StoryEditor

Euroval ide do vlády

18.05.2012, 00:00
Záchrana eura. Rezort financií predložil návrh na vznik trvalého fondu.

Slovensko prispeje do Európskeho mechanizmu pre stabilitu, teda trvalého eurovalu, už v lete sumou 131,84 milióna eur. Tento rok to ešte utiahne z vlastných zdrojov. Na ďalšie splátky si však bude musieť požičať. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý by mal upravovať fungovanie nového fondu na záchranu zadlžených štátov, ktorý predložilo na pripomienkové konanie ministerstvo financií.

Prví žiadatelia o pomoc
Oslovení analytici sa zhodli, že v blízkom čase hrozí využitie pomoci z trvalého eurovalu Španielom, ktorí musia pomáhať svojim bankám. „Ďalšou problematickou krajinou je Portugalsko, ktoré už pomoc čerpá, no pravdepodobne bude potrebovať ďalšiu,“ dopĺňa analytik Iness Juraj Karpiš. Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers, hovorí tiež o Cypre ako o ďalšom potenciálnom prijímateľovi finančnej pomoci z eurovalu.

Výška samotného eurovalu však podľa analytikov rozhodne nebude stačiť, aby vytiahol z problémov krajiny, ktoré by sa dostali do problémov po prípadnom krachu Grécka. „Tento stabilizačný mechanizmus nepočíta s krachom Grécka, ktoré by do problémov stiahlo ďalšie krajiny,“ hovorí analytik Trim Brokers Roland Ižip. Ak by však pomoc potrebovalo naraz viacero krajín, môžeme podľa Karpiša predpokladať, že aj naďalej bude v kríze hrať kľúčovú úlohu Európska centrálna banka. „Hlavným cieľom prečo vznikol trvalý euroval bolo upokojiť finančné trhy,“ hovorí Ižip a dodáva, že toto riešenie predstavuje poslednú nádej, ako udržať eurozónu.

Strop môže byť vyšší
Slovensko musí za päť rokov zaplatiť do systému takmer 660 miliónov eur. Nemusí to však byť konečná suma, v prípade, že sa eurozóna dostane do vážnych problémov, môžeme podľa analytikov očakávať ďalšie zvyšovanie eurovalu. Či Slovensko uvidí svoje peniaze, závisí od vývoja v eurozóne a od schopnosti krajín splácať svoje úvery. Podľa Ižipa by mohlo Slovensko získať aj na úrokoch z dlhopisov.

Slovenský parlament v utorok ratifikoval zmenu v Lisabonskej zmluve, ktorá umožní založenie trvalého eurovalu. S tým súhlasí väčšina parlamentných strán, s výnimkou SaS. „Posledné mesiace ukázali, že toto je posledný krok k zániku eura na Slovensku,“ povedal Richard Sulík (SaS). Parlament bude rokovať o ratifikácii medzinárodnej zmluvy a príslušnej legislatívy upravujúcej fungovanie trvalého eurovalu pravdepodobne na svojej najbližšej júnovej schôdzi. Fond by mal začať fungovať v lete tohto roka. Erik Kapsdorfer

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:20