StoryEditor

Nová grécka vláda bude dodržiavať dohodu, verí euroskupina

12.09.2015, 13:33
Autor:
TASRTASR

Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, dnes vyjadrili presvedčenie, že aj nová grécka vláda bude dodržiavať podmienky tretieho záchranného programu aj napriek vyhláseniam bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa. Ten v predvolebnej kampani sľubuje, že sa bude snažiť o zlepšenie dohody s veriteľmi. Informovala o tom agentúra DPA.

Grécko čakajú 20. septembra predčasné parlamentné voľby. Tsipras totiž v auguste rezignoval na svoj post po vzbure ultraľavicového krídla jeho strany Syriza proti podmienkam dohody o treťom úvere pre Grécko vo výške 86 miliárd eur.

Syriza zvíťazila v predchádzajúcich januárových voľbách práve vďaka sľubom, že zastaví reformy a úsporné opatrenia. Grécko sa však v júli ocitlo na pokraji bankrotu a hrozil mu odchod z eurozóny. Tsiprasovi tak neostalo nič iné, len sa vrátiť k rokovaciemu stolu a dohodnúť sa s veriteľmi na ďalšej pomoci. Podmienky tretieho záchranného programu sú ešte tvrdšie, ako tie, ktoré jeho vláda odmietla po nástupe k moci koncom januára. Dôvodom je zhoršenie situácie v gréckej ekonomike.

Tsiprasovi sa podarilo pretlačiť novú dohodu cez parlament, ktorý schválil aj všetky potrebné reformy a opatrenia, aby Grécko získalo prvú splátku z tretieho úveru. No časť poslancov z jeho strany Syriza sa vzbúrila a hlasovala proti návrhom vlády. Premiér sa preto rozhodol rezignovať a Grékov tak opäť čakajú voľby.

Tsipras v predvolebnej kampani znova sľubuje, že ak zvíťazí a vráti sa do úradu premiéra, bude bojovať za zlepšenie podmienok záchranného úveru, a to najmä v oblasti privatizácie a zmiernenia dlhovej záťaže Grécka.

Euroskupina, ktorá dnes rokuje v Luxemburgu, však trvá na tom, že podmienky tretieho záchranného programu sa meniť nemôžu.

"Grécka vláda podpísala záchranný balík a zmenila legislatívu," povedal luxemburský minister financií Pierre Gramegna. "A ja predpokladám, že nová vláda bude dodržiavať vlastné zákony," dodal.

Aj jeho kolegovia sú presvedčení, že Grécko bude dodržiavať podmienky úveru a pokračovať v reformnom programe, keď "predvolebný ošiaľ" opadne. V opačnom prípade nedostanú Atény ďalšiu časť peňazí.

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v tejto súvislosti vyhlásil, že prípravy na októbrovú kontrolu plnenia úverových podmienok a revízia stavu gréckej ekonomiky sú v plnom prúde.

01 - Modified: 2007-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Enel mieri do Ruska
01 - Modified: 2023-05-24 17:00:00 - Feat.: - Title: Protiimigračná rétorika vyhrala voľby. Grécko oddelí od Turecka oceľový plot 02 - Modified: 2023-05-21 16:42:42 - Feat.: - Title: V gréckych parlamentných voľbách podľa prognóz zvíťazili vládnuci konzervatívci 03 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 04 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 05 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:49