StoryEditor

Eurobanka sa chystá Grécku pomôcť

09.02.2012, 07:16
Sledovali sme online | Podľa šéfa ECB by banka mohla Grécku nepriamo pomôcť.

19:30 Mikloš: Vypočujeme si všetky informácie a až potom budeme rokovať o Grécku

Minister financií SR Ivan Mikloš po príchode do Bruselu na zasadanie ministrov financií eurozóny uviedol, že priebeh dnešných rokovaní o druhom balíčku pomoci pre Grécko sa bude odvíjať od správ, ktoré o situácii v tejto krajine prednesie grécky minister financií Evangelos Venizelos a medzinárodná trojka zostavená z predstaviteľov EÚ, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.
     
"Budeme posudzovať túto dohodu. Prijmeme informácie od trojky, potom od gréckeho ministra financií a na základe toho sa bude rozhodovať o odklepnutí úverového balíka," povedal Mikloš o pravdepodobnom priebehu zasadania euroskupiny.
     
Grécky šéf financií Venizelos by mal svojim kolegom z eurozóny podrobne opísať dohodu, na ktorej sa dnes po dlhých rokovaniach zhodli lídri najväčších gréckych politických strán.
     
Slovenský minister uviedol, že v tomto štádiu je rozhodujúce, aby grécka strana neprichádzala s ďalšími sľubmi, ale treba predložiť konkrétne potvrdenia o rozhodnutí gréckej vlády a gréckeho parlamentu o napĺňaní medzinárodnej dohody. A to, ako dodal Mikloš, je dnes nálada, ktorá prevláda medzi všetkými ministrami, vládami a členskými krajinami eurozóny.
     
Na otázku, či Slovensko podporí scenár, keď sa Európska centrálna banka vzdá ziskov v spojitosti s nákupom gréckych dlhopisov, Mikloš uviedol, že ministri budú dnes diskutovať o možných scenároch, preňho je však dôležité to, na čom sa už dohodli predsedovia vlád členských štátov eurozóny.
     
"A to sú limity, 130 miliárd eur pomoci a 120 % alebo číslo blízke 120 % dlhu v roku 2020," povedal Mikloš o pozícii, z ktorej Slovensko pri rokovaniach nemieni ustúpiť.

19:22 Podľa šéfa ECB by banka mohla Grécku nepriamo pomôcť

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi pootvoril dnes dvere možnej nepriamej pomoci Grécku zo strany ECB po tom, ako sa grécki politici v poslednej chvíli dohodli s medzinárodnými veriteľmi na potrebných reformách.     

Grécko, ktoré v krátkom čase potrebuje ďalšiu finančnú pomoc, aby sa vyhlo neriadenému bankrotu, požiadalo ECB, aby mu vyplatila zisky z gréckych dlhopisov, ktoré v minulosti lacno nakúpila. Banka nakúpila grécke dlhopisy v nominálnej hodnote 50 miliárd eur, zaplatila za ne však len 38 miliárd eur. Grécko by tak získalo zhruba 12 miliárd eur.     

Po tom, čo ECB dnes ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 1 %, Draghi väčšinu tlačovej konferencie venovanej situácii v Grécku odmietal odpovedať, či je ECB pripravená Grékom vypomôcť. Na konci konferencie však predsa len naznačil, že banka by mohla presunúť zisky z gréckych dlhopisov na krajiny eurozóny. Tie by následne mohli peniaze posunúť Aténam, čím by sa ECB vyhla nepovolenému priamemu financovaniu niektorej z krajín eurozóny.     

"Ak ECB poskytne vládam peniaze, ide o monetarizáciu dlhu. Ak však rozdelí časť zo svojho zisku členským štátom v rámci kapitálového kľúča, o monetarizáciu dlhu už nejde," povedal Draghi. Kapitálový kľúč predstavuje rozsah podielu členskej krajiny na financovaní banky, ktorý vychádza z ekonomickej sily štátu a počtu obyvateľov. Členské štáty sa podľa Draghiho môžu potom rozhodnúť, či peniaze od ECB poskytnú Grécku.
      Informovala o tom agentúra Reuters.

18:30 Americké akcie mierne stúpli vďaka dohode o úsporách v Grécku

Hodnota amerických akcií dopoludnia mierne posilnila potom, čo sa politické strany v Grécku dohodli na úsporných opatreniach. Dohoda je podmienkou medzinárodných veriteľov pre poskytnutie novej finančné pomoci, ktorá je nevyhnutná na odvrátenie bankrotu tejto silne zadlženej krajiny.

Okolo poludnia newyorského času (18:00 SEČ) sa najsledovanejší Dow Jonesov index zvýšil o 0,2 percenta na 12.906 bodov. Širší index Standard & Poor 's 500 stúpol tiež o 0,2 percenta na 1352 bodov a index technologického trhu Nasdaq Composite posilnil o 0,4 percenta na 2927 bodov.

Trh teraz čaká na ďalší vývoj okolo Grécka. "Je tu stále značné množstvo nedôvery, "upozornil analytik Jack Ablin zo spoločnosti Harris Private Bank. "Trh zaujal vyčkávací postoj," dodal.

17:50 Ministri: Eurozóna o záchrannom balíku dnes nerozhodne

Eurozóna podľa holandského ministra financií Jána Kees de Jagera s definitívnou platnosťou o druhom záchrannom balíku pre Grécko nerozhodne. Podobne sa dnes neskôr vyjadrili aj jeho nemecký kolega Wolfgang Schäuble aj šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.
 
Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová správy z Atén o dosiahnutí dohody požadovanej partnermi pre uvoľnenie nových pôžičiek však označila za povzbudivé.

"Nebude finálna dohoda," povedal pred rokovaním De Jager. Podľa neho je nevyhnutné teraz vypočuť podrobnosti o tom, akú podobu dohody dosiahnutej v Grécku majú.

17:34 Nebezpečenstvo pre fondy

"ECB tlačiť nové peniaze nesmie. Ale naša milá ECB vymyslela spôsob, ako elegantne zavrieť dvere, aby do jej neporiadku nebolo zvonku príliš vidieť. Grécke dlhopisy, ktoré by mali byť škrtnuté, vymení ešte pred týmto škrtnutím za dlhopisy záchranného fondu EFSF. Skrátené budú až potom. Ekonomicky to, samozrejme, vyjde narovnako. ECB nebude môcť nikto obviňovať, že porušuje európske právo. Žeby sa tým ale vyriešil problém, že zrazu budú v eurozóne obiehať vytlačené a ničím nekryté peniaze, ktoré môžu spôsobiť inflačné tlaky, to sa vskutku povedať nedá. Na jednej strane je veľa uvoľnených peňazí, na druhej strane za nimi nie je nič - nič hmatateľné, žiadny prísľub, že by raz došlo k nejakému splácaniu dlhov. Ak sa však tento nápad skutočne zrealizuje, bohužiaľ sa tým naplní prvý krok scenára, pred ktorým už dlho varujeme: bezcenné dlhopisy, ktoré nemajú byť už nikdy splatené, sa začínajú v Európe nebezpečne maskovať neustálymi zmenami majiteľov a záruk," komentuje analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

17:08 Ďalšie zníženia sadzieb?

"Vzhľadom na nedoriešenú grécku otázku, oslabený globálny agregátny dopyt a pretrvávajúce napätie ohľadne dlhodobého riešenia dlhovej krízy v eurozóne, Erste Group Research očakáva jedno až dve zníženia kľúčovej sadzby ECB do konca druhého štvrťroka (na 0,5 – 0,75 %). Na výslednej úrovni by potom sadzba ECB mala zotrvať dlhší čas. Trh očakáva sadzbu ECB na úrovni 0,75 %," komentuje analytička Slovenskej sporiteľne Soňa Muzikářová..

17:02 Balík najnovších úsporných opatrení gréckej vlády

  • Zníženie výdavkov o 1,5 percenta HDP v roku 2012, teda o 3,3 miliardy eur . To znamená napríklad obmedzenie investícií do infraštruktúry o 400 miliónov eur, pokles výdavkov na výplatu dôchodkov o 300 miliónov eur, zníženie nákladov na obranu takisto o 300 miliónov eur a obmedzenie príspevkov na lieky o 1,1 miliardy eur.
  • Zníženie minimálnej mzdy o 22 percent, ktoré sa má však dotknúť len nových zamestnancov, nie tých terajších. Zo zhruba 750 eur tak má klesnúť na asi 586 eur. Mladým zamestnancom do 25 rokov sa minimálny plat znížiť o 30 percent na 527 eur.
  • Zníženie dôchodkov o 15 percent u bývalých zamestnancov bánk a veľkých firiem ako sú telefonický operátor OTE alebo elektrárenská spoločnosť DEI. Sedempercentný pokles penzií bývalých námorníkov.
  • Zmrazenie miezd všetkých zamestnancov do doby, než klesne nezamestnanosť pod desať percent (v súčasnosti sa približuje 21 percentám).
  • Prepustenie 15 000 štátnych úradníkov do konca roka 2012. Zníženie celkového počtu štátnych zamestnancov o 150 000 do roku 2015.
  • Zníženie o 15 percent u štátnych príspevkov na penzijné pripoistenie.
  • Ďalšie trojpercentné zníženie príspevkov na sociálne zabezpečenie v roku 2013.
  • Zrušenie daňových výnimiek (napríklad nižšia DPH na gréckych ostrovoch).
  • Privatizácia veľkých firiem ako stávkovej spoločnosti OPAP, ropného koncernu ELPE, vodárenského gigantu EYDAP v prvej polovici tohto roka.


