StoryEditor

Merkelovej odkaz Tsiprasovi: Chceme, aby Grécko bolo silné

23.03.2015, 14:01
Grécky premiér Alexis Tsipras sa dnes prvýkrát stretol s nemeckou kancelárkou. Merkelová chce dosiahnuť koniec stagnujúcich rokovaní.

Nemecko považuje všetkých partnerov v Európe za rovnocenných napriek tomu, že je najväčšou ekonomikou a chce dobré vzťahy so všetkými z nich vrátane Grécka.

V pondelok to po rokovaniach s gréckym premiérom Aléxisom Tsíprasom povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Hoci v Nemecku žije 80 miliónov ľudí a sme najväčšou ekonomikou v Európskej únii, táto Európa je postavená na princípoch, podľa ktorých je každá krajina rovnako dôležitá, bez ohľadu na počet obyvateľov," povedala Merkelová.

Je to nádej na nový začiatok

Tsipras po rokovaniach vyjadril nádej na nový začiatok vo vzťahoch s Nemeckom. „Niet lepšej cesty na prekonanie existujúcich ťažkostí, ako je dialóg," skonštatoval. Vyzval tiež na koniec vzájomnému stereotypnému označovaniu, podľa ktorého sú Gréci leniví a Nemci "nacisti".

"Ani Gréci nie sú lenivci, ani Nemci nie sú zodpovední za utrpenie a neporiadok v Grécku," podotkol grécky premiér. Napriek obojstrannému uisťovaniu sa o ochote spolupracovať však nie je jasné, či sa obom lídrom podarilo aj zmenšiť nezhody týkajúce sa ekonomických reforiem, ktoré musí Grécko zaviesť, aby si zabezpečilo ďalšiu pomoc od svojich veriteľov.  

Merkelová: Chceme, aby Gréci rástli

Merkelová povedala, že Nemecko má záujem na tom, aby grécka ekonomika rástla a krajina prekonala súčasnú vysokú nezamestnanosť. To si však bude vyžadovať štrukturálne reformy a solídne verejné financie. 

"Chceme, aby Grécko bolo ekonomicky silné, chceme, aby Grécko rástlo a najmä chceme, aby Grécko prekonalo súčasnú vysokú nezamestnanosť," povedala Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii po rozhovoroch s Tsiprasom, ktorý pricestoval na prvú návštevu Berlína od nástupu do funkcie koncom januára.

Ako Merkelová dodala, rokovania ukázali, že obe strany majú záujem o spoluprácu, aj keď rozdiely pretrvávajú. Čo sa týka Tsiprasových nových reformných návrhov, tie budú podľa nej skôr hodnotiť ministri financií eurozóny.

Tsipras odmieta úsporné opatrenia

Tsiprasa na oficiálnu návštevu Nemecka pozvala Merkelová minulý týždeň, aby s ním hovorila o ďalšom postupe vo veci podmienok pokračovania medzinárodnej finančnej pomoci Aténam.

Predseda gréckej vlády totiž opakovane odmieta pokračovanie v úsporných opatreniach, ktoré boli jednou z hlavných podmienok pomoci. Záležitosť, ktorá dlhodobo spôsobuje napätie medzi oboma krajinami i v rámci EÚ, bola témou aj na minulotýždňovom summite EÚ v Bruseli. 


Grécko má peniaze už len na dva týždne. Nie je to hrozba, ale realita, hlási vláda

Grécky premiér Alexis Tsipras pricestoval dnes do Berlína na nástupnú návštevu Nemecka. Na svoj presun do nemeckej metropoly, kde ho s vojenskými poctami privítala spolková kancelárka hostiteľskej krajiny Angela Merkelová, využil predseda gréckej vlády komerčný let.

Hlavnou témou s veľkým záujmom očakávaných bilaterálnych rokovaní, ktoré nemajú stanovený časový rámec, bude problematika dlhových problémov helénskej republiky. To všetko v čase, keď sa stráca trpezlivosť európskych veriteľov na čele s Nemeckom vzhľadom na neochotu Atén plniť podmienky záchranných programov.

Hotovosť sa míňa

Európska komisia predpokladá, že Atény teraz majú dostatok hotovosti iba na dva týždne, napísal denník Financial Times.

"Vzhľadom k tomu, že Grécko nemá prístup na finančné trhy, a vzhľadom na očakávanú kulminácii termínov splatnosti našich dlhov na jar a v lete je jasné, že osobitné obmedzenia ECB (Európskej centrálnej banky) v kombinácii s oneskorením platieb by znemožnilo ktorejkoľvek vláde zabezpečiť obsluhu dlhov," napísal Tsipras v liste, ktorý sa podarilo získať denníku Financial Times. List dostala nemecká kancelárka tesne pred tým, než gréckeho premiéra pozvala do Berlína.

Hovorca gréckej vlády Gavriil Sakellaridis potvrdil obsah listu aj iným médiám. "To nie je hrozba, ale realita," povedal súkromnej ​​gréckej televíznej stanici Mega. Hovorca zároveň oznámil, že podobný list poslal Tsipras tiež francúzskemu prezidentovi Françoisovi Hollandovi a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi.

