StoryEditor

Jedlo cez Turecko, či Cyprus. Takto Rusi obchádzajú embargo

21.08.2014, 17:43
Autor:
RedRed
Európski exportéri potravín našli diery v embargu. Potraviny dovážajú cez tretie krajiny.

Briti, ktorí v ​​auguste letia na Cyprus, zvyčajne mieria za slnkom, morom a plážami. Istý obchodník s ovocím a zeleninou z grófstva Lincolnshire tam ale tento týždeň ide po zemiaky. Rusko totiž zakázalo dovoz potravín z väčšiny zvyšných európskych krajín, firmy sa preto teraz bijú o nových zákazníkov a dodávateľov.

Ako informuje agentúra Reuters, pokiaľ ide o britského vývozcu čerstvej zeleniny a ovocia Knightsbridge Foods, jeho zákazníci z radov ruských supermarketov nemusia tento rok v zime dostať zemiaky z Lincolnshire, ale z tohto stredomorského ostrova, rozdeleného na Cyperskú republiku, ktorá je členom EÚ, a na separatistický tureckojazyčný Severný Cyprus.

Práve úrodu zo Severného Cypru je možné dopraviť cez Turecko - a ako sa dotyčný obchodník domnieva, uniknúť tak ruskému embargu na poľnohospodársku produkciu z Európskej únie. "Musíte premýšľať rýchlo," hovorí majiteľ spoločnosti Knightsbridge, ktorý pred návštevou rozdeleného ostrova chcel zostať v anonymite. "Veci sa menia každým týždňom".
Knightsbridge je jednou z mnohých európskych firiem, ktoré hľadajú cesty, ako obísť ruské embargo na dovoz ovocia a zeleniny, mäsa, rýb a mliečnych výrobkov z Európskej únie a Nórska, ktoré platia aj na produkciu z Kanady, USA a Austrálie. Bohatým Rusom by zákaz mohol vziať delikatesy, napríklad nórskeho údeného lososa, taliansku šunku alebo francúzsky syr. Podobne ako v prípade komunistickej nomenklatúry v sovietskej ére ale mnoho ľudí očakáva, že nová privilegovaná vrstva nájde spôsob, ako colné kontroly obísť.

Turecko je otvorené

Niektoré firmy očakávajú, že sa zvýši objem obchodu cez krajiny ako je Turecko, ktoré udržiavajú obchodné vzťahy s Moskvou, a do susedných štátov ako je Bielorusko a Kazachstan, ktoré tvorí s Ruskom colnú úniu. "Pochopiteľne, že vznikne čierny trh," povedal šéf britskej spoločnosti PDQ Specialist Couriers Luke Devlin. Firma prepravuje mrazený tovar a ďalší citlivý materiál po Európe.

V posledných týždňoch podľa Devlina stúpol záujem o tovar z EÚ zo strany Bieloruska a ďalších východoeurópskych krajinách a firmy zvažovali, ako uspokojiť nový dopyt. Podľa jedného analytika, ktorý sleduje vývoj akcií logistických firiem, budú veľkí hráči ako je Deutsche Post a Kühne + Nagel vzhľadom na neistý dopyt a na to, že zákaz pravdepodobne bude platiť dočasne, zrejme dvakrát premýšľať, než do regiónu napumpujú veľa nových peňazí.

Fodturizmus

Vylúčenie osobnej spotreby zo zákazu pravdepodobne podporí obchod napríklad medzi Petrohradom a neďalekým Fínskom, odkiaľ si zákazníci môžu priviezť malé množstvo produktov európskej produkcie. Najmä víno​​, vodka a ďalšie alkoholické nápoje zakázané nie sú.

Existujú však hranice. Predstavitelia colnej správy agentúre ITAR-TASS povedali, že nedávno zadržali muža, ktorý sa vracal z Fínska so 70 kilogramami francúzskej bažantej, kačacej a diviačej paštéty. Aj keď tvrdil, že má všetko pre osobnú spotrebu, bol obvinený a hrozí mu pokuta vo výške až dvojnásobku hodnoty tovaru.

Ruskí činitelia tiež tvrdia, že sa budú mať na pozore pred veľkými dovozcami, ktorí by sa mohli pokúsiť prepašovať zakázaný tovar cez tretie krajiny. Vývozcovia z Bieloruska budú mať povinnosť uvádzať pri preprave tovaru do Ruska krajinu pôvodu, oznámilo ministerstvo poľnohospodárstva v Minsku.

Prinajmenšom jeden bieloruský obchodník ale manévrovací priestor vidí: "Na úrovni malého dovozu je to veľmi jednoduchý trik, zmeniť v papieroch krajine pôvodu a etiketu zmeniť na bieloruskú," povedal. "Odborník by si to samozrejme všimol," pokračuje. "Takže množstvo, ktoré prejde, bude závisieť na tom, aký veľký je záujem ruskej vlády zastaviť to.“

Spory Bielorusov a Rusov

Bielorusko a Kazachstan oznámili, že budú ďalej dovážať potraviny, ktoré Rusko zakázalo, Minsk ale uviedol, že zastaví prepravu tohto tovaru ďalej do Ruska. Od chvíle, kedy bol zákaz zverejnený, si ruské médiá uťahujú z toho, že Moskovčania čoskoro narazia na dodávky ustríc a kreviet z Bieloruska, hoci je to vnútrozemský štát.

Medzi Ruskom a Bieloruskom v minulosti prepukli spory kvôli údajnému porušovaniu ich dohody o voľnom obchode. Ruský prezident Vladimir Putin už hovoril so svojím kazašským a bieloruským náprotivkom a usiloval o spoluprácu namierenú proti západným potravinám, ktoré putujú cez ich krajiny. Ruský úrad pre kontrolu kvality potravín uviedol, že zastavil a vrátil späť nákladné vozidlo s 20 tonami amerického kuracieho mäsa, ktorý minulý týždeň neďaleko sibírskeho Omsku prekročil kazašskú hranicu.

Švajčiarsko, Island

Niektorí obchodníci zo západnej Európy premýšľajú o ďalších možných štrbinách. Medzi nimi je veľa pochybných plánov opierajúcich sa o fakt, že zákaz Moskvy sa formálne uplatňuje výslovne na EÚ a Nórsko. Nielenže vynecháva Švajčiarsko, Island či Lichtenštajnsko, niektorí dokonca upozorňujú, že by nemusel zahŕňať územie ako sú dánske Faerské ostrovy, ktoré v EÚ nie sú. To, či bude Rusko produkciu z Faerských ostrovov alebo inú výrobu naozaj vnímať ako výnimku z embarga, každopádne zostáva nejasné.

Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič sa o Faerských ostrovoch a Islande zmienil v nepotvrdených výrokoch, podľa ktorých žiadal od colných úradov v Moskve vysvetlenie, ako budú s týmto dovozom zaobchádzať. Teoretické puntičkárstvo o geografickom rozsahu ruského zákazu by sa ale nemalo týkať krajín ako je Švajčiarsko, Turecko, Srbsko a s ním susediacich malých štátov z bývalej Juhoslávie, ktoré Brusel v protiruských sankciách nenasledovali a ruskej odvety sú teda oslobodené.

Zdroj: Reuters

01 - Modified: 2006-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dve percentá
01 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 02 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Prezident lobista, prečo nie? 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-13 21:34:06 - Feat.: - Title: Rizikovosť krajín má vplyv aj na exportérov 05 - Modified: 2024-03-08 08:14:45 - Feat.: - Title: Zahraničný obchod skončil v januári s prebytkom v stovkách miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:37