StoryEditor

Írska "banka skazy" má ďalší škandál

27.06.2013, 00:00
Financie. Finančný dom Anglo Irish Bank klamal tamojšiu vládu, keď žiadal o pomoc.

„Sedem miliárd? Odkiaľ si zobral to číslo?,“ pýta sa v telefóne John Bowe, šéf kapitálových trhov v Anglo Irish Bank generálneho riaditeľa Davida Drumma. „To som si vycucal z prsta,“ reaguje Drumm s úškrnom. Píše sa rok 2008 a banka žiada vládu o finančnú pomoc v spomínanej výške sedem miliárd eur. Dublin, respektíve daňoví poplatníci, nakoniec na záchranu banky prispievajú až 30 miliardami eur.

Hoci obidvaja bankári už vtedy vedeli, že pomoc sa vyšplhá na niekoľko miliárd, malé klamstvo sa im malo „prepiecť“. Opak sa stal pravdou. Telefonáty banky sa podľa vtedajších predpisov museli nahrávať a spomínaná nahrávka sa dnes dostala do rúk írskych novinárov. A už aj vláde. „Musíme sa dostať k pravde,“ tvrdí dnes premiér Enda Kenny. Vláda tak odštartovala vyšetrovanie bývalých predstaviteľov banky – Seana Fitzpatricka, Johna Boweho, ako aj Davida Drumma.

„Smiešna pomoc“
Niekoľkomiliardové pôžičky aj rizikovým klientom sa Anglo Irish Bank nevyplatili. Trh s nehnuteľnosťami v Írsku sa zrútil a počet nesplácaných úverov rástol prudkým tempom. Banka tak musela v roku 2008 požiadať vládu v Dubline o finančnú pomoc. Vtedajším členom vedenia banky Johnovi Bowemu a jej generálnemu riaditeľovi Davidovi Drummovi bol však tento preklenovací úver na smiech. Z nahrávok, ktoré získal írsky denník Irish Independent, vyplýva, že už vtedy obaja muži vedeli, že úver banka nesplatí. A nielen to. Dostatočná nebude ani suma na jej záchranu. Drumm dokonca v nahrávkach priznáva, že výšku pomoci odhadol len tak „z brucha“.

Až neskôr sa ukázalo, že írsku vládu vyjde záchrana na miliardy eur. V konečnom vyčíslení až na viac ako štvornásobok z pôvodných siedmich miliárd eur. Banka, ktorá sa podpísala pod vypuknutie krízy v Írsku kvôli svojej kontroverznej úverovej politike, si tak opäť pošpinila svoje meno. A to aj napriek tomu, že ju už začiatkom roka vláda v Dubline zlikvidovala. Premiér však verejnosti sľúbil, že prípad dá dôkladne prešetriť.

„Írsky parlament otvorí vyšetrovanie katastrofálnej záchrany Anglo Irish Bank. Zverejnené nahrávky poukazujú na sprisahanie bývalých riaditeľov s cieľom zakryť skutočný rozsah strát,“ cituje denník Irish Independent premiéra Endu Kennyho.

Na výsluch budú musieť ísť zainteresovaní bývalí predstavitelia banky, vypočúvanie však očakáva aj bývalý premiér Brian Cowen. John Bowe, bývalý šéf kapitálových trhov, však obvinenia z klamania tamojšej centrálnej banky zatiaľ odmieta.

Oslabenie v rokovaniach
Za spustením vyšetrovania vlády môžu byť aj iné dôvody. Írsko totiž v súčasnosti lobuje s európskymi predstaviteľmi, aby mohlo spätne svojim oslabeným domácim bankám doplniť kapitál z eurovalu. Takéto žiadosti sa však posudzujú samostatne a pri každej krajine nie sú podmienky rovnaké. Vláda sa odvoláva na to, že po vypuknutí problémov v krajine európske autority nedovolili štátu nechať padnúť ani jednu domácu banku. Dôvodom boli najmä obavy, aby sa dlhová nákaza z Írska nerozšírila ďalej do Európy.

Zverejnenie telefonických rozhovorov však môže podľa viacerých odborníkov rokovania s veriteľmi narušiť. „Medzinárodné inštitúcie budú v budúcnosti na Írsko prísnejšie,“ myslí si analytik Next Finance Jiří Cihlář. Ako zároveň dopĺňa, na druhej strane si eurozóna sama zvolila možnosť, že bude zachraňovať krachujúce krajiny. „Preto bude aj naďalej podávať pomocnú ruku tým štátom, ktoré o pomoc požiadajú,“ dodáva Cihlář.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:39