StoryEditor

Rekordné euro ťahá banka

26.04.2011, 00:00
Ekonomická analýza. Zadlžovanie Spojených štátov ohrozuje bezpečnosť dolára.

Návrat optimizmu na finančné trhy a rozhodnutie Európskej centrálnej banky o zvýšení úrokových sadzieb. Práve tieto dôvody stoja podľa expertov v pozadí nebývale silného eura, ktoré do tohto týždňa vstupuje so 16-mesačným maximom oproti americkému doláru.

Spoločná európska mena sa aktuálne dostala na úroveň 1,465 USD/EUR, čo je najviac od decembra 2008.

„Oproti doláru z krátkodobého hľadiska ešte vidíme určitý priestor na posilňovanie eura, predovšetkým kvôli očakávaniam ďalšieho zvyšovania úrokov v eurozóne,“ potvrdil analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Podľa neho nastane zlom v momente, keď eurobanka naznačí stop zvyšovaniu úrokových sadzieb.

Dolár však podľa Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Colosseum ťahal smerom dolu aj fakt, že Spojeným štátom prvýkrát v histórii pohrozila ratingová agentúra S&P zhoršením ratingu. „Ak budú Spojené štáty pokračovať vo veľkom zadlžovaní, tak by mohli prísť o najvyšší trojáčkový rating,“ upozornil Tomčiak s tým, že v tom prípade by americký dolár stratil nálepku najbezpečnejšej svetovej meny.

01 - Modified: 2005-03-23 07:23:57 - Feat.: 0 - Title: Rizling rýnsky - kráľ bielych vín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:48