StoryEditor

Rok 2012: Tlačiarne sa rozbehnú na plné obrátky

11.01.2012, 08:00
Držte sa zlata, vybraných dlhopisov a hotovosti, radia analytici z poradenskej spoločnosti IceCap.

"Budeme úplne šokovaní, keď Európu v roku 2011 nepostihne ďalšia finančná kríza. Odporúčame všetkým, aby bez väčšieho premýšľania špekulovali na pokles dlhopisov zadlžených európskych krajín," napísali presne pred rokom analytici z renomovanej poradenskej spoločnosti IceCap.

Ich výhľad sa naskrz naplnil, aj keď skutočnú krízu v európskom podaní zažijú investori až v roku 2012. Je preto zaujímavé, čo radí IceCap pre rok 2012.

Na čom ušetriť alebo zarobiť v roku 2012?

  1. Grécko opustí eurozónu, čo vyvolá vážnu finančnú záťaž pre ostatných členov eurozóny.
  2. Európska centrálna banka začne tlačiť peniaze (prvé kolo kvantitatívneho uvoľňovania).
  3. Fed začne tlačiť peniaze (tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania).
  4. Švajčiarska národná banka bude upúšťať od svojej fixácie na euro.

Pokiaľ ide o poradie vyššie uvedených udalostí, prvý nastane podľa IceCap buď grécky bankrot, alebo Fed začne tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania. Predpoklad bankrotu Grécka je postavený na jednoduchom fakte, že je grécky bankový systém na pokraji kolapsu. Každý si je síce vedomý toho, že grécka vláda potrebuje k svojej bežnej prevádzke záchranné balíky, problém je však v tom, že tieto peniaze neskončia v gréckych bankách, ktoré ich potrebujú zo všetkého najviac. S tým, ako Gréci vyberajú vklady z bánk a ako klesá hodnota gréckych pôžičiek a investičných portfólií, budú banky nútené zatvárať pobočky. Bude to veľmi zložité, avšak neexistuje iná cesta.

Porazenými tejto udalosti budú ďalšie štáty eurozóny, ktorým sa ešte zdražie a skomplikuje prístup k dlhovému financovaniu. Najväčší problém to bude robiť Taliansku, Španielsku, a možno prekvapivo aj Francúzsku. Ťažké komplikácie gréckych bánk ucítia na vlastnej koži aj ďalšie európske banky. ESM, EFSM ani MMF nie sú také silné, aby túto dieru zalepili, takže záchrancom systému sa môže stať jedine ECB.

Európska centrálna banka veľmi dobre vie, že bude musieť nakoniec kvôli záchrane systému začať tlačiť peniaze. Vzhľadom k tomu, aká veľká čiastka bude pravdepodobne potrebná, však ECB spustí tlačiarenské stroje až v prípade prvých štátnych bankrotov.

Asi najjednoduchšou predpoveďou pre analytikov IceCap je ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania v podaní amerického Fedu. Dôležité bude načasovanie tejto operácie, pretože k odôvodneniu štartu QE3 bude potrebný buď výrazný pokles na finančných trhoch, alebo zhoršenie ekonomiky.

Ďalšou významnou udalosťou pre rok 2012 sa môže stať upustenie Švajčiarskej národnej banky od fixácie franku na euro. Sú to približne štyri mesiace, kedy to Švajčiari "už nevydržali" a nadviazali švajčiarsky frank na euro. Je pravda, že exportne orientovaným švajčiarskych firmám ako Nestlé, Novartis alebo ABB sa tento krok páčil, bežný občan by však mal byť znepokojený, vynaložené miliardy sú podľa IceCap čerpané márne.

S tým, ako euro v dohľadnej dobe citeľne oslabí, sa bude zväčšovať diera v bilanciách európskych bánk. V ten okamih sa Švajčiarska národná banka prebudí a uzná, že išlo o nedomyslenú stratégiu. Následne začne frank znova mohutne posilňovať.

Milí investori, poučte sa z roku 2011

Investičné stratégie pre tento rok

Rok 2011 bol zložitý pre klasické investičné stratégie a bude tomu tak aj v roku 2012. Bez ohľadu na niektoré individuálne akciové príbehy budú podmienky znovu podporovať bezpečné investičné stratégie. Globálne finančné podmienky sa zhoršili do takej miery, že nebude fungovať nič iné než drastické opatrenia v podobe tlačenia peňazí na oboch brehoch Atlantiku. Spoločné úsilie centrálnych bankárov môže prekročiť objem jedného bilióna USD.

Z tohto dôvodu by sa mali investori podľa IceCap držať konzervatívneho investičného prístupu v podobe držby väčšieho množstva hotovosti, vybraných dlhopisov a zlata. Trhy budú stále veľmi rozkolísané s 25% pohybmi v jednom alebo druhom smere.

Prečítajte si aj: Kam investovať v roku 2012

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:45