StoryEditor

Talianska aukcia sklamala, zasiahla aj ECB

29.12.2011, 11:32
Autor:
ČTKČTKluluTASRTASR
Aktualizované | Taliansko predalo dlhopisy za sedem miliárd eur. Výnos je stále blízko sedem percent.

Taliansko dnes na trhu umiestnilo nové dlhopisy so splatnosťou tri až desať rokov v objeme okolo siedmich miliárd eur. Ich výnosy sú síce nižšie ako minule, nedávnemu rekordu sa však príliš nevzdialili.

Dnešná aukcia bola zároveň prvou od tendra trojročných úverov, ktoré minulý týždeň ponúkla Európska centrálna banka (ECB). Výnos kľúčového desaťročného dlhopisu splatného v marci 2022, sa znížil na 6,98 percenta, zatiaľ čo v minulej porovnateľnej aukcii na konci novembra predstavoval 7,56 percenta. To bol zároveň rekord za dobu existencie eurozóny. "Výnosy v blízkosti siedmich percent pri dlhodobých dlhopisoch ukazujú, že problém sa nepodarilo vyriešiť, ale len stabilizovať," tvrdí analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Banky si nechávajú likviditu

Pásmo, v ktorom Taliansko chcelo predať štátne dlhopisy, stanovila krajina na päť až 8,5 miliardy eur. Vzhľadom k tomu, že získala len asi sedem miliárd, reakcia na výsledok bola spočiatku rozpačitá. Podľa analytika TRIM Broker Jána Beňáka nie je výsledok emisie vôbec dobrý. "Upozorňuje hneď aj na to, že komerčné banky likviditu z tendra ECB nepoužili na nákup dlhopisov PIIGS, ale likviditu si nechávajú na svoje vlastné potreby," tvrdí analytik.

Taliansko patrí v skupine vyspelých krajín k najzadlženejším a len budúci rok musí refinancovať dlhy asi za 300 miliárd eur. Pozorne sledovaný pomer bid-to-cover, ktorý vyjadruje, aký vysoký bol po dlhopisoch dopyt, činil 1,36. To znamená, že investori chceli nakúpiť asi o 36 percent viac papierov, než Taliansko ponúkal. To nie je výsledok, ktorý by sa dal označiť ako výborný. V niektorých aukciách totiž býva záujem proti ponuke aj niekoľkonásobný. Talianskeho premiéra Maria Montiho však výsledok aukcie povzbudil. Podľa Sklenářa bol o emisiu solídny záujem a hlavným dôvodom krátenia objemu sa stala cena, teda úroková sadzba.

Sedempercentný výnos je však v prípade Talianska považovaný za dlhodobo neudržateľný. Aby mohlo Taliansko s takým vysokým úrokom obsluhovať svoj dlh, musela by jej ekonomika rásť aspoň o štyri percentá ročne. V súčasnej dobe však v podstate stagnuje.

Výnos trojročného dlhopisu splatného v novembri 2014 sa znížil na 5,62 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcej aukcii zhruba pred mesiacom predstavoval 7,89 percenta. Záujem bol tiež pomerne slabý, rovnako ako u desaťročného papiera len asi o 36 percent vyšší, než bola ponuka. Taliansko predávalo aj dlhopis so splatnosťou v apríli 2018, kde výnos predstavoval 7,42 percenta. To je výrazne viac ako v minulej aukcii, kedy to bolo 4,52 percenta. Výsledok však nemožno porovnávať, pretože posledná aukcia sa konala v auguste. Vtedy bola situácia na dlhopisových trhoch úplne odlišná, problémy sa totiž vo väčšej miere začali objavovať až na jeseň.

Podľa Vladimíra Gešperíka zo spoločnosti Capital Markets si investori nie sú istí výhľadom na viac ako rok, preto neradi umiestňujú aktíva do nástrojom s dlhšou platnosťou. "Taliansko na daniach vyberie viac, ako má spotrebu bez obsluhy vládneho dlhu. Preto sú aj investori opatrní v tom, ako tlačia na Taliansko. To je totiž napriek dlhu cez 100% HDP na tom výrazne lepšie než Grécko či Portugalsko," objasňuje.

