StoryEditor

Slovensko predalo dlh rekordne lacno

07.11.2012, 15:55
Autor:
duj, TASRduj, TASR
Rekordne nízke výnosy z dlhopisov môžu priniesť úspory v desiatkach miliónov eur.

Slovenská republika dnes úspešne umiestnila benchmarkovú emisiu štátnych dlhopisov denominovanú v eurách. Jedná sa o 12-ročné štátne dlhopisy v celkovom objeme 1,25 miliardy eur. Kupón dosiahol úroveň 3,375 percenta a výnos do splatnosti 3,421 percenta.
      
"Historicky najnižšie úroky na dlhodobých dlhopisoch potvrdzujú správnosti našej politiky, je to potvrdenie toho, že nám finančné trhy dôverujú" informoval dnes na tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
      
Podľa Jána Beňáka z Trim Broker vďačí Slovensko za predaj dlhopisov s rekordne nízkym výnosom hlavne konsolidácii verejných financií, pretrvávajúcemu ekonomickému rastu a hľadaniu bezpečia aj medzi dlhopismi mimo jadrových krajín eurozóny.



Analytik X-Trade Brokers Kamil Boros tvrdí, že je to dôsledok politiky ECB. "Zníženie úrokových sadzieb na historické minimá, zníženie sadzby za ktorú si banky v ECB ukladajú peniaze na 0 percent, zaplavenie medzibankového trhu peniazmi ako aj prijatie úlohy veriteľa poslednej inštancie, ktorý bude v prípade problémov nakupovať štátne dlhopisy, to všetko sú kroky ktoré prispeli k nízkym výnosom z dlhopisov," upresnil Boros.

Úroky z týchto dlhopisov bude Slovensko platiť až v budúcom roku a to sa odrazí aj v budúcoročnom rozpočte. "Celkovo môžu nižšie výnosy zo slovenských dlhopisov priniesť úspory v desiatkach miliónov eur. Záleží na tom, ako dlho sa tieto nízke úrovne udržia," tvrdí Boros

Ako informovala agentúra Reuters, cieľom tejto emisie je predzásobenie štátu na rok 2013 po tom, ako agentúra už skôr získala sumu 7,5 miliardy eur potrebnú na krytie tohtoročných dlhových potrieb SR.
      
Slovenská republika má rating A2 s negatívnym výhľadom od agentúry Moody’s, rating A so stabilným výhľadom od agentúry S&P a rating A+ so stabilným výhľadom od agentúry Fitch.

01 - Modified: 2005-05-16 06:33:32 - Feat.: 0 - Title: Nevídaný ruský finiš nestačil 02 - Modified: 2005-05-16 06:34:11 - Feat.: 0 - Title: Drámu ukončila rana do kamery
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:42