StoryEditor

Ropa do konca roka drahšia nebude

11.11.2012, 23:05
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Do konca roka sa cena Brentu bude pohybovať medzi 105 a 110 dolármi za barel.

Očakávame, že rast globálneho dopytu po rope bude do konca roka utlmený. Nárast dopytu na rozvíjajúcich sa trhoch bude takmer vyvážený poklesom dopytu v krajinách OECD.

Vďaka tomu by mala cena ropy Brent zostať do konca roku 2012 uväznená v pásme, a to najmä potom, čo posledná dávka likvidity poskytnutá centrálnymi bankami trhu nedokázala na rozdiel od minulosti naštartovať vzostup.

Po letnom raste sa cena ropy stabilizovala. Nahor ju poháňalo prerušenie dodávok z rôznych lokalít a sankcie uvalené na Irán, ktoré držia produkciu na najnižšej hodnote za niekoľko rokov. Nárastu cien energií nahrával aj slabý dolár, ktorý v septembri výrazne oslabil, keď sa od neho odvrátili špekulanti.

Ropa Brent sa v roku 2012 obchodovala v priemere za 112 dolárov za barel. Očakávame, že priemer za celý rok sa bude blížiť 110 dolárom a do konca roka sa tak jej cena bude pohybovať medzi 105 a 110 dolármi za barel.

Vývoj ceny ropy Brent za rok

 

Rozdiel medzi ropou WTI a Brent zostáva vysoký, pretože špekulatívne likvidácie dlhých pozícií dopadajú najviac na ropu WTI, zatiaľ čo akákoľvek prémia za geopolitické riziko sa prejavuje v cene ropy Brent vzhľadom k tomu, že sa tento typ ropy používa ako globálny pomerovací ukazovateľ pre ropu z nálezísk v mori.

Ole Hansen

komoditný stratég Saxo Bank

01 - Modified: 2005-05-16 13:33:37 - Feat.: 0 - Title: Rope sa v pondelok uľavilo vďaka ťažbe krajín OPEC
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:21