StoryEditor

Oslabenie koruny nemusí stačiť, Česká národná banka bojuje s infláciou

04.04.2015, 18:33
Autor:
TASRTASR

Česká národná banka (ČNB) uvažuje o ďalších opatreniach proti nízkej inflácii. Informoval o tom internetový portál ihned.cz.

ČNB v piatok 3. apríla zverejnila zápisnicu z posledného menového rokovania bankovej rady. To sa konalo minulý týždeň vo štvrtok (26. 3.). V zápisnici sa objavila zaujímavá veta svedčiaca prinajmenšom o tom, že niektorí členovia bankovej rady teraz zvažujú, aké ďalšie opatrenia zvoliť, ak umelé oslabenie koