StoryEditor

Nové zistenia v kauze Ransdorf. Poslanec a traja Slováci sú už obvinení

08.12.2015, 14:16
Autor:
ČTKČTK

Švajčiarska justícia považuje českého europoslanca Miloslava Ransdorfa za obvineného. Týka sa to tiež troch Slovákov, ktorí boli s českým politikom vo štvrtok zadržaní v Zürichu.

Potvrdila to hovorkyňa tamojšieho vrchného štátneho zastupiteľstva Corinne Bouvardová. Žalobcovia podľa nej vedú trestné konanie kvôli majetkovým deliktom, píše idnes.cz.

Bouvardová v utorok najprv informáciu o vznesení obvinenia proti Ransdorfovi a trom Slovákom označila za chybnú. Švajčiarsky a český právny systém totiž k pojmu obvinený pristupuje rozdielne.

V Českej republike sa podľa súčasného trestného poriadku obvineným stane osoba podozrivá zo spáchania trestného činu doručením uznesenia o začatí trestného stíhania, ktoré vydáva zásadne policajný orgán alebo výnimočne prokurátor.


Prečítajte si aj: Kauza Ransdorf má dohru. So Slovákmi mal vyberať peniaze nacistického pohlavára


Vo Švajčiarsku ale štátne zastupiteľstvo všeobecne začína trestné konanie po tom, čo od polície obdrží spis. Začatím konania sa z podozrivých stávajú vo švajčiarskom právnom systéme obvinenia, bez toho, aby bolo toto označenie viazané na formálny akt oznámenia obvinenia.

"Po vykonanom trestnom vyšetrovaní sa konanie buď zastaví (z právnych dôvodov alebo kvôli tomu, že sa podozrenie nepotvrdilo), alebo sa vznesie obžaloba na súde," uviedla v následnej komunikácii na vysvetlenie Bouvardová. "Ako ale prebiehajúce konanie dopadne, sa v súčasnosti nedá ešte povedať,“ zdôraznila.

Jeden zo štyroch obvinených v trestnom konaní zostáva naďalej vo vyšetrovacej väzbe. Tú je podľa Bouvardovej možné vo Švajčiarsku povoliť na tri mesiace. "Obvinený si ale môže kedykoľvek podať žiadosť o prepustenie, o ktorom potom musí znova rozhodovať súd," povedala.

Štvoricu zadržala švajčiarska polícia v zurišskej banke vo štvrtok a vypočúvala ju kvôli podozreniu z finančného podvodu. Europoslanec Ransdorf údajne chcel iba sprostredkovať komunikáciu medzi bankou a jej klientom V.H., od ktorého mal plnú moc.

Ransdorf v utorok okolnosti svojho zadržania vysvetľoval členom vedenia KSČM. Na schôdzku vraj europoslanec priniesol dokumenty, ktoré vyvracajú, že sa dopustil trestného činu.


 

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:00 - Feat.: - Title: Bývalý český poslanec Feri pozná trest za znásilnenie. Vo väzení si odsedí roky 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 05 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:24