StoryEditor

Svet tlačí na Ameriku. Kríza sa musí vyriešiť

13.10.2013, 13:29
Autor:
tasr, stltasr, stl
Bezprostredným rizikom pre svetovú ekonomiku predstavuje patová situácia v americkom Kongrese a spor o zvýšenie dlhového stropu.

Globálne oživenie pokračuje, ale rast zostáva utlmený, niektoré riziká slabnú, iné sa objavujú. Uviedol to vo svojom komuniké zo zasadania v sobotu (12. 10.) Medzinárodný menový a finančný výbor (IMFC), ktorý je hlavným politickým orgánom 188-členného Medzinárodného menového fondu (MMF).

DPA ďalej z dokumentu vybrala, že globálne oživenie ekonomiky pokračuje pomalým vzostupom vo vyspelých hospodárstvach a priemerným rastom rozvojových trhov.

Bezprostredné riziká predstavujú patová situácia v americkom Kongrese okolo federálneho rozpočtu a sporu o zvýšenie dlhového stropu. Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval, aby sa v Spojených štátoch "urýchlene prijali opatrenia na vyriešenie krátkodobej finančnej neistoty".

Hroziace sprísnenie americkej peňažnej politiky, ktoré sa už dotklo kapitálových tokov a dlhodobých úrokových sadzieb, obsahuje riziko, že sa bude prenášať ďalej a prinesie "nové výzvy" najmä rozvíjajúcim sa a rozvojovým krajinám.

V komuniké sa ďalej uvádza, že prípadný prechod k normálnej peňažnej politike v kontexte posilňovania rastu a jeho udržateľnosti by mal byť starostlivo načasovaný, dobre etapovaný a jasne komunikovaný.

Americký minister financií Jack Lew upozornil, že pozícia Spojených štátov ako "garancie medzinárodného finančného systému" bude vážne ohrozená, ak Kongres nezvýši limit pre výšku dlhu federálnej vlády, ktorý je teraz stanovený na 16,7 bilióna USD (12,31 bilióna eur) a mal by byť dosiahnutý nasledujúci týždeň.

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi na adresu Spojených štátoch uviedol, že akákoľvek forma platobnej neschopnosti USA je "nemysliteľná". Dodal, že dlhodobá dlhová kríza "by mala negatívne, veľmi negatívne následky pre svetovú ekonomiku".

Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble konštatoval, že riešenie americkej politickej krízy sa jednoducho "musí" dosiahnuť. Informoval, že minister Lew odhaduje, že sa dohoda s opozičnými republikánmi, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov, môže dosiahnuť v pondelok (14. 10.)

Draghi v súvislosti s krízou v Európe povedal, že sa eurozóna odrazila odo dna začiatkom tohto roku a vrátila sa k rastu. "Ten je ešte slabý, krehký, ale je tu".

Niektoré krízové ekonomiky spoločenstva podľa šéfa ECB vysielajú signály, že znovu získavajú konkurencieschopnosť.

Trojdňové výročné zasadanie MMF, na ktorom sa zúčastňujú ministri financií a šéfovia centrálnych bánk členských krajín MMF sa skončí vo Washingtone dnes.

01 - Modified: 2005-07-19 13:00:49 - Feat.: 0 - Title: Rekreačný komplex Zelená voda dobuduje investor
01 - Modified: 2024-04-21 11:57:00 - Feat.: - Title: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit, tvrdí menový fond 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 04 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 05 - Modified: 2024-04-12 21:58:21 - Feat.: - Title: Na čele Medzinárodného menového fondu bude po druhom funkčnom období Kristalina Georgievová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:50