StoryEditor

Trendy, ktoré do roku 2050 zmenia planétu

13.12.2012, 23:05
Autor:
zajzaj
Najnovšia prognóza americkej tajnej služby predpovedá, ako bude svet vyzerať o tri dekády.

Americký Úrad riaditeľa tajných služieb zverejnil čerstvé prognózy svetového vývoja do roku 2050. Okrem otázok bezpečnosti si všímal aj ekonomiku. Niektoré jeho závery neprekvapia, keďže rast vplyvu Číny je zreteľný aj dnes. Iné áno - najrýchlejšie rastúcim regiónom sá ma stať Subsaharská Afrika - možno práve preto, že patrí medzi najchudobnejšie na svete.

1. Do roku 2050 Čína prekoná v kúpnej sile svojho obyvateľstva aj Ameriku a stane sa planetárnym centrom konzumu.

2. Prudké výkyvy v cenách komodít budú spôsobovať proexprotným ekonomikám problémy. Ceny komodít totiž už od roku 2000 prudko rastú a komoditné burzy tak už vyrovnali všetky prepady od začiatku storočia.

3. Ekonomika bude s následkami krízy zápasiť aj naďalej. Striedanie hospodárskych cyklov sa v tomto dôsledku zrýchli a prechody budú výraznejšie.

4. Rozloženie finančných aktív bude oveľa viac regionálne diferencované. Tento trend možno pozorovať dlhodobo – kým v roku 2000 bolo až takmer 90 percent všetkých aktív sústredených v Severnej Amerike, Európe a Japonsku, v roku 2020 sa tento podiel zmenší v prospech Indie, Číny a ďalších krajín len na vyše 60 percent.

5. Zatiaľ čo vplyv Západu bude upadať, svoju pozíciu budú upevňovať najmä Čína. Tá má do roku 2040 v takzvanom indexe globálnej moci (Global Power Index), ktorý si všíma faktory ako HDP, výdavky na obranu alebo veľkosť populácie predbehnúť USA. Hegemónom sa však nestane a svet bude silne multipolárny.

6. Rastovým majstrom sa stane nový región – Subsaharská Afrika. Angola, Ghana, Keňa, Nigéria, Senegal, Tanzánia a Zambia v hospodárskom raste dokonca predstihnú aj favoritov zo skupiny BRIC. Týchto osem štátov reprezentuje asi 45 percent rozlohy Subsaharskej Afriky a približne 61 percent výkonu jej hospodárstva. Hoci rast ich ekonomiky bude zázračný, je to beh na dlhé trate – spolu majú HDP veľké asi ako Poľsko.

7. Naopak, najnestabilnejším regiónom ostane Blízky východ a severná Afrika. Tamojšia ekonomika ostane aj naďalej jednostranne zameraná na vývoz ropy, čo spolu s demografickým vývojom bude produkovať obrovské masy nezamestnaných. Tá bude najväčšia v skupine mladých, čo zvýši riziko štátnych prevratov a revolúcií.

8. Zvýšené napätie však možno očakávať aj v Južnej Amerike. Silnejúca stredná trieda sa bude čoraz razantnejšie dostávať do konfliktu s tamojšími diktátormi a populistickými politikmi.

Zdroj: Office of the Director of National Intelligence

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:59