StoryEditor

Amerika bojovala o odvrátenie bankrotu

17.10.2013, 00:00
Rozpočtový spor. USA boli len pár hodín od obrovského problému. Dohodu ohlásili na poslednú chvíľu.

Zatváranie škôl, chaos na svetových trhoch a pád do recesie. Takúto hrozbu sa včera na poslednú chvíľu snažili odvrátiť rozhádaní americkí politici. Naplnila by sa vo chvíli, ak by sa demokratom a republikánom nepodarilo do polnoci dohodnúť na zvýšení dlhového stropu zo súčasného 16,7 bilióna dolárov. Krajina by sa vôbec prvýkrát v 237-ročnej histórii ocitla v platobnej neschopnosti a bezprostrednom nebezpečenstve bankrotu.

Hoci Ameriku delili od tejto hrozby iba hodiny, včera večer všetko nasvedčovalo tomu, že k dohode predsa len dôjde. Podľa amerických médií sa totiž republikánsky šéf Snemovne reprezentantov John Boehner chystal presadiť zvýšenie dlhového stropu aj napriek nesúhlasu rebelujúcich kongresmanov z konzervatívnej Tea Party. V praxi by to znamenalo potvrdenie dohody, ktorú už predtým dosiahli obe strany v Senáte. „Skutočne už teraz chodia správy že dohoda je na spadnutie,“ potvrdil pre HN Radoslav Kasík, analytik Across Wealth Management.

Hrozba bankrotu

Aj preto včera dianie vo Washingtone sledoval doslova celý svet. V prípade, že by sa Amerike nepodarilo zvýšiť dlhový strop, už teraz by sa ocitla vo vážnych problémoch. Dnes totiž vyprší termín na splatenie dlhu vo výške 120 miliárd dolárov. Aj toto číslo ukazuje, že USA budú musieť dlhový strop zvýšiť o stovky miliárd dolárov, aby im vydržali peniaze minimálne do konca tohto roka.

V opačnom prípade bude vláda musieť hľadať peniaze radikálnym škrtaním výdavkov, napríklad v školstve, sociálnych službách či investíciách. Istý čas by tak dlhy dokázala splácať. „Pokiaľ by to však trvalo dlho, nastala by recesia,“ hovorí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Do technického bankrotu by sa Spojené štáty dostali v takom prípade, ak by vláda odmietla splácať dlhy. Dopad na Spojené štáty aj na svet by bol v tomto prípade podľa analytikov extrémny. „Bankrot by prevrátil celý finančný svet hore nohami. Prestala by totiž platiť dlhodobo zaužívaná prax. Je to podobné, ako keby sme zo dňa na deň prestali jazdiť po pravej strane, začali jazdiť po ľavej a navyše by sme museli ešte aj cúvať,“ opisuje Kasík situáciu po prípadnom vyhlásení bankrotu.

Takáto situácia by však nastala až po niekoľkých dňoch v bankrote, kedy by sa dramaticky znížila pravdepodobnosť, že americkí politici dospejú k dohode.

Osud v rukách veteránov

Osud americkej aj svetovej ekonomiky tak teraz majú v rukách demokrat Harry Reid a republikán Mitch McConnell, spoľahliví veteráni americkej politiky. „Aj v roku 2011 boli práve oni strojcami odvrátenia podobnej katastrofy. Keď prebrali rozhovory pod svoje krídla, už vtedy to znamenalo začiatok ukončenia problémov,“ tvrdí Kasík.

Podľa amerických médií túto bitku nakoniec vyhrajú demokrati na čele s prezidentom Barackom Obamom. Republikáni sa totiž nakoniec v tomto prípade zrejme vzdajú ambície stopnúť Obamovu zdravotnú reformu. Nepozdáva sa im pritom, že starostlivosť pre chudobnejšie obyvateľstvo majú „sponzorovať“ firmy a majetnejší obyvatelia cez zvýšenie odvodov.

Prehra si však vyžiada obete. Boehner bude v mene odvrátenia bankrotu musieť požiadať o pomoc demokratov. Pre takúto „zradu“ príde podľa odborníkov o lukratívny post na čele Snemovne reprezentantov.

01 - Modified: 2005-07-26 10:09:00 - Feat.: 0 - Title: Tretia islamská skupina sa prihlásila k autorstvu atentátov v Šarm aš-Šajchu
01 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne 02 - Modified: 2024-01-22 14:47:59 - Feat.: - Title: Čas sa kráti. Šéf WHO sa obáva, že dohoda o boji proti pandémiám by nemusela byť uzavretá 03 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 04 - Modified: 2023-12-29 10:30:00 - Feat.: - Title: Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia 05 - Modified: 2023-11-21 21:49:22 - Feat.: - Title: Netanjahu povedal kabinetu, že dohoda o rukojemníkoch je "správne rozhodnutie"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:01