Záväzky do budúcnosti:

  • Už v júni musia Atény (aj keď po prípadných voľbách vznikne nová vláda) prichystať nové úsporné opatrenia vo výške desiatich miliárd eur pre dvojročné obdobie 2014-2015.
  • Do konca roka 2015 má Grécko vytvoriť primárny rozpočtový prebytok (po vylúčení úrokov z pôžičiek).

16:58 Dohoda oficiálne potvrdená

A ešte raz k dohode. Tentokrát novinárom dorazilo oficiálne vyjadriť odpor z kancelárie gréckeho premiéra Lukasa Papadimosa. "Rozhovory medzi gréckou vládou a "trojkou" boli dnes ráno úspešne dokončené. Politickí lídri súhlasili s výsledkami vyjednávania. Preto sme dosiahli konsenzus v kontexte nového záchranného programu ešte pred dnešným zasadnutím euroskupiny. "

16:28 Euro je na dvojmesačnom maxime

Euro sa dnes vyšplhalo na dvojmesačné maximum voči americkému doláru aj japonskému jenu vďaka dohode gréckych politických strán na úsporných opatreniach. Výraznejšiemu nárastu eura však bránili vyhliadky na ďalší pokles úrokov v eurozóne.

Jednotná európska mena voči doláru stúpla až na 1,3312 USD. Neskôr o časť ziskov prišla a predávala sa za 1,3295 USD. Oproti stredajšiemu záveru tak vykazovala nárast o 0,3 percenta, napísala agentúra Reuters.

ECB ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na jednom percente. "Vzhľadom k problémom v eurozóne považujú trhy ďalšie zníženie sadzieb za pravdepodobné," uviedol analytik Steven Butler zo spoločnosti Scotia Capital. "Grécka dohoda by však mohla zabezpečiť dostatok pozitívnej nálady," dodal.

15:55 Na rade je trojka

K novej gréckej ponuke sa ešte musí vyjadriť trojka. Tí majú rozhodnúť, či Grécko novou ponukou splní ich požiadavky a peniaze im budú uvoľnené. Predstavitelia eurozóny už predtým uviedli, že balík pomoci musí byť dohodnutý a schválený najneskôr do 15. februára, aby bolo všetko papierovanie dokončené včas a Grécko sa vyhlo chaotickému bankrotu, ktorý by mohol ohroziť oživenie celej globálnej ekonomiky.

Grécko tiež stále rokuje so súkromnými investormi, ktorí držia takmer dve tretiny štátnych dlhopisov Grécka, o odpise dlhu. Účasť súkromných investorov je neoddeliteľnou súčasťou druhého balíka pomoci. Rokovania o výmene dlhopisov sa ťahajú už niekoľko týždňov a ich cieľom je zníženie dlhu krajiny až o 100 miliárd eur. Očakáva sa, že súkromní investori výmenou časti existujúcich dlhopisov za nové prídu asi o 70 percent svojej investície.

15:53 Draghi v gréckom zajatí

Šéf ECB Mario Draghi pred chvíľou skončil tlačovú konferenciu, ktorá bola usporiadaná k menovému rozhodnutiu bankovej rady ECB. Novinárov však skôr zaujímala situácia okolo Grécka a dlhovej krízy.

Jeden novinár sa šéfa ECB spýtal, či opatrenia, ktoré boli doteraz prijaté v rámci záchrany krajiny, boli výnimočná. ,,Grécko je jedinečný prípad pre všetko, "odpovedal mu Draghi so smiechom v tvári.

Otázka padla aj na dohodu Grécka so súkromnými veriteľmi, ktorá stále nie je dokončené. Draghi odpovedal:,, Nie sme medzi zainteresovanými stranami, ale náznaky, ktoré dostávame, ukazujú na to, že obe strany sú blízko k podpisu dohody. "

15:38 Draghimu o dohode volal grécky premiér

Šéf ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii potvrdil, že sa grécka vládna koalícia dohodla na úsporných opatreniach. Draghi novinárom vo Frankfurte povedal, že ho o uzavretí dohody telefonicky informoval samotný grécky premiér Lukas Papadimos.

Grécky minister financií Evangelos Venizelos tak na dnešnom zasadnutí ministrov financií eurozóny predstaví poslednú verziu gréckej dohody. Uvidíme, ako sa bude páčiť euroskupine vedenej Jean-Claude Junckerom.

15:25 Grécka cesta k záchrannému úveru

Pozrite si najdôležitejšie udalosti, ktoré rezonovali Európou, svetom a trhmi počas gréckej krízy. Viac čítajte tu.