"List neuvádza ani viac, ani menej, než to, čo hovoríme od minulého týždňa: že máme len málo hotovosti a že potrebujeme politickú iniciatívu," povedal hovorca.

Otázne reparácie

Európske spoločenstvo vyzvalo v uplynulých dňoch Tsiprasa, aby urýchlene predložil návrh vierohodných reforiem a úsporných opatrení, čo je podmienkou pre uvoľnenie splátok z úveru.

Grécko na minulotýždňovom summite Európskej únie prisľúbilo, že splní požiadavky veriteľov a predloží im vlastný návrh hospodárskych reforiem, ktoré pomôžu krajine dostať sa z problémov a zabránia jej odchodu z eurozóny.

Či sa na dnešnom stretnutí oboch štátnikov bude hovoriť aj o aktualizovanej požiadavke Atén o vojnové reparácie zo strany nástupníckej krajiny bývalej okupačnej mocnosti z obdobia druhej svetovej vojny, to sa verejnosť zrejme dozvie až po ich skončení. Aj v Nemecku sa však množia hlasy, že ide o požiadavku opodstatnenú, ktorú však v žiadnom prípade neslobodno spájať so súčasnou gréckou krízou.

Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert však podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle zdôraznil, že obe strany by mali prerokovať celú škálu dvojstranných tém, avšak určite nenahradia riešenie euroskupiny.

Súčasťou utorkového Tsiprasovho programu v Nemecku je stretnutie s predstaviteľmi opozičných strán Ľavica i Zelení.

Čo hovoril svet pred stretnutím Tsiprasa s Merkelovou

- Stretnutie by malo znížiť napätie medzi Gréckom a Nemeckom po nedávnych vyjadreniach gréckeho ministra financii Yanisa Varufakisa, ktorý chce otvoriť debatu ohľadom represií Nemecka za okupáciu Grécka počas 2.svetovej vojny, píše Guardian
- Hovorca zahraničných vecí Nemecka sa vyjadril pre Reuters, že reparácie a celá otázka ohľadom 2. svetovej vojny je uzavretá kapitola
-Thomas Oppermann, člen nemeckej SPD, očakáva ďalšie detaily reforiem, ktoré avizovalo Grécko na mini-summite vo štvrtok v Bruseli
- Hovorca nemeckej vlády chce znížiť očakávania pred dnešným stretnutím. Hovorí, že takáto dohoda by mala byť prijatá medzi ministrami financií eurozóny a nie Tsiprasom a Merkelovou. Ďalej potvrdil, že Merkelovej prišiel list od Tsiprasa, ale nepotvrdil tvrdenia ohľadom nemožnosti splnenia záväzkov bez pomoci
- Hajo Funke (politológ z Berin´s Free University) hovorí o kolapse, ktorý nastáva v Grécku a môže stiahnuť veľa ekonomík, čoho sa najviac bojí líder - Nemecko. Takáto situácia v Grécku sa podobá tomu, čo sa dialo v Európe po roku 1945
- James Bullard, prezident Federálnej rezervnej banky St. Louis, predpovedal dnes ráno , že Grécko by mohlo opustiť eurozónu. Zároveň však varoval, že by bola chyba nechať ich čeliť bezľútostnej budúcnosti
- Christian Schulz, senior ekonóm v Berenberg Bank, hovorí o poslednej šanci postaviť most s medzi Gréckom a Nemeckom, pretože situácia je zúfalá
- Grécke noviny Ta Nea hovoria, že Grécko by mohlo získať peniaze aj od Iránu, ktorý by kúpil grécke krátkodobé dlhopisy aj napriek aktuálnej situácii
- Nemecký Die Zeit dnes píše o tom, že Tsipras predstaví Merkelovej nové plány na reformy, ktoré zahrňujú zvyšovanie dani z tabaku a alkoholu, ale aj vyšší vek na odchod do dôchodku
- Grécko rozdeľuje Nemecko na dva tábory. Tí , ktorí chcú aby Atény platili alebo vypadli z eurozóny, a tých ktorí veria, že má cenu s nimi ďalej vyjednávať aby sa zachovali konzistentnosť

01 - Modified: 2007-04-20 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Mobilný telefón u nás používa 60 percent detí
01 - Modified: 2024-01-30 20:17:59 - Feat.: - Title: Poľsko požiadalo Nemecko, aby uvažovalo o odškodnení za druhú svetovú vojnu 02 - Modified: 2023-06-06 09:55:01 - Feat.: - Title: Ak strana Právo a spravodlivosť vyhrá voľby, Nemecko vyplatí Poľsku reparácie, tvrdí Mularczyk 03 - Modified: 2023-03-16 15:53:37 - Feat.: - Title: Dohodu o ruských reparáciách sťažujú obavy spojencov, hovorí Ukrajina. Škody presiahli 700 miliónov USD 04 - Modified: 2022-10-28 18:24:07 - Feat.: - Title: Poľsko zverejnilo výšku vojnového odškodného, ktoré v nóte žiada od Nemecka 05 - Modified: 2022-09-01 12:48:08 - Feat.: - Title: Suma, z ktorej sa ti zatočí hlava. Poľsko bude žiadať od Nemecka vojnové reparácie vo výške 1,3 bilióna eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:14