StoryEditor

Kúpil pozemok v USA za 600 dolárov, vlastnú krajinu na ňom buduje už desať rokov

29.10.2015, 23:00
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk

Čo potrebujete, aby ste si vytvorili vlastnú krajinu? Američanovi Zaqovi Landsbergovi stačilo na začiatku 610 dolárov. Za tie si kúpil na eBay pozemok v Utahu, na ktorom teraz buduje Zaqistan, píše portál news.sky.com.

Krajina, ktorú založil pred desiatimi rokmi na území s rozlohou vyše 16 tisíc metrov štvorcových, má vlastnú vlajku, hranice, ktoré kontrolujú pasy a strážia ju veľkí roboti. Ti, podľa webu krajiny, "úspešne chránia Zaqistan pred narušiteľmi."

Na tri týždne dokonca mala krajina vlastné veľvyslanectvo v Argentíne. Bolo umiestnené v galérii moderného umenia v Buenos Aires. 

"Mojím cieľom je, aby sa Zaqistan stal skutočnou krajinou," hovorí v rozhovore pre americkú televíziu prezident Zaq Landsberg. Zároveň však priznáva, že jeho umeleckému projektu sa to zrejme nikdy nepodarí. Cieľom je zistiť, ako veľmi sa dajú posúvať hranice vlastníckych práv a suverenity. 

Vlastnú krajinu si buduje aj Čech Vít Jedlička. Ten ju umiestnil na "územie nikoho" medzi Chorvátskom a Srbskom. Jedlička však, na rozdiel od Zaqistanu, chce vybudovať Slobodnú krajinu Liberland, ktorá sa riadi princípmi voľného trhu a minimálnych zásahov štátu do života občanov. Viac o jeho projekte nájdete tu.

Republiku Liberland Jedlička vyhlásil na území zvanom Siga nachádzajúcom sa západne od srbského mesta Sombor. 


 

01 - Modified: 2007-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažérske chyby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:00