StoryEditor

Portoriko sa pridalo k neplatičom a čaká ho "grécky scenár"

04.08.2015, 10:06
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk
Portoriko sa dostalo do omeškania so splátkami dlhu. Vláda vysoko zadlženého ostrovného územia v pondelok potvrdila, že včas neuhradila splátku.

Splátku vo výške 58 miliónov dolárov (78,5 milióna eur). Karibský ostrov, ktorý je voľne pridružený k USA, tak stojí pred dlhovou krízou, ktorá sa teraz výrazne prehĺbila, píše iDnes.cz.

Šéfka vládnej rozvojovej banky Melba Acostaová Feboová uviedla, že štát vykonal čiastkovú splátku úrokov vo výške 628 tisíc dolárov (573 tisíc eur). Nemohla si ale dovoliť uhradiť zostávajúcu časť so splatnosťou v sobotu, pretože na to nemal finančné prostriedky.

Vláda už minulý týždeň v piatok upozornila, že platbu neuskutoční. Uviedla vtedy tiež, že situácia by sa mala považovať za stav technickej platobnej neschopnosti. Ratingová agentúra Moody´s Investors Service a ďalšie to ale odmietli.

"Táto udalosť sa zhoduje s našim presvedčením, že Portoriko nemá zdroje na zaplatenie všetkých nadchádzajúcich dlžných splátok," uviedla podľa agentúry AP viceprezidentka Moody´s Emily Raimesová.

USA záchranný program nečakajú

Verejný dlh Portorika dosahuje 72 miliárd dolárov (65,7 miliardy eur). Jeho guvernér Alejandro García Padilla v júni šokoval investorov, keď upozornil, že vláda a úrady nedokážu dlh splatiť. Krajina sa na pokraj bankrotu dostala už skôr.

Krok, ktorý urobilo Portoriko v pondelok, je ale vôbec prvý takýto od doby, keď Portorické spoločenstvo pred 117 rokmi prešlo pod správu Spojených štátov.

Skutočnosť, že San Juan včas neuhradil splátku, je podľa agentúry Reuters najvýznačnejšou takouto udalosťou od chvíle, keď americké mesto Detroit predvlani v júli vyhlásilo najväčší municipálny (v rámci správy mesta) bankrot v dejinách USA. Platobná neschopnosť by mohla otvoriť dvere k boju s investormi. Biely dom uviedol, že žiadny federálny záchranný program pre Portoriko v pláne nemá.

Ako Grécko na začiatku prázdnin

Situácia pripomína počínanie si gréckej vlády, ktorá sa do platobnej neschopnosti dostala na konci júna, keď neuhradila splátku 1,4 miliardy eur Medzinárodnému menovému fondu.

Nasledovala ale séria vyjednávaní, odmietavé referendum, následný obrat premiéra Alexisa Tsiprasa a po dlhej noci schválenie tretieho kola tzv. Bailoutu (finančná pomoc od medzinárodných veriteľov) výmenou za ďalšie reformy a prísľub privatizácie.

Grécko tak dostalo preklenovaciu pôžičku, teraz rokuje o detailoch pomoci, narýchlo schvaľuje požadované reformy a pomaly a s ťažkosťami sa vracia do normálu. Postupne sa uvoľňujú obmedzenia dané kapitálovými kontrolami a v pondelok sa prvýkrát po piatich týždňoch otvorila aténska burza.

01 - Modified: 2007-08-11 07:02:08 - Feat.: 0 - Title: Deti v Európe si uvedomujú riziká spojené s používaním internetu
01 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 02 - Modified: 2023-11-10 09:09:36 - Feat.: - Title: Znížiť splátku si môžete natiahnutím splatnosti úveru. Existujú však aj iné možnosti 03 - Modified: 2023-10-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovensko je v cenovej dostupnosti bytov najhoršie v Európe. Oplatí sa vám momentálne vziať si úver? 04 - Modified: 2023-10-24 12:18:39 - Feat.: - Title: Ukrajina dostala od Európskej únie ďalšiu splátku makrofinančnej pomoci v sume 1,5 miliardy eur 05 - Modified: 2023-09-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Predĺženie splatnosti či energetický certifikát. Ako si ešte môžete znížiť vašu mesačnú splátku hypotéky?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:00