho finančného trhu. Banky rástli od roku 2000 v priemere o 15 percent ročne. Kým ešte v 90. rokoch 20. storočia spravovali po celom svete aktíva vo výške približne 150 miliárd dolárov, tento rok podľa odhadov organizácie UK Islamic Finance Secretariat (UKIFS) dosiahne táto suma až 1,6 bilióna.

Potenciál je pritom obrovský. Podľa odhadov UKIFS využíva služby islamského bankovníctva zatiaľ len 12 percent z 1,5 miliardy svetovej moslimskej populácie.

Islamské bankové produkty

Murabaha

Nákup s odloženou splatnosťou. Banka namiesto poskytnutia úveru na nákup určitého produktu tento tovar sama kúpi. Klient s ním potom môže disponovať, avšak až do zaplatenia kúpnej ceny vrátane ziskovej prirážky zostáva tovar majetkom banky.

Mušáraka

Partnerstvo, v ktorom klient spoločne s bankou investuje do podniku či projektu. V závislosti na výške kapitálu, ktorý každá zo strán vložila, sa potom proporcionálne delia o zisk, ale aj o stratu.

Mudáraba

Obdoba tichého partnerstva či trustového financovania. Jedna strana investuje do projektu celý kapitál, druhá potom know-how a manažéra, ktorý projekt riadi. Podľa dopredu dohodnutého pomeru si potom obe strany rozdeľujú zisk.

Idžára

Obdoba leasingu. Banka sama kúpi určité aktívum a potom ich s predom známou prirážkou na splátky prenajíma dlžníkovi. Po splatení prechádza aktívum z majetku banky do vlastníctva klienta.

Istisna

Zmluva o dodaní projektu na kľúč. Používa sa väčšinou v stavebníctve, kde banka financuje developerské projekty. Po ich dokončení ich predá klientovi, ktorý potom za dopredu dohodnutých podmienok spláca investície banke vrátane odmeny.

Sukuk

Islamská obdoba dlhopisu. Ide o obchodovateľný "certifikát", ktorý zaručuje vlastníctvo určitej časti podkladového aktíva.

Quard hasan

Bezúročná pôžička klientovi vo finančnej tiesni. Banka ju poskytuje obyčajne za záruku a v niektorých prípadoch si účtuje poplatky, ktoré majú pokryť náklady s pôžičkou. 
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:34