StoryEditor

Sulík: Záchrana Grécka je podvod na daňovníkoch

25.07.2011, 17:04
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Minister financií Ivan Mikloš vyrokoval podľa Richarda Sulíka niečo úplne iné, ako sľúbil.

Podľa predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka je minulotýždňová dohoda o druhom záchrannom balíku pre Grécko podvodom na európskych a slovenských daňových poplatníkoch. "To, čo vyrokoval Ivan Mikloš, vidím v príkrom rozpore s tým, čo v Národnej rade SR sľúbil," vyhlásil dnes Sulík.

Podľa Sulíka bude schválenú pôžičku vo výške 109 miliárd eur financovať len Medzinárodný menový fond (MMF) a európski daňovníci, pričom v tomto momente nie je známe, akou výškou prispeje MMF. "V prípade, že podiel Medzinárodného menového fondu bude taký istý ako pri prvej pôžičke, tak by to malo byť tesne pod 30 miliardami eur, tak európski daňovníci zaplatia 79 miliárd eur, z čoho slovenskí zaplatia v konečnom dôsledku 840 miliónov," tvrdí Sulík.

Schválenie takéhoto scenára má byť podľa Sulíka podvodom, pretože Slovensko nevystaví bezpodmienečné a neodvolateľné záruky vo výške 350 miliónov eur tak ako to 1. júla na pôde Národnej rady SR tvrdil minister financií Ivan Mikloš. "Nebude to ani 600 miliónov eur ako som sa obával ja, ale vyše 800," podotkol Sulík.

Výčitky šéfa koaličnej strany SaS smerovali aj ku zneniu samotného dokumentu. V štvorstranovom dokumente sa podľa neho nehovorí ani jedno jediné slovo o kolaterále, či o súhlase gréckej opozície s navrhovanými opatreniami. "SaS nesúhlasí s dojednanými podmienkami. Neriešia problémy Grécka, ale len poškodzujú slovenských daňovníkov," povedal Sulík a dodal, že predpokladá, že viacero z dohodnutých vecí bude vyžadovať súhlas parlamentu. "Pokiaľ čokoľvek v tomto zmysle príde na hlasovanie do parlamentu, tak nebudeme s tým súhlasiť," uviedol Sulík.

Podľa ministerstva financií sa neriadený bankrot Grécka, po ktorom volá SaS, európskym lídrom minulý týždeň našťastie podarilo odvrátiť. Vďaka tomu neskolabovali finančné trhy, euro posilnilo a pozitívne zareagovali aj ceny dlhopisov, uviedol pre TASR v reakcii na dnešné vyhlásenia šéfa liberálov Richarda Sulíka hovorca ministra financií Martin Jaroš.

 "Neriadený bankrot by bol katastrofa nie pre Grécko, ale pre celú eurozónu a hrozilo vysoké riziko, že by sme sa opäť prepadli do krízy. Nikto sa už nechce vrátiť do čias, keď sme tu mali 20-% nezamestnanosť," pripomenul Jaroš. Zdôraznil, že nielen finančné trhy, ale aj ratingové agentúry ocenili dohodu na novej pomoci Grécku.

Zo záverov minulotýždňového mimoriadneho summitu lídrov eurozóny podľa neho okrem iného jasne vyplýva veľmi silná spoluúčasť privátneho sektora, aj keď ju Sulík spochybňuje. "Toto už dávno nie je len o Grécku. Pre niekoho je to zaujímavá politická agenda, ale ministerstvo financií rozhodne nemá záujem a nechcelo by, aby mu nejaký turbulentný, neriadený vývoj dával za pravdu," dodal Jaroš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:13