14:53 Euro silnie

 Euro už niekoľko minút pred tým, než sa informácie objavili na weboch, začalo viac kolísať. Neskôr sa jeho kurz výrazne zvýšil a oproti doláru sa mena vyšplhala tesne pod 1,33 USD.


14:39 Konečne. Grécke strany sa dohodli na škrtoch

Zástupcovia gréckych politických strán sa dohodli na úsporných opatreniach, ktoré výmenou za nový záchranný úver požaduje Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF). Agentúre Reuters to povedal zdroj z gréckej vlády. Grécko rokuje o čerpaní až 130 miliárd eur. "Áno, máme dohodu," cituje Reuters svoj ​​zdroj. Oficiálne oznámenie sa má uverejniť zakrátko. Uzavretie dohody na gréckej politickej scéne bolo nutné ešte pred schôdzkou ministrov financií eurozóny, ktorá sa bude večer konať v Bruseli.


14:36 Na bankroty si počkáme. Čaká nás skôr zdražovanie

Kamil Boros zo spoločnosti X-Trade Brokers analyzoval, o koľko percent by museli krajiny znížiť výdavky svojich rozpočtov v danom roku v prípade, že by im nikto nechcel požičať.

"Nasledujúci graf, ktorý je za rok 2012, ukazuje, že tie čísla sú skutočne obrovské, a pokiaľ by sa vytratila ochota požičiavať krajinám eurozóny, tak by takú mohutnú konsolidáciu s veľkou pravdepodobnosťou okamžite vykonať nedokázalo 15 zo 17 krajín a museli by vyhlásiť platobnú neschopnosť. ECB však ukázala, že touto cestou sa vydať nehodlá, a že chce financovať dlhy problémovým krajinám, takže pravdepodobnejšia ako masové bankroty je vyššia inflácia," vysvetľuje analytik.

 

13:52 Európska centrálna banka ponechala úroky

Európska centrálna banka podľa očakávania ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na jednom percente, teda na rekordnom minime.

"Takéto rozhodnutie sa dalo očakávať," povedal ekonóm ING Carsten Brzeski. "Všetka pozornosť sa teraz sústreďuje na Grécko a úlohu ECB," dodal naznačujúc očakávania trhov, s čím príde prezident ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii.

Pozornosť finančných trhov sa teraz sústredí na  tlačovú konferenciu. Investori dúfajú, že si vďaka tejto konferencii, ktorá začne o 14:30, urobia lepšiu predstavu o ďalšom postupe centrálnej banky. Dôležité pre nich budú napríklad Draghiho výroky ohľadom situácie v Grécku.

You need to upgrade your Flash Player

13:40 Británia naleje do ekonomiky ďalšie miliardy

Britská centrálna banka Bank of England (BoE) dnes podľa očakávania nezmenila svoje úrokové sadzby. Kľúčový úrok tak zostáva na rekordne nízkej úrovni 0,5 %, na ktorej sa drží od marca 2009. Analytici takéto rozhodnutie vzhľadom na slabé výsledky ekonomiky predpovedali.

Okrem toho sa BoE rozhodla v rámci kvantitatívneho uvoľňovania napumpovať ďalších 50 miliárd libier (59,88 miliardy eur) do britskej ekonomiky, ktorej výkon v poslednom štvrťroku 2011 klesol, a to o 0,2 % oproti predchádzajúcemu kvartálu, keď vzrástol 0,6 %.

13:34 Mikloš: Gréci si musia vybrať. Ústupok alebo krach

Členom eurozóny, vrátane Slovenska, už nestačia prísľuby gréckych predstaviteľov a očakávajú od nich konkrétne kroky potvrdené schválením opatrení v parlamente. "Ak Grécko nebude ochotné akceptovať odporúčania trojky, nebude možná iná alternatíva ako neriadený default. Jasne sme povedali, že Grécko musí splniť tie odporúčania, a nie formou sľubov, ale formou schválených zákonov v parlamente," vyhlásil dnes slovenský minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) krátko pred odchodom na dnešné zasadnutie ministrov financií eurozóny v Bruseli.

Za najproblematickejšie témy považuje zníženie platov nielen vo verejnom, ale aj súkromnom sektore o 15 %, ako aj ďalšie opatrenia na zníženie deficitu gréckych verejných financií o dodatočné 1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Slovensko má podľa Mikloša jasne stanovené základné parametre, ktoré by mal nový balík pomoci spĺňať - aby objem použitých verejných zdrojov nebol navyšovaný nad dohodnutých 130 miliárd eur a aby opatrenia gréckej vlády viedli k dosiahnutiu udržateľnej úrovne verejného dlhu. "Toto sú hranice, za ktoré nemienime ísť, a s tým idem dnes aj na rokovanie ministrov financií eurozóny," avizoval.

