StoryEditor

Koniec šetrenia či jedlo zadarmo. Pozrite sa, čo čaká na gréckych poslancov

09.02.2015, 13:02
Autor:
slsl
Grécky premiér predložil plán konca úsporných opatrení do parlamentu. Poslanci rozhodnú už zajtra.

Grécko definitívne končí so šetrením. Premiér Alexis Tsipras to vyhlásil v nedeľu večer v parlamente. V pláne má ukončiť "krutý" progam šetrenia a nerozširovať zahraničnú finančnú pomoc. Dostane sa tak do opozície európskych partnerov. Zajtra by mal grécky parlament Tsiprasov plán odhlasovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Koniec šetrenia

Alexis Tsipras mal po necelom mesiaci reč v parlamente. Predstavil zoznam krokov, ktoré zvrátia reformy, ktoré nariadila trojka. Grécka vláda chce obnoviť dôchodkové bonusy, zrušiť daň z nehnuteľnosti, ukončiť masové prepúšťanie vo verejnom sektore a zdvihnúť minimálnu mzdu na predkrízovú úroveň. Vláda Alexisa Tsiprasa tak poruší všetky sľuby, ktoré dali jeho predchodcovia trojke, keď sa zaviazali dodržiavať úsporný program výmenou za 240- miliardovú pomoc.Zároveň však splní sľub voličom, že "zahojí rany" po šetrení. Podľa premiéra Grécko môže dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, no nikdy nebude mať primárny rozpočtový prebytok, ktorý je podmienkou pre to, aby sa krajina dostala do čiernych čísel.

Záchranný program sa rozširovať nebude

„Záchranný program zlyhal,“ povedal v parlamente Tsipras. „Aby bolo jasné, vyjednávať nebudeme. O našej suverenite jednoducho nerokujeme,“ povedal líder víťaznej strany Syriza. Na záver prejavu vyzval Nemecko, aby sa chytilo za nos a zaplatila ešte reparácie z druhej svetovej vojny. Zároveň vylúčil rozšírenie záchranného programu, ktorý končí 28. februára, hoci dúfal, že európski lídri Grécku poskytnú 15 dní navyše, aby ho udržali nad vodou. "Nová vláda nemôže o rozšírenie žiadať. Pretože nechce žiadať o predĺženie chýb," dodal premiér. „Grécky ľud dal nám dal silný mandát na to, aby sme ukončili šetrenie. Záchrana teda končí kvôli vlastnému zlyhaniu a deštruktívnymi výsledkami.“

Parlament hlasuje zajtra

Premiér pri tejto príležitosti vytýčil tieto body rokovania.:

  • Zrušiť jednotnú daň z nehnuteľností (ENFIA) a nahradiť ju inou daňou, zameranou na veľké nehnuteľnosti.
  • Znovu zvýšiť prah nezdaniteľnej položky na 12 000 eur (z aktuálnych 5 000 eur).
  • Obnoviť 13. dôchodok pre hrubé mesačné dôchodky nižšie ako € 700 od konca roka 2015.
  • Zaviesť dotované stravovanie pre rodiny s deťmi, ktorí žijú pod hranicou chudoby.
  • Najať 3500 štátnych úradníkov, ktorí prišli o prácu v dôsledku programu mobility zavedeného predchádzajúcou vládou vo verejnom sektore. Toto číslo sa odpočíta od plánovanému náboru 15.000 ľudí na tento rok.
  • Zvýšiť minimálnu mesačnú mzdu v súkromnom sektore od 586 eur (alebo 510 eur Pre pod 25 rokov), na úroveň z roku 2011, teda na 751 eur v roku 2016.
  • Obnovenie kolektívneho vyjednávania miezd s odporúčaním Medzinárodnej organizácie práce (ILO).
  • Rozšíriť existujúci zákaz exekúcií primárnych sídiel.
  • Zastaviť nové privatizácie, ale predĺžiť ústupky, ak je to v národnom záujme.
  • Umožniť Helénskemu fondu finančnej stability (HFSF) vykonávať svoje plné hlasovacie práva sa v rekapitalizovaných bankách bez obmedzenia.
  • Zrušiť právne predpisy, ktoré umožňujú imunitu členov správnych rád v HFSF, Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF) a Bank of Greece.
  • Zaviesť nový "stabilný, jednoduchý a spravodlivý" daňový systém a boj proti korupcii a daňovým únikom.
  • Zaviesť komplexnú reformu gréckeho verejného sektora.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 03 - Modified: 2024-02-16 10:01:49 - Feat.: - Title: Rozmýšľate ako ušetriť? Ponúkame vám 12 tipov 04 - Modified: 2024-01-13 09:06:21 - Feat.: - Title: Slováci sa prispôsobujú inflácii. Polovica chce šetriť, iný viac investovať 05 - Modified: 2024-01-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem uľahčiť vášmu rodinnému rozpočtu? Tu je desať tipov, ako ušetriť na energiách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:46