StoryEditor

Internet čaká historické rozširovanie. Nové domény prinesú milióny dolárov

29.01.2014, 11:01
Autor:
iHned.cziHned.cz
Doméne .com dochádza miesto a nájsť novú adresu je stále zložitejšie. Združenie ICANN sa preto rozhodlo rozšíriť množstvo domén prvého rádu.

Medzi schválené názvy generických domén najvyššieho rádu (takzvaných gTLD) už patrí desiatky mien ako .coffee, .ninja či .sexi. Počas tohto roka by ich malo pribudnúť asi tisíc.

Internetové združenie pre prideľovanie mien a čísel (ICANN) totiž na tento rok naplánovalo najväčšie rozšírenie doménových mien v histórii internetu.

Počnúc 4. februárom si budú môcť záujemcovia vytvoriť webovú stránku na prvých z nových domén. Vybrať si pri tom môžu z viac než dvanástich rôznych druhov abecedy vrátane čínskych znakov, azbuky a arabského písma.

"Je to historický míľnik pre nový gTLD program združenia ICANN a pre internet ako taký," vyhlásila Christine Willett, viceprezidentka pre gTLD operácie. "Tento rok sa ponesie v znamení nových príležitostí v rýchlo expandujúcej online krajine," dodala.

Sto nových domén ako .guru, .email či .limo už bolo schválených a organizácia chce každý týždeň vybaviť ďalších 20 žiadostí. Znamenalo by to, že koncom roka by sa na internete mohlo objaviť okolo tisícky gTLD.

Kritici sa boja "zabratiu pôdy" internetovými gigantami

Stovky nových domén prvého rádu prinesú stokrát viac domén druhého rádu (časť webovej adresy pred bodkou). To by malo pomôcť vyriešiť problém internetu alebo minimálne domény .com, kde dochádza voľné miesto. Domén s koncovkou .com už je totiž zhabaných toľko, že záujemcovia majú problém nájsť vhodnú adresu pre svoje stránky.

Podľa serveru Quartz novinka úplne zmení koncepciu internetu a novým majiteľom domén prinesie milióny dolárov.

Investícia do kúpy gTLD síce nie je lacná, pretože okrem poplatku 185 tisíc dolárov žiadateľa zvyčajne čaká ešte rad ďalších administratívnych a iných výdavkov, avšak sľubuje v podstate nekonečný príjem peňazí.

Vysoká vstupná cena však podľa kritikov povedie k "záberu pôdy" najvýznamnejšími internetovými spoločnosťami.

Do roku 2013 existovalo iba 22 gTLD

Doména najvyššieho rádu (TLD) tvorí koncovku internetovej adresy. Generická TLD (napríklad. Com) je jej podtyp, ktorý na rozdiel od národných TLD (ako. Cz) nie je spojený s konkrétnym štátom.

Na špici medzi názvami domén sa drží .com, . net, .org a .info.

Do roku 2013 na svete existovalo iba 22 funkčných gTLD. "Teraz máme päťkrát viac generických domén najvyššieho rádu než len pred niekoľkými mesiacmi. A tak ako všetci ostatní sa nemôžeme dočkať, aké inovácie prinesú ďalšie nové domény do online sveta," uviedol Akram Atallah, prezident divízie starajúcej sa o všeobecné domény ICANN.


Jana Niedermeierová, iHnedc.z

01 - Modified: 2005-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čary, ktoré si obľúbi aj cirkev
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 03 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 04 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Hrôzostrašná štatistika. Až polovicu sexuálnych útokov na deti, spôsobujú iné deti 05 - Modified: 2024-01-03 14:58:13 - Feat.: - Title: Neplnoleté dievča virtuálne znásilnili v metavesmíre. Ide o prvý prípad, ktorý vyšetruje polícia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:32