13:31 Grécke odbory vyhlásili na víkend generálny štrajk

Dva hlavné grécke odborové zväzy vyhlásili na piatok a sobotu generálny štrajk na protest proti ďalším úsporným opatreniam. S odvolaním sa na odborárske zdroje o tom informovala agentúra AFP. Štrajk organizujú odbory zamestnancov vo verejnom (ADEDY) aj súkromnom sektore (GSEE). Protestujú proti úsporným opatreniam, ktoré po Grécku vyžadujú Európska únia a Medzinárodný menový fond výmenou za pomoc. Podľa odborárskych zdrojov sa pred gréckym parlamentom po oba dni štrajku budú konať demonštrácie. V nedeľu majú grécki poslanci hlasovať o ďalšom balíčku úsporných opatrení.

13:26 Grécko znížilo výnos z privatizácie

Grécko údajne znížilo plánovaný výnos z predaja štátneho majetku, ktorý sa chystá v najbližších rokoch sprivatizovať. Podľa zdroja agentúry Reuters je cieľom vlády zaistiť si do roku 2015 z privatizácie len asi 19 miliárd eur, zatiaľ čo doteraz sa počítalo s čiastkou 50 miliárd eur. Peniaze by vláde mali pomôcť znížiť štátny dlh. "Cieľom je do roku 2015 zaistiť celkom 19 miliárd eur," povedal pod podmienkou zachovania anonymity zdroj z gréckeho privatizačného úradu. "Cieľ 50 miliárd zostáva, teraz sa však vzťahuje k dlhšiemu časovému rámcu," dodal. Nespresnil však, do kedy si vláda chce privatizáciou zaistiť celých 50 miliárd eur. Grécki predstavitelia teraz dokončujú rokovania o ďalších úsporných opatreniach, ktoré sú podmienkou k tomu, aby krajina dostala druhý záchranný úver 130 miliárd eur. Ak by ho nedostala, už v marci jej hrozí štátny bankrot.

13:20 Ministri financií Talianska a Cypru neprídu do Bruselu

Ministri financií Talianska a Cypru sa dnes večer nezúčastnia na stretnutí s rezortnými kolegami v Bruseli, na ktorom sa má rozhodovať o druhom záchrannom balíku pre Grécko. Ani rakúska ministerka Maria Fekterová do Bruselu dnes pravdepodobne nepríde.     

Cieľom dnešnej schôdze, ktorú v stredu (8. 2.) zvolal narýchlo predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, Jean-Claude Juncker, je dokončiť návrh druhého záchranného programu pre Grécko.

12:55 Dohoda je na svete, ale má prívlastok "grécka"

"Špekulácie o participácii ECB boli v centre pozornosti obchodníkov. Ako sa môže ECB podieľať na gréckom swape? Plán by mohol vyzerať následovne: ECB by vymenila grécke dlhopisy s nominálnou hodnotou 50 mld. eur s EFSF za dlhopisy "inštitúcii" s vyšším ratigom. Dôležitým faktom je, že ECB zaplatila za tieto dlhopisy len 39 mld. eur (ich cena klesla po negatívnom vývoji na trhu). ECB by ich však predala za nákupnú cenu a teda nemusí znášať žiadne straty. Následovne EFSF vráti tieto dlhopisy Grécku a získa platbu v objeme 39 mld. eur. Grécko teda v konečnom dôsledku získa dlh v objeme 50 mld. eur za cenu 39 mld. eur. Haircut 11 mld. eur pripadne na EFSF, nie na centrálnu banku. ECB teda využije EFSF (ktorý musí samozrejme súhlasiť) na to, aby sa jej nákup dlhopisov vrátil na pôvodnú hodnotu 50 mld. eur. Samozrejme, tento krok od ECB by mohol vyvolať reťazovú reakciu, pretože o niečo podobné by mohli požiadať aj Íri a Portugalci," tvrdí vo svojom komentári analytik TRIM Broker Peter Greguš.

12:21 Obama: Únia sa musí pripraviť na ďalšiu integráciu

Európska únia musí dať jasne najavo, že je pripravená k ďalšej ekonomickej integrácii, a musí ďalej rozšíriť záchranný fond eurozóny. V rozhovore pre taliansky denník La Stampa to pred dnešnou schôdzkou s talianskym premiérom Mariom Montim vyhlásil americký prezident Barack Obama, ktorý v týchto opatreniach vidí recept na prekonanie európskej dlhovej krízy. "Teraz je nutné, aby všetky európske vlády ukázali absolútnu oddanosť budúcej ekonomickej integrácii Európy," uviedol Obama a vyzval aj k posilneniu záchranných fondov eurozóny. "Ak Európa vytvorí dostatočne veľký ochranný val, veľmi tým zníži pravdepodobnosť, že ho bude musieť použiť," vyhlásil.

