StoryEditor

Sex, kokaín a finančný kolaps. Prehnitý svet držia pokope len "ovce"

28.02.2015, 23:00
Prečítajte si recenziu knihy od známych českých ekonómov. Fiktívny príbeh, ktorý má s realitou veľmi veľa spoločného.

„Ešte nikdy za celú dobu existencie ľudstva nebol svet tak prehnito zadlžený ako dnes. Ešte nikdy sa netlačilo na celom svete toľko ničím nekrytých peňazí, ako sa ich tlačí dnes. Takto nevyzerá vyriešenie krízy.“ A Európa je príkladom toho, že tlačenie nových peňazí a ďalšie zadlžovanie sa nás v žiadnom prípade z dlhového bahna nevytiahne. O tom do akých problémov sa dostal starý kontinent hovorí tretia kniha ekonómov a manželov Markéty Šichtařovej a Vladimíra Pikory s názvom Lumpové a beránci.

Dve predošlé knihy bez obalu ukazovali nepríjemnú realitu tejto doby no Lumpové a beránci stavili na inú kartu. Ide o román plný napätia, akcie, sexu a zdrogovaných bankárov na ktorého pozadí sa plní nočná mora celej Európy. 

Príbeh sa začína každodenným problémami manželov, ktorí sa veľmi ponášajú na samotných autorov knihy a od začiatku je plný suchého britského humoru a irónie. Hlavná hrdinka Helena dá výpoveď z dobre platenej práce v banke a značne tým naruší pohodu manžela Martina, ktorý pracuje ako novinár na voľnej nohe z domu. Množstvo voľného času vytvára ponorkovú chorobu a preto nie je núdza o vtipné situácie plné ostrej irónie vzťahového napätia. Dvojica však má jednoduchý spôsob na vypúšťanie pary a tak je kniha plná sexuálnych scén. Nuda však netrvá večne. 

Všetko sa zmení zákazkou, ktorú manželia získajú od neznámeho klienta. Tá ich zavedie do Nemecka a Talianska a pri finančnej analýze veľkého nemeckého bankového domu odhalia podvod za miliardy eur a problémy sa začnú nabaľovať. 

Kniha čitateľom ponúka klasickú detektívku, na ktorej pozadí prebieha kolaps bankového systému v Európe. Je plná úvah o prehnitosti dnešného finančného systému a o problémoch, ktoré tento stav môže spôsobiť. Krízu sa aj napriek upokojujúcim slovám politikov nepodarilo zažehnať. 

„Vo svete tiká časovaná bomba a Európa bude prvá na rade. Nezamestnanosť v Európe trhá rekordy a dokonca ani počas veľkej depresie v tridsiatych rokoch minulého storočia, o ktorej počul každý a ktorá bola vždy dávaná za odstrašujúci príklad a z ktorej sa v Nemecku zrodila druhá svetová vojna, nebola nezamestnanosť vo väčšine krajín tak hrôzostrašne vysoká ako dnes.“ 

Tento úryvok z knihy nemusí byť takou fikciou ako sa zdá. Čitateľom môže skôr pripomínať úryvok z článku z nedávnych udalostí v Grécku. Autori opäť odkrývajú špinu finančného sveta a poukazujú na to, že liečenie dlhov dlhmi prinesie veľké problémy.

„Svetové centrálne banky tlačia peniaze ako zmyslov zbavené a finančný svet sa stal na natlačených peniazoch závislý. Ak zastavíme tlačenie peňazí, finančný svet dostane absťák a zrúti sa. Ak však naopak budeme peniaze tlačiť ďalej, budú banky za lacné peniaze ďalej kupovať štátny dlh a štáty sa tak budú môcť beztrestne ďalej zadlžovať, pokiaľ sa nezrútia ako Grécko. Sme uprostred krízy ako hrom. Čím viac peňazí politici a centrálni bankári vynaložili na prevenciu tejto krízy, tým viac sa nafukoval ich dlh. A čím viac sa nafukoval ich dlh, vlastne dlh nás všetkých, tým viac bola kríza na spadnutie. Pretože kríza zrodená z dlhov sa nedá liečiť dlhom ešte väčším.“

Kniha bola zamýšľaná ako varovanie pred krehkosťou európskeho finančného a politického systému. Mala ukázať, že nekompetentná hospodárska politika, či záchrana Grécka "za každú cenu" môžu viesť k reťazcu nešťastných udalostí ústiacich v krajnom prípade až k rozpadu eurozóny a novej finančnej kríze ovplyvňujúce každého z nás.

Kniha má podobu románovej fikcie, ktorá sa však dôsledne opiera o skutočné reálie a bola mienené len ako varovanie pred úplne hypotetickým scenárom. Autori však asi majú prorocké schopnosti pretože ich „fikcia“ naberá reálne kontúry. Od okamihu jej vydania sa táto fikcia podozrivo detailne neustále napĺňa. Hovorí napríklad o novej vlne výberu vkladov v Grécku, ktorá teraz naozaj prebieha. Nedávno sa tiež obnovila diskusia o rozpade eurozóny po tom, čo sa finančné problémy eurozóny už zdali "vyriešené", o čom je v knihe niekoľko zmienok. 

V knihe sa tiež hovorí o niektorých európskych bankách, ktoré neprejdú testami a vážne sa začne pochybovať o ich zdraví. Ak vám to skôr pripomína realitu, nemýlite sa. 

Ale nie je dôvod na paniku. Kniha nie je Nostradamovým proroctvom a z hlavných varovaní, ktoré ponúka sa ešte nenaplnili hrozby dominovej nákazy bánk v eurozóne a následná finančná kríza. 

Pre niekoho môže byť táto kniha len románovou fikciou o čiernej budúcnosti eurozóny a pre iného neprifarbeným svedectvom o realite dneška. V závere knihy je zaujímavá myšlienka, ktorá asi hovorí za všetko. „Toto všetko drží pokope iba vďaka viere všetkých tých ovečiek dole.“

01 - Modified: 2007-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo musíte oznámiť daňovému úradu
01 - Modified: 2021-02-09 13:11:19 - Feat.: - Title: GALÉRIA: Tieto známe páry prekonali neveru a sú spolu dodnes 02 - Modified: 2021-02-01 15:54:19 - Feat.: - Title: Úprimná spoveď čitateľky Janky: Bojím sa, že po karanténe príde rozvod 03 - Modified: 2020-10-11 10:43:33 - Feat.: - Title: Máte problémy s partnerom? Psychologička zmení váš pohľad na krízu vo vzťahu 04 - Modified: 2020-04-24 11:41:45 - Feat.: - Title: Ako koronavírus ovplyvní ceny nehnuteľností? 05 - Modified: 2020-03-12 15:58:05 - Feat.: - Title: Toto je sedem signálov, že je vaše manželstvo v kríze a rozvod na spadnutie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:01