StoryEditor

Bitcoin hlási triumf. Nemecko ho uznalo

19.08.2013, 11:53
Autor:
TASRTASR
Nemecko označilo Bitcoin ako "súkromné peniaze". Mena je tak uznaná právne aj daňovo.

Nemecké spolkové ministerstvo financií podľa dnešného vydania rakúskeho denníka Die Presse prvýkrát klasifikovalo onlinovú menu bitcoin. Podľa neho je virtuálny platobný prostriedok označený za "súkromné peniaze", čím je digitálna mena uznaná právne a daňovo.

Die Presse dodal, že je to triumf pre "internetovú generáciu", lebo len ona môže skutočne rozumieť, čo znamená názor ministerstva financií v Berlíne.

Ministerstvo zaujalo svoje stanovisko v odpovedi na dopyt poslanca spolkového parlamentu za Slobodnú demokratickú stranu (FDP) Franka Schäfflera.

Zahraničné i slovenské wikipédiové stránky uvádzajú, že bitcoin je internetová open-source peňažná mena, ktorou možno platiť prostredníctvom úplne decentralizovanej siete P2P. Hlavnou unikátnosťou meny bitcoin je jej úplná decentralizácia. Je navrhnutá tak, aby ju nikto, vrátane autorov, skupín alebo vlád, nemohol nijako ovplyvňovať, falšovať, zabavovať účty v nej či kontrolovať peňažné toky alebo spôsobovať jej infláciu.

Sieť funguje od roku 2009, v ktorom ju vytvoril a popísal haker s pseudonymom Satoshi Nakamoto. Nikdy nezverejnil svoju skutočnú identitu a krátko po väčšom rozšírení bitcoinu v roku 2010 sa odmlčal úplne.

V roku 2012 vznikla Bitcoin Foundation, ktorá sa stará o infraštruktúru virtuálnej meny. Vzhľadom na decentralizovanú povahu siete nemá nadácia žiadne osobitné právomoci. V sieti vždy rozhoduje väčšina, bez ohľadu na Bitcoin Foundation.

Niektorí ľudia sa domnievajú, že za menou stojí konzorcium juhokórejského Samsungu, japonskej Toshiby a americkej Motoroly.

Podľa Die Presse sa bitcoin dá najjednoduchšie predstaviť ako virtuálna mena podobná platobnému systému Paypal, lebo sila meny bitcoin spočíva v tom, že je platobným systémom.

Americký finančný dohľad SEC hľadá teraz možnosti, ako prísnejšie kontrolovať bitcoin, lebo predpokladá, že táto mena slúži aj na rozvíjanie obchodu s drogami.

01 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sója namiesto tropických pralesov 02 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:56