Americký prezident zdôraznil, že vyriešenie európskych hospodárskych problémov je pre USA veľmi významné. "Spojené štáty majú obrovský záujem na európskom hospodárskom raste a na úspechu eurozóny," povedal. Obama tiež uviedol, že USA "odvedú svoje" pri podpore Európskej únie pri riešení dlhovej krízy. Konkrétne opatrenia však nespomenul. V minulosti americkí predstavitelia uviedli, že EÚ má dostatok zdrojov na to, aby sa s problémami vysporiadala sama.

12:03 Aj priemysel padá

K nezamestnanosti tu máme aj štatistiky o priemyselnej výrobe - tá sa v decembri prepadala o 11,3 percenta, kým v novembri bol pokles o poznanie pomalší (7,8%). Takže bez práce je čím ďalej viac Grékov, firmy vyrábajú menej.

11:26 Bez práce je v Grécku pätina ľudí

V decembri prekročila grécka nezamestnanosť hranicu 20 percent a dosiahla 20,9%. V novembri bola na úrovni 18,2%. Na trh práce v Grécku nepriaznivo doliehajú dopady tvrdých úsporných opatrení, s ktorými je spojené aj prepúšťanie.

10:48 Spása gréckeho národa: Poslanci zachránili 13. a 14. plat

"Gréci sú otrávení a poriadne nabrúsení na svojich politických reprezentantov, ktorí sú podľa mienky väčšiny absolútne nekompetentní. Neustále chaotické návrhy na osekávanie platov, dôchodkov a štátnej pomoci, zvyšovanie daní, zavádzanie mimoriadnych daní. Poslanci sa však včera vo väčšine médií pochválili, že sa im podarilo zachovať 13. a 14. platy, aj keď trochu znížené. "Najlepší vtip včerajšieho dňa! Poslanci nám zachránili 13. a 14. plat! Naši sa za to bili ako levy! Som tak hrdá, že máme politikov, ktorí majú na to gule, vydali zo seba všetko, len aby Grékom zachránili platy a ich záujmy! Opäť som dojatá, "podotýka ironicky Anastasia Tzioga z Janiny. "Nie sme predsa zvieratá, ale mladí ľudia, ktorí pred sebou nemajú žiadnu budúcnosť," tvrdí vo svojom blogu pre iHNed.cz Alena Vitáková.

10:37 Devalvácia Grécku pomôcť nemusí

"O tom, či interná devalvácia, teda podporenie konkurencieschopnosti skrz výrazné znižovanie domácich miezd, pomôže Grécku časom z masívneho dlhu vyrásť, pochybujeme. Znižovanie miezd zatlačí ešte viac negatívne na ekonomický rast, tým pádom aj na daňové príjmy, čo bude držať dieru v rozpočte otvorenú. Ukazuje to aj súčasná situácia v Grécku, kedy sa krajine ani napriek konsolidačným opatreniam podarilo v roku 2011 znížiť deficit len minimálne, ten ostal v pomere k HDP aj naďalej nad hrozivou desaťpercentnou hranicou," tvrdí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

10:30 Bez eurovalu by padli aj najväčšie krajiny

Analytici hodnotili, ktoré štáty by v eurozóne skrachovali ako prvé, ak by neexistoval záchranný fond. Viac nájdete v Téme týždňa.

10:20 Grécke "kúsok od podpisu" eurozónu nepoteší

Grécky minister financií Evangelos Venizelos odletel do Bruselu, kde sa večer zúčastní schôdzky ministrov financií eurozóny. Zrejme to pre neho bude korenistý večer - už na minulej schôdzke si do neho "kopol" takmer každý jeho kolega. Na letisku sa snažil byť optimistický: "Odlietam do Bruselu s vierou, že kolegovia budú súhlasiť s naším novým programom reforiem a škrtov." Úsmev však zrejme mať nebude, keď bude večer svojim kolegom z eurozóny oznamovať, že má sľúbenú dohodu na škrtoch - ale pasáž o reforme penzií bude prázdna (alebo začiernená).

A dodá, že od trojky má ďalších 15 dní na to, aby vyriešilo, či bude šetriť na dôchodkoch, alebo nájde škrty inde. Inými slovami "zase to bude inak, než sme sa dohodli".

10:17 Západoeurópske akcie mierne spevnili

Akcie na hlavných burzách v západnej Európe začali dnešné obchodovanie miernym rastom, v prvých minútach ale viac kolísali a prechodne sa dostali aj do záporných hodnôt. Témou dňa zostáva rokovania o záchrane Grécka, trhy si všímajú aj zasadnutie bankovej rady ECB.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 asi hodinu po začatí vykazoval rast o 0,3 percenta a pohyboval sa okolo 1074 bodov. Krátko spadol aj pod 1070 bodov, teda pod stredajší záver. Veľký záujem bol napríklad o akcie nórskej bankovej skupiny DNB, čo bola reakcia na solídne výsledky hospodárenia. Akcie tak pridávali viac než štyri percentá. Naopak holandská banka ING s hospodárskymi výsledkami sklamala a jej akcie viac ako štyri percentá strácali.

