StoryEditor

Tkáč s Křetínským investovali 200 miliónov. Ich nový biznis siaha aj na Slovensko

26.10.2015, 08:10
Finančníci kúpili dva veľké e-shopy Heureka a Mall. Ide o jednu z najväčších transakcií v maloobchode za posledné roky.

Investičná skupina Rockaway kupuje za viac ako 200 miliónov eur druhý najväčší e-shop v Česku Mall.cz a porovnávač cien Heureka.cz. Obchod financujú miliardári Patrik Tkáč, Daniel Křetínský a investičná spoločnosť PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

Ide o jednu z najväčších transakcií v maloobchode za posledné roky. Akvizíciu bude posudzovať Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS). ČTK to dnes oznámila hovorkyňa Rockaway Michaela Papežová.

"Rockaway Capital vnímame ako skvelého partnera, vďaka ktorému bude Heureka môcť pôsobiť ako nezávislý cenový porovnávač poskytujúci svoje služby všetkým e-shopom v Česku aj na Slovensku, tak ako tomu bolo doteraz," hovorí Tomáš Braverman, riaditeľ nákupného portálu Heureka.

Štvormiliardový obrat

Rockaway Capital sa dohodla na uzavretí zmluvy o prevode stopercentného podielu v spoločnosti Netretail Holding, ktorá prevádzkuje internetové obchody Mall, a v spoločnosti Naspers OCS Czech Republic prevádzkujúcej on-line porovnávač Heureka.cz.

"Mall aj Heureka sú úspešné spoločnosti, ktoré skvele rozvinú naše existujúce aktivity na poli e-commerce. Máme vďaka tomu pred sebou príležitosť, ako počas veľmi krátkej doby atakovať obrat jednu miliardu euro a obsadiť pozíciu e-commerce lídra v regióne strednej Európy," uviedol riaditeľ Rockaway Jakub Havrlant. 

Skupina Rockaway tento rok prostredníctvom E-commerce Holdingu kúpila podiel v internetovom obchode s elektronikou CZC.cz, transakciu teraz posudzuje protimonopolný úrad. Minulý rok prevzal holding e-shopy Vivantis. Obrat E-commerce Holding by mal tento rok dosiahnuť štyri miliardy českých korún.

Pôsobia aj na Slovensku

Internetový obchod Mall.cz doteraz vlastnil Netretail Holding patriaci do celosvetovej skupiny Naspers. Netretail Holding vykázal vo finančnom roku 2013/2014 obrat osem miliárd korún.

Zahraničné pobočky v Poľsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku sa na tržbách spoločnosti podieľajú takmer z polovice. Najväčší český internetový predajca Alza.cz mal vlani obrat 11,5 miliardy českých korún bez DPH.

Spoločnosť Rockaway Capital okrem investícií v oblasti internetu tiež podporuje začínajúce technologické firmy. Pôsobí v Prahe, americkom San Franciscu a brazílskom Sao Paule. Jediným akcionárom firmy je Jakub Havrlant.

Křetínský s Tkáčom a investičnou skupinou J & T vlastní Energetický a priemyselný holding (EPH) zahŕňajúci štyri desiatky podnikov z Česka, Slovenska, Nemecka a Poľska, ktoré pôsobia v ťažbe uhlia, výrobe elektriny a tepla, zaoberajú sa distribúciou tepla a obchodu s elektrinou a plynom. Křetínský s Tkáčom tiež majú mediálnu firmu Czech News Center, ktorá vydáva najčítanejší denník Blesk, denníky Aha! a Sport či časopis Reflex.

Skupina PPF investuje do bankovníctva a finančných služieb, telekomunikácií, biotechnológií, nehnuteľnosti, maloobchodných služieb, poisťovníctva a poľnohospodárstva. PPF pôsobí v Európe, Rusku, Ázii a USA. Ku koncu vlaňajška vlastnila aktíva za 21,9 miliardy eur.

PPF sa nedávno dohodla s EPH na spoločnom postupe pri kúpe nemeckých uhoľných baní a elektrární švédskej spoločnosti Vattenfall.
 

01 - Modified: 2007-10-23 06:31:00 - Feat.: 0 - Title: Kia Motors by mala získať dotáciu od štátu vo výške 1,15 mld. Sk
01 - Modified: 2016-01-13 08:08:03 - Feat.: - Title: Leoš Mareš se na Instagramu pustil do majitele Blesku. Pak vše smazal 02 - Modified: 2016-01-08 12:06:27 - Feat.: - Title: Tkáč s Křetínským rozširujú impérium. Prikúpili ďalšiu elektráreň 03 - Modified: 2016-01-06 14:54:37 - Feat.: - Title: Prodej Mladé Fronty: stále žádný pokrok 04 - Modified: 2015-12-12 09:11:27 - Feat.: - Title: Českému finančníkovi sa rysuje vianočná nádielka. Slovenské elektrárne 05 - Modified: 2015-10-26 12:00:45 - Feat.: - Title: Křetínský, Tkáč a PPF kupují Mall.cz a Heureka.cz za 5,4 miliardy korun
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 04:30