StoryEditor

Trhom budú naďalej vládnuť centrálne banky

26.01.2014, 23:00
Hlavnou udalosťou tohto týždňa bude posledné zasadanie americkej centrálnej banky pod vedením Bernankeho.

Nadchádzajúci týždeň bude vskutku zaujímavý. Makrokalendár je bohatý, k slovu sa dostane pozorne sledovaný Fed, vrcholí výsledková sezóna a obavy vyvoláva politická situácia vo viacerých štátoch. Všetky správy budú investormi citlivejšie vnímané na pozadí minulotýždňovej kapitulácie finančných trhov. Americké indexy zaznamenali najväčšie týždenné prepady za viac ako rok a pol. Dôvodom bola nervozita vyvolaná pokračujúcim odlevom kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov premietajúci sa do prepadu tamojších lokálnych mien po devalvácii argentínskeho pesa. Investori naďalej sťahujú peniaze pod vplyvom ukončovania programu kvantitatívneho uvoľňovania, vysokej volatility sadzieb a napätia na čínskych peňažných trhoch, slabého rastu rozvíjajúcich sa ekonomík a politických kríz vo viacerých krajinách ako Ukrajina, Thajsko alebo Turecko.

Za hlavnú udalosť týždňa môžeme označiť posledné zasadanie americkej centrálnej banky Fed pod vedením Bena Bernankeho. Ukončovanie kvantitatívneho uvoľňovania sa javí ako hotová vec, preto v mysliach investorov stojí nová otázka, aké tempo odvíjania stimulov menová autorita zvolí. Uplynulé prejavy centrálnych bankárov nenaznačili zmenu kurzu politiky, no reakcia na slabšiu decembrovú nezamestnanosť, celkovo slabší obraz ekonomiky a udalosti v rozvíjajúcich sa ekonomikách zostáva otvorená. Rovnako aj následné konanie investorov po rozhodnutí o menovej politike do ďalšieho zasadania. Ponechanie programu nezmeneného by mohlo trhy upokojiť, no ďalšie zníženie nákupov môže vlnu nevôle prehĺbiť.

Investorov doposiaľ neinšpiroval ani vývoj výsledkovej sezóny, ktorý nedokázal zatieniť ostatné svetové fundamenty a podporiť pokračovanie rely. Budúci týždeň môžeme označiť za vrcholenie správ ohľadom hospodárenia spoločností. Medzi menami, ktoré budúci týždeň zverejnia výsledky nájdeme viacerých gigantov ako napr. Apple, Google, Banco Santander, banku BBVA, Caterpillar, du Pont, Pfizer, Siemens, Ford, AT&T, Yahoo, Visa, Boeing, Facebook, Fiat, Qualcomm, Roche, Shell, Colgate-Palmolive, Exxon, ConocoPhillips, Amazon, Broadcom, UPS, Lenovo alebo 3M.

Na politickom poli sa hneď v úvode týždňa stretajú ministri financií eurozóny a EÚ – tzv. stretnutie euroskupiny a Ecofin. Témou bude dolaďovanie bankovej únie a spoločné európske záchranné mechanizmy bánk. Diskusia sa pomaly začne stupňovať aj vo Washingtone. Témou najbližšie týždne bude zvýšenie dlhového stropu, ktorý by mal byť dosiahnutý v polovici februára. Očakávame opäť tvrdšie vyjednávanie a ťažšie hľadanie konsenzu v kongrese, ktoré môžu negatívne vplývať na trhy rizikových aktív.

Makrokalendár je tiež bohatý. Kľúčovými správami v USA budú prvý odhad rastu ekonomiky v štvrtom kvartáli, decembrový rast osobnej spotreby a osobného príjmu a januárová spotrebiteľská dôvera. Američania zverejnia i viaceré dáta z realitného trhu, ktorý svoju expanziu pod vplyvom nárastu úrokových sadzieb spomalil. Prezentujú sa decembrovými predajmi nových domov, vývojom rozrobených predajov domov a vývojom cien domov v novembri podľa agentúry CaseShiller. Trhovú reakciu si môžu vyslúžiť ešte objednávky tovarov dlhodobej spotreby, nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti a chicagské PMI. Kvôli ukončovaniu stimulov Fedom sú investori opäť citliví na fundamenty.

Európa sa pochváli viacerými dátami dôvery. Hneď v pondelok nemecká agentúra IFO zverejní podnikateľskú dôveru a Európska komisia dôveru v ekonomike eurozóny. Popritom viaceré krajiny zverejňujú podnikateľskú, ekonomickú a spotrebiteľskú dôveru. Eurozóna a Nemecko poskytnú prvé odhady k januárovému vývoju cien. Niektoré európske krajiny zverejnia údaje k maloobchodným predajom a nezamestnanosti (medzi inými i Nemecko a Francúzsko). Na britských ostrovoch sa investori dočkajú prvého čítania HDP za posledný štvrťrok minulého roka. ECB zverejní vývoj peňažnej masy a úverov v menovej únii.

Za zmienku stoja aj niektoré ázijské dáta. Japonsko zverejní obchodnú bilanciu, priemyselnú produkciu a dôležitú infláciu. HSBC ponúkne finálne číslo čínskeho PMI indexu výroby. Zvedaví sme aj na konanie čínskej vládnej garnitúry a centrálnej banky v reakcii na narastajúcej napätie na tamojších finančných trhoch. Koncom minulého týždňa na trhoch kolovali špekulácie o možno krachu niektorých produktov jednej banky, ktoré práve zvýšili nervozitu.

Celkovo nás čaká vskutku zaujímavý týždeň. Jeho výsledok je otvorený. Osobne pochybujem, že sa v priebehu týždňa vyriešia početnejšie riziká spôsobujúce obavy investorov. Veľa bude závisieť od FEDu. Ponechanie nezmeneného programu by bolo pozitívnym prekvapením. Situáciu môžu upokojiť aj neštandardné zásahy centrálnych bánk z rozvíjajúcich sa trhov. Osobne však nateraz nevidím príliš silných katalyzátorov, ktoré by dokázali investorov primäť k silnejším nákupom. Ceny akcií už nie sú nízke, výsledky nie sú oslňujúce a Washington sa pripravuje na ďalší politický boj, pred ktorým sa nebudú silnejšie otvárať nové pozície. Všetko sa to ešte deje na pozadí otázky života po Fede.

 

01 - Modified: 2005-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NBS musí rast úrokov načasovať
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:26