10:14 Grécke dlhy mieria na Slovensko

Za prípadné odpustenie dlhov Grécku možno nakoniec zaplatí aj Slovensko. Podľa denníka The Wall Street Journal sa totiž Európska centrálna banka chystá previesť svoje grécke dlhopisy približne za 55 miliárd eur do dočasného eurovalu EFSF. Ekonómovia predpokladajú, že štáty eurozóny potom odpustia Aténam časť z ich dlhu.

„Predpokladám, že krajiny by logicky o časť prostriedkov prišli,“ hovorí Radoslav Kasík z Across Wealth Management o dosahu prípadného odpisu na štáty, ktoré sa zaručili za euroval. Patrí medzi ne aj Slovensko

09:59 Grécko je stále bez dohody

Gréci sa stále nedohodli na úsporách, dnes bude ešte zasadať eurobanka. Pozrite si videokomentár analytik X-Trade Brokers Jaroslava Brychtu.

 

09:37 Akcie v Tokiu mierne oslabili

Akcie na burze v Tokiu dnes mierne oslabili, ich hlavný index však udržal kľúčovú hranicu 9000 bodov. Akcie stiahlo dolu niekoľko väčších emisií, vrátane automobilky Nissan Motor.

Hlavný index Nikkei 225 odpísal 13,35 bodu a obchodný deň uzavrel slabšie o 0,15 percenta na hodnote 9002,24 bodu. Zostúpil tak zo zhruba trojmesačného maxima a vzdialil sa 200- dennému kĺzavému priemeru. Ten patrí k dôležitým technickým indikátorom a teraz sa nachádza okolo 9060 bodov. Širší index Topix ale 0,27 percenta pridal a uzavrel na 784,49 bodu.

Nikkei 225

"Akcie na globálnom trhu vykazujú od začiatku roka veľmi dobré výsledky. Technicky je to však trochu znepokojujúce, v krátkodobom výhľade môže prísť i pokles. Neverím však, že to bude hlboká korekcia, "povedal k situácii na trhu hlavný analytik maklérskeho domu Nomura Seičiro Iwasawa.

09:28 ECB by mohla naznačiť zníženie sadzieb

Banková rada Európskej centrálnej banky na dnešnom zasadnutí pravdepodobne ponechá základnú úrokovú sadzbu pre eurozónu na doterajšom rekordnom minime jedno percento. Mohla by však signalizovať, že chystá na marec ďalšie zníženie úrokov. Šéf ECB Mario Draghi zrejme tiež naznačí, či jeho inštitúcia bude ochotná prispieť na rokovanie nového záchranného úveru pre Grécko.

Bilbord v Portugalsku, ktorý hovorí: "Trojka žiada: Zoberte ľuďom a dajte to bankárom." Snímka: Reuters

09:08 V čom sa Gréci nevedia s trojkou zhodnúť?

Grékom sa nechce siahnuť na penzie (tesne pred voľbami to nie je až tak prekvapivé). Trojka chce, aby Grécko ročne ušetrilo na dôchodkoch 635 miliónov eur. To je pre gréckych predstaviteľov zatiaľ nepriechodné. Tvrdí, že 325 miliónov radšej zoškrtajú v iných oblastiach, pravdepodobne v armáde. Zostáva však ďalších 300 miliónov - a práve na spôsob, akým ich ušetriť, dostali Gréci od zástupcov EÚ, ECB a MMF ďalších 15 dní.

Buď nájdu ďalšie úsporné opatrenia mimo penzie (nutné spomenúť, že už sa zaviazali k sérii iných a hľadať nové ječím ďalej ťažšie), alebo sa budú musieť zhodnúť na tom, ako preškrtať dôchodky. Číslovka 15 sa vyskytuje viackrát - trojka má totiž predstavu, že vláda zníži všetkým gréckym dôchodcom penzie o 15 percent a k tomu zníži štátny príspevok pri penzijnom pripoistení o 15 percent. Koalícia je však ochotná znížiť len vyššie dôchodky nad 1200 eur o 20 percent, možno je ochotná siahnuť na doplnkový dôchodok.

09:04 Grécko dostalo na škrty v penziách 15 dní

Podľa serveru ekathimerini.com dala trojka Grécku 15 dní na to, aby sa tamojšie strany dohodli na škrtoch v penziách (hovorí sa o znížení 15%) alebo na iných úsporných opatreniach, ktoré by ušetrili 300 miliónov ročne.

