StoryEditor

Za sto eur sa Slováci najedia najmenej v regióne

26.06.2013, 00:05
Autor:
zajzaj
Od "diskontlandu" máme ďaleko. Pozrite si najnovšiu štatistiku cien potravín.

Je to známy fakt - keď sa so stoeurovkou vo vrecku vyberiete do supermarketov po celej Európe, nekúpite za ňu to isté. Najplnší budete mať košík na východe a juhu kontinentu, naopak v takej Škandinávii bude len poloprázdny.

Najnovšia štatistika Eurostatu podčiarkuje obrovské rozdiely v cenách potravín medzi jednotlivými krajinami - kým v takom Švajčiarsku by ste za štatistickú jednotku mäsa dali 221 eur, v Poľsku by to bolo len 55 eur - taký je totiž percentuálny rozdiel priemerných cien potravín v skupine mäso od priemeru európskej dvadsaťsedmičky.

Ceny na Slovensku sú v priemere síce stále pod priemerom únie, dobre na tom však ani zďaleka nie sme - máme jednoznačne najdrahšie potraviny v regióne V4. Lacnejšie nakupujú Česi, Maďari i Poliaci, ktorí spolu s najnovšími členmi únie Bulharskom a Rumunskom tvoria trojicu krajín s najlacnejšími potravinami.

Spomedzi postkomunistických krajín majú najdrahšie potraviny v bývalej Juhoslávii - Slovinci a Chorváti, ktorých únia privíta už o niekoľko dní, skončili len mierne pod priemerom únie. My sme v tejto skupine za nimi spolu s Estóncami a Lotyšmi. Treba však podotknúť, že rebríček nezohľadňuje kúpnu silu obyvateľstva jednotlivých krajín, a teda ani rozdiely v príjmoch.

Pozrite si náš interaktívny graf:

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:51