StoryEditor

Český europoslanec naletel historke o veľkom dedičstve, tvrdí slovenský starosta

07.12.2015, 23:00

Starosta slovenskej obce Ivanky pri Nitre Luboš Gál si pred pár rokmi vypočul ťažko uveriteľnú historku o získaní obrovského dedičstva zo švajčiarskej banky. „Ako tomuto môže niekto veriť," čuduje sa Gál v rozhovore pre MF DNES. Vtedajší príbeh nápadne pripomína súčasnú kauzu Miloslava Ransdorfa.

Starosta Luboš Gál mal pred dvoma rokmi zaujímavú schôdzku. Prišiel za ním človek, ktorý priniesol dokumenty a historku o tom, ako bývalý starosta obce Peter Guzmický rozprávkovo zbohatne.

Až sa dostane k peniazom vo švajčiarskej banke na konte, ktoré má patriť českému dedičovi boháča. Keď sa cez víkend dozvedel o zadržaní Slovákov a českého europoslanca za KSČM Miloslava Ransdorfa, vedel, že podnikli práve onen "príbeh", ktorému on neveril.


Prečítajte si aj: Kauza Ransdorf má dohru. So Slovákmi mal vyberať peniaze nacistického pohlavára


Hovorili ste, že dokumenty, ktoré mali predložiť muži vo švajčiarskej banke, poznáte. Odkiaľ?
Asi pred dvoma rokmi ma kontaktoval jeden človek, či by sme sa mohli stretnúť, že mi chce niečo ako starostovi ukázať. A to preto, že ten príbeh sa týka bývalého starostu pána Guzmického. Prišiel a rozprával mi príbeh, ako bude raz pán Guzmický bohatý, pretože existujú určité dokumenty k účtu švajčiarskej banky. Ukazoval mi nejaké dokumenty a ja som si tak v duchu povedal: preboha, ako tomuto môže niekto veriť, že na základe nejakých dokumentov niekomu vyplatí banka nejaké peniaze.

Pobavilo ma to a povedal som mu, že je to hlúposť, rozprávka, nezmysel. A teraz strih, sobota ráno a vidím v televízii, ako pán Ransdorf je konfrontovaný s tým, že bol vo Švajčiarsku v banke. A tak si hovorím: taký balík peňazí, to mi pred dvoma rokmi predsa ukazoval v dokumentoch, tam určite bude figurovať aj Guzmický. Zapnem internet a skutočne. Ja sa nad tým bavím, že z naivného príbehu o tom, ako v banke ležia miliardy, sa stala reálna vec.

Videli ste tie dokumenty?
Áno, bolo to niekoľko dokumentov, plus zmluva o spolupráci s majiteľom toho účtu a ako sa budú deliť o peniaze. Veľa nič nehovoriacich dokumentov, ale jednoznačne išlo o konto vo švajčiarskej banke s obrovským množstvom financií, ktoré je napísané na človeka žijúceho v Čechách. Ja som tomu jednoducho žiadnu váhu neprikladal, až teraz sa čudujem, že to mysleli vážne. Hovoril som si, že toto nemá reálny základ, že toto nemôže nikto urobiť, aby mal konto vo švajčiarskej banke, a potrebuje Guzmického či Ransdorfa, aby mu vybrali peniaze.

Prečo vám onen človek tie dokumenty ukazoval?
Jednoducho preto, že som bol starostom. Človek, o ktorom sa v tom príbehu hovorilo, bol predchádzajúci starosta a ten, kto s dokumentmi prišiel, mal len potrebu mi to ukázať. Ja som si to naozaj vypočul len ako príbeh, ktorému som naozaj neprikladal žiadnu váhu.

Ako teda spomínaný príbeh znel?
Mne bol len povedaný príbeh, že išlo o Nemca, ktorý bol veľmi bohatý a prišiel k obrovskému majetku, snáď aj za nejaké patenty, zomrel a tento pán V. H. má byť jediný dedič.

01 - Modified: 2007-11-30 12:49:00 - Feat.: 0 - Title: Aké budú ceny tepla a vodného a stočného v r. 2008 zatiaľ nie je známe
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 05 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:11