StoryEditor

Španieli odmietli návrh MMF

19.06.2012, 00:00

Španielsky premiér Mariano Rajoy odmietol návrhy Medzinárodného menového fondu na ďalšie škrty a zvyšovanie daní. Podľa odporúčaní by mal Madrid znížiť sociálne výdavky a platy v štátnej správe. V záujme dodržania sľubu o 5,3-percentnom štátnom deficite na tento rok má Španielsko navyše zvýšiť daň z pridanej hodnoty, ktorá je dnes 18 percent. Vláda by tiež mala zrušiť podporu pri splácaní hypoték v prípade "prvokupcov" nehnuteľností. Fond varuje, že inak deficit rozpočtu na tento rok "pravdepodobne minie ciel".

Musia to urobiť
Rajoy odmieta prijať opatrenia s tým, že krajina svoje rozpočtové záväzky doplní. "Európa musí do sveta poslať jasnú správu, že euro je nezvratný projekt," upozornil premiér podľa neho na dôležitejší problém. Podľa ekonómov však Madrid napokon bude musieť pristúpiť k ďalším škrtom. "Osobne si myslím, že ak Španieli chcú získať finančnú pomoc, budú musieť splniť stanovené ciele a podmienky, či už zo strany MMF alebo Európskej únie," doplnil analytik spoločnosti Capital Markets Zoltán Csiba.

Kabinetu Mariana Rajoya včera priťažili hneď dve zlé správy. Centrálna banka ohlásila, že podiel zlyhaných záväzkov voči bankám v apríli stúpol na najvyššie hodnoty od roku 1994. Viac ako 8,72 úveru vo finančných domoch bolo v sledovanom mesiaci nezaplatených. Predstavuje to sumu 153 miliárd eur. Ministri financií ponúkli krajine predminulý víkend pôžičku až sto miliárd eur. "Zdá sa, že tento plán zrejme nebude dostatočný," upozorňuje analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Rekordné dlhopisy
Kráľovstvu prestávajú veriť aj finančné trhy. Výnosy na dlhopisoch s desaťročnou splatnosťou sa vyšvihli na najvyššie hodnoty od vstupu do eurozóny. Včera atakovali hranicu 7,3 percenta. Pri takýchto číslach už žiadalo o pomoc Grécko, Portugalsko a Írsko. Zvyšuje sa tak pravdepodobnosť, že Madrid bude musieť požiadať o záchranu a pristúpiť k ďalším škrtom.

"Finančné trhy nezmierňujú tlak na Španielsko. Pochybnosti o Európe, súčasnosti a budúcnosti eura pretrvávajú," vyhlásil španielsky minister financií Cristobal Montoro. Zároveň vyzval Európsku centrálnu banku, aby zasiahla proti "vykoľajovaniu" projektu spoločnej meny zo strany trhov. Od eurobanky sa očakáva, že obnoví vykupovanie dlhopisov problémových štátov eurozóny tak, ako to robila vlani. Výnosy na štátnych dlhopisoch vtedy v dôsledku jej zásahu poklesli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:22