09:00 Ceny ropy pokračujú v raste

Ceny ropy dnes pokračujú v raste a severomorská ropná zmes Brent sa už priblížila k šesťmesačnému maximu. Trhy tak reagujú na rokovania gréckych lídrov, ktorí sa už tesne priblížili k dohode o podmienkach záchranného úveru.  Severomorská ropná zmes Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes zdražela o 36 centov na 117,56 USD za barel.

08:47 Gréckej odysei zostáva týždeň

"Akciové trhy otvorili v zelenom, no počiatočný rast sa už nepodarilo zvýšiť a to ani po neoverených správach, že ECB bude súhlasiť s účasťou na dlhopisovej výmene, ktorou veritelia na dobrovoľnej báze odpíšu až 70 percent z hodnoty ich pohľadávok výmenou za nové 30-ročné dlhopisy s úročením 3,6 percenta. Na neistote sa podpísali najmä početné obštrukcie vynárajúce sa počas už niekoľkokrát posunutého rokovania gréckej koalície," komentuje včerajšiu situáciu na trhoch analytik Capital Markets Martin Cesnak.

08:42 Ministri financií budú riešiť pomoc Grécku

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker na dnešný večer zvolal mimoriadnu schôdzku ministrov financií eurozóny. Na rokovaní v Bruseli budú rokovať o druhom záchrannom balíku pre Grécko. Novinárov o tom v stredu večer informovala Rada EÚ.

Schôdzka by sa mala začať o 18:00. Ministri sa na nej budú podľa všetkého zaoberať druhým záchranným balíkom pôžičiek pre Grécko a tiež dohodou medzi Aténami a súkromnými veriteľmi o zoškrtaní gréckeho dlhu.

08:30 Americké akcie mierne spevnili

Americké akcie v stredu mierne spevnili, a nadviazali tak na rast z predchádzajúcich dní. Hlavné indexy sú teraz na viacročných maximách, index Nasdaq testuje najvyššie hodnoty za viac ako desať rokov.

Dow Jonesov index vzrástol o 5,75 bodu a obchodný deň uzavrel vyššie o 0,04 percenta na hodnote 12.883,95 bodu. To je najvyšší záver od jari 2008.

Dow Jones


Širší index S & P 500 si pripísal 0,22 percenta na 1349,96 bodu, index Nasdaq Composite pridal 0,41 percenta na 2915,86 bodu.

Nasdaq

08:16 Grécke strany nezhodli iba na jednom bode

Lídri gréckych politických strán sa dohodli na všetkých bodoch v súvislosti so záchranným balíkom, okrem jedného, o ktorom budú pokračovať rozhovory so zahraničnými veriteľmi krajiny. Oznámil to v dnešnom vyhlásení grécky premiér Jorgos Papadimos.

Predseda gréckej vlády však neupresnil, ktorá otázka zostala nevyriešená. Ako dodal, rokovania budú pokračovať, k dohode je teda možné dospieť ešte pred plánovanou dnešnou schôdzkou ministrov financií krajín eurozóny, citovala agentúra Reuters.

Líder krajne pravicovej strany Ľudové pravoslávne hnutie (LAOS) Jorgos Karacaferis dnes krátko po polnoci uviedol, že sa väčšina diskusií počas sedemhodinovej schôdzky šéfov gréckych politických strán a premiéra týkala otázky doplnkových dôchodkov.

Rokovanie premiéra s lídrami parlamentných strán sa tento týždeň trikrát odložilo, aby Grécko získalo čas na dokončenie vyjednávaní so zástupcami Trojky - EÚ, MMF a Európskej centrálnej banky (ECB) - o podmienkach úveru, bez ktorého Atény skrachujú.

Karacaferis dodal, že grécky premiér Papadimos začne rokovať s Trojkou po stretnutí tamojších politických lídrov. Grécko čakajú v apríli predčasné voľby a lídri parlamentných strán sa obávajú hnevu voličov. Ale ak nepodporia nové opatrenia, Grécko nedostane ďalšiu finančnú pomoc a hrozí mu bankrot.

01 - Modified: 2005-04-22 14:49:00 - Feat.: 0 - Title: Trofej pre víťaza Ligy majstrov je už v Istanbule 02 - Modified: 2005-04-22 14:49:00 - Feat.: 0 - Title: Prokurátorka v plnom rozsahu odstúpila od obžaloby Lexu v kauze mŕtvych duší 03 - Modified: 2005-04-22 15:15:00 - Feat.: 0 - Title: Ťahákom Envirojari bude festival Envirofilm a oslava 50. narodenín bojnickej ZOO 04 - Modified: 2005-04-22 15:36:00 - Feat.: 0 - Title: Každý druhý Slovák je podľa prieskumu GfK klientom výhradne jednej banky 05 - Modified: 2005-04-22 16:07:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal: Za opľutie rozhodcu si Barthez nezahrá pol roka 06 - Modified: 2005-04-22 16:35:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko nie je s novým návrhom Luxemburska príliš spokojné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:21