StoryEditor

Šéfovať Fedu môže prvýkrát žena

19.06.2013, 00:00
Horúcou kandidátkou je dlhoročná ekonómka Janet Yellen (na snímke).

Drobná dáma s vysokým IQ. Aj takto prezýva ekonomická obec Janet Yellen, ktorá je najhorúcejšou kandidátkou na novú šéfku Federálneho rezervného fondu, ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky. Bola by vôbec prvou ženou na takomto poste v celej histórii Fedu.

Kto nahradí Bernankeho
Yellen zasvätila celý život makroekonomike. Niekoľko rokov bola súčasťou tímu ekonomických poradcov prezidenta Billa Clintona, vyslúžila si uznanie za výskumy o ekonomike. Navyše už od roku 2010 je viceprezidentkou Fedu a je veľkou podporovateľkou tlačenia peňazí. Podľa viacerých ekonómov je najlepšou možnou voľbou, ktorá by mohla nahradiť terajšieho šéfa americkej centrálnej banky Bena Bernankeho.

Ten je už aj podľa prezidenta USA Baracka Obamu na poste dlhšie, než sa na začiatku predpokladalo. Okrem toho, hoci Bernanke zatiaľ verejne nepotvrdil, že nebude kandidovať, priznal, že je zo šéfovania Fedu unavený. Na jeho čele stojí od vypuknutia krízy v roku 2008. Počas toho musel na plecia prebrať nielen stabilizáciu americkej ekonomiky, ale aj záväzky kolabujúcich firiem ako Bear Stearns či American International Group. „Nemyslím si, že som jediným na svete, kto dokáže viesť Fed počas uvoľnenej menovej politiky,“ naznačil Bernanke nedávno. Podľa viacerých pozorovateľov sa už od budúceho roka, kedy sa mu končí funkčné obdobie, stiahne a odíde do akademického sveta.

Prvá žena v histórii
Medzi najhorúcejšími kandidátmi na najvyšší post Fedu vedie podľa viacerých prieskumov práve Janet Yellen. „Jej názory na ďalšie fungovanie Fedu sú podobné Bernankemu. Prikláňame sa k scenáru, že Fed aj po januári budúceho roka bude pokračovať v stimulačnej politike až kým nedôjde k výraznejšiemu oživeniu americkej ekonomiky,“ predpokladá analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Do kariet Yellen nahráva aj fakt, že sa teší dôvere Obamu a vie si na svoju stranu pritiahnuť pozornosť poslucháčov.

Preto by mohla byť aj v americkom Senáte úspešná pri presadzovaní krokov Fedu. Problém s jej kandidatúrou by mohli mať jedine republikáni. Tí už dlhšie kritizujú Fed práve za tlačenie peňazí. Aj preto sa obávajú, že Yellen nebude prihliadať na negatívne dôsledky týchto krokov v podobe rastu inflácie.

Okrem nej sú kandidátmi aj bývalý prezidentský poradca Lawrence Summers či exminister financií Timothy Geithner.

„Obidvaja muži by mohli priniesť pohľad zvonku, ktorý by mohol Fedu pomôcť. Ten naďalej vo veľkom tlačí inflačné peniaze, čo môže v najbližších rokoch výrazne destabilizovať trhy,“ tvrdí Jiří Cihlář, analytik Next Finance.

Summers však aj napriek jeho ekonomickým kvalitám za Yellenovou stráca. Jeho často až arogantné správanie by mohlo naraziť na nevôľu Senátu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:56