Eurobanka zasahuje

Euro na výsledok aukcie reagovalo poklesom zhruba o 0,5 % na 1,2858 USD/EUR, čím prekonalo tohtoročné minimum 1,2860 USD/EUR z 10. januára. Horšie na tom bolo naposledy v septembri minulého roka.

Kurz eurodolára za mesiac

Európska mena dnes zaznamenala aj prepad oproti jenu, keď na obchodnej platforme EBS klesla na 10-ročné minimum 100,05 JPY/EUR.

Kurz eura voči jenu za päť rokov

Európska centrálna banka zasiahla na podporu Talianska, keď dnešná aukcia talianskych dlhopisov nervozitu na trhu príliš nezmiernila. Zdroje z trhu informovali, že ECB nakúpila menší objem talianskych dlhopisov potom, ako výnos pri dlhopisoch klesol, no len tesne pod hranicu 7 %.

ECB minulý týždeň vôbec po prvýkrát ponúkla trojročné úvery s veľmi nízkym úročením, aby na trhu pomohla zlepšiť likviditu. Ponuky využilo 523 bánk z celej eurozóny, ktoré si celkom vzali úvery za 489,2 miliardy eur. Zatiaľ však nie je jasné, či nejaká časť týchto peňazí išla aj na nákup dlhopisov krajín na periférii eurozóny.

Taliansko už v stredu predalo krátkodobé dlhopisy, ktorých výnosy prudko klesli. Tento segment trhu teraz nie je príliš zaujímavý, pretože situácia je tam celkovo oveľa pokojnejšia. Prispela k tomu jednak likvidita od ECB, z časti aj zavádzanie úsporných opatrení v Taliansku. Situácia na trhu papierov s dlhšou splatnosťou je však úplne odlišná.

Vláda chystá nové opatrenia

Vláda talianskeho premiéra Maria Montiho dnes sľúbila, že do konca januára predloží ďalšie opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Monti novinárom povedal, že súbor opatrení bude zahŕňať ďalšie kroky vedúce k väčšej liberalizácii trhu, rovnako ako reformu systému sociálneho zabezpečenia a trhu práce. "Aj tentokrát bude časový rámec pomerne krátky, nemôžeme si dovoliť pracovať pozvoľným tempom," vyhlásil Monti na koncoročnej tlačovej konferencii.

Taliansky parlament minulý týždeň schválil súbor úsporných opatrení, s ktorého pomocou sa má Taliansko rýchlejšie vymaniť z dlhovej krízy. Schválenie úspor bolo prvým dôležitým úlohou nového premiéra, ktorý vo funkcii pred niekoľkými týždňami nahradil Silvia Berlusconiho. Zmyslom prvých úsporných opatrení bolo odvrátiť hroziaci hospodársky kolaps. Druhý súbor, ktorý sa teraz pripravuje, má zabezpečiť, že sa ekonomika vráti k rastu.

Taliansko v rámci eurozóny tradične zaostáva, nové opatrenia tak ekonomike majú zabezpečiť predovšetkým väčšiu konkurencieschopnosť. Monti na poslednej tlačovej konferencii v tomto roku tiež povedal, že sa zasadí o to, aby malo Taliansko moderný sociálny systém. K tomu by mali najviac prispieť reformy na trhu práce. Ten je všeobecne považovaný za príliš strnulý, pretože nedáva dostatočnú pružnosť zamestnancom ani zamestnávateľom. Návrh podľa premiéra budú mať 23. januára na stole ministri financií Európskej únie.

01 - Modified: 2005-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neúspešná aukcia štátnych dlhopisov 02 - Modified: 2005-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Valné zhromaždenie NCHZ bez Penty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:51