StoryEditor

JP Morgan prešetria za dohodu s vládou USA

11.02.2014, 23:00
Nezisková organizácia Better Market žiada preveriť pokutu.

Rok 2007: Americká banka JP Morgan vo veľkom zarába na predaji toxických investičných „balíčkov“ klientom, čo sa výrazne podpísalo pod odštartovanie krízy v Spojených štátoch. Rok 2013: Banka sa po prepuknutí škandálu snaží „očistiť svoje meno“. Súhlasí so zaplatením rekordnej pokuty vo výške 13 miliárd amerických dolárov. Jej obchod s hriechmi však naráža na odpor mimovládnych organizácií. „Americký ľud si zaslúži vedieť pravdu. Preto žiadame o súdne preskúmanie, ktoré ukáže, či je toto vyrovnanie spravodlivé a relevantné,“ hovorí Dennis Kelleher, generálny riaditeľ organizácie Better Market.

Tajná dohoda

JP Morgan sa o finančnom vyrovnaní dohodla v novembri minulého roka s americkým ministerstvom spravodlivosti. Nezisková organizácia Better Markets však dohodu spochybnila. Začiatkom týždňa podala žalobu na federálny súd vo Washingtone. Dôvodom je, že vyrovnanie prebehlo v tajnosti, za zatvorenými dverami len medzi spomínanými inštitúciami. „Nikto iný nemá predstavu, čo JP Morgan naozaj urobil. Keďže sa nevykonalo žiadne preskúmanie, ľudia ani nemôžu posúdiť toto riešenie,“ vysvetľujú dôvod žaloby predstavitelia Better Market. Dodávajú, že rezort spravodlivosti nemôže vystupovať ako prokurátor, porota a sudca v jednej osobe, pretože tým porušuje deľbu moci štátu.

Ministerstvo odmieta akékoľvek sťažnosti:„Sme presvedčení, že dohoda s JP Morgan prebehla v súlade so zákonom,“ vyhlásila pre médiá tlačová hovorkyňa rezortu Ellen Calane. Hovorca JP Morgan Brian Marchione odmietol vyjadriť sa pre HN k situácii. Aj napriek tomu, že najväčšia banková skupina v Spojených štátoch vyplatí pokutu, mnohí si myslia, že dohoda je pre banku príliš výhodná. Pokuta tvorí približne 72 percent z minuloročných ziskov banky. Riaditeľ Capco Slovakia Claus Hintermeier hovorí, že ju to na kolená nepoloží. „Určite to však bude znamenať zníženie bonusov,“ dodáva.

Budúcnosť transparentných bánk

Verejnosť v tejto chvíli čaká, či sa neziskovej organizácii podarí zatlačiť na banku a čo by to pre ňu znamenalo. „V celom spore by nemalo ísť ani tak o konečnú výšku pokuty, ako o to, aby sa podobná situácia v investičnom bankovníctve už neopakovala,“ predpokladá analytik z Next Finance Jiří Cihlář. Podobný scenár vidí aj Hintermeier. „Keďže dohoda už bola podpísaná, zrejme to nebude mať veľký vplyv na zvrátenie rozhodnutia. Napriek tomu môže Better Markets zatlačiť na transparentnosť banky. Myslím si, že banka sa teraz bude snažiť získať späť stratenú dôveru – pretože dôveryhodnosť je v bankovníctve najdôležitejším faktorom,“ uzatvára.

01 - Modified: 2006-01-18 15:15:00 - Feat.: 0 - Title: Opravy a údržbu pre ZSSK Slovensko zrealizuje ZSSK Cargo
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:43