StoryEditor

Orbán môže vyhnať z Maďarska Tesco a spol.

20.11.2014, 23:00
Len pár dní po zavedení vyššej dane pre obchodné reťazce plánuje maďarská vláda ďalšie opatrenia.

Hypotetická situácia: Maďarská dcéra britského reťazca Tesco zažíva u našich južných susedov zlé obdobie. Výkyvy forintu i strach Maďarov z budúcnosti spôsobili, že reťazec končí v dvoch za sebou idúcich rokoch v strate. Maďarské inštitúcie tak na základe platných zákonov zatvárajú celú sieť s vyše 200 predajňami. Neuveriteľné? Podľa aktuálnych plánov tamojšieho ministerstva hospodárstva až tak nie.

Najnovšie totiž ministerstvo poslalo do parlamentu ďalší návrh zákona, ktorý cieli na zahraničné supermarkety. Reťazce s ročným obratom vyšším ako 163 miliónov eur, ktoré za dva roky nevykážu zisk, budú musieť zatvoriť predajňu. „Kapitálovo silné reťazce si môžu dovoliť vytvárať straty a znižovať ceny, čím však podkopávajú maďarské podniky, ktoré im nedokážu konkurovať,“ vysvetľuje ministerstvo netradičný krok. Na najnovšie pravidlá, ktoré by po schválení mali platiť od roku 2018, najviac môžu doplatiť také značky ako Tesco, Lidl, Aldi či Auchan. Podľa lobistov tak môžu z krajiny aj odísť.

Dvojsečná zbraň

Britské Tesco, ktoré je v krajine tretím najväčším súkromným zamestnávateľom, dalo si k situácii vypracovať vlastnú správu. Už dnes však hovorí, že sa pre nové podmienky v Maďarsku mnohým predajcom zvýšia náklady na prevádzku.

Pavol Konštiak, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Slovenskej republiky, však vidí v novonavrhovanom zákone zmysel. „Podniká sa s cieľom dosiahnuť zisk, a keď niekto nevykazuje zisk, nemá prečo existovať. To znamená, že klame štát,“ hovorí na margo toho, že supermarkety so stratou by mali u nášho južného suseda skončiť. A na to, aby supermarkety skončili v červených číslach, si maďarská vláda nahrala už tento týždeň, keď schválila vyšší poplatok za dohľad nad bezpečnosťou potravín. „Nová daň vážne naruší ich ziskovosť. Väčšina z nich vynaložila značné investície v krajine a nepočítali s ďalším uťahovaním. Zvýšený poplatok bude supermarkety tlačiť do straty a najnovší návrh ich za to bude nakoniec trestať zatvorením,“ tvrdí pre HN Udvardi Attila, maďarská analytička z GKI Economic Research.

Obchodníci sa búria

Práve šesťpercentný poplatok za bezpečnosť potravín, ktorý majú platiť obchodné reťazce, je tŕňom v oku viacerých odborníkov. „Za výrobu a kvalitu zodpovedajú výroba, veterinári, ministerstvo hospodárstva a nie obchodníci. Dodatočné zdanenie tak nepovažujem za seriózne,“ hovorí Pavol Konštiak. V spojení obidvoch opatrení tak budú mať zahraniční obchodníci v krajine sťažené podmienky a lobisti hovoria o ich možnom odchode.

Reťazec Spar napríklad už dnes potvrdil, že odloží významnú časť investícií, ktoré si naplánoval v Maďarsku na najbližších pár rokov. V prípade, že by však došlo k odchodu reťazcov z krajiny, najviac by paradoxne utrpela samotná vláda. „Pre vládu by to znamenalo fiasko, pretože by nevzniklo množstvo pracovných miest a nastal by výpadok v daňových príjmoch,“ uzatvára Jiří Šimara, analytik spoločnosti Cyrrus.

01 - Modified: 2007-01-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrbatého neúspešný vstup
01 - Modified: 2023-11-24 15:21:08 - Feat.: - Title: Ako sa nakupovalo v minulosti? Pozrite si prvé obchodné domy v Bratislave 02 - Modified: 2023-11-17 12:08:25 - Feat.: - Title: Obchodné reťazce na Slovensku nebudú predávať pred Vianocami živých kaprov 03 - Modified: 2023-11-14 12:29:27 - Feat.: - Title: Rinčanie zbraní v boji proti drahým potravinám v programe vlády utíchlo 04 - Modified: 2023-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Bitka obchodníkov o Slovensko. Rozšíriť sa chcú všetci, Lidl zmenil taktiku a chce ísť aj do menších miest 05 - Modified: 2023-10-06 14:18:02 - Feat.: - Title: Regulácia cien v Maďarsku? Bol to populizmus, ktorý sa neosvedčil, tvrdí odborník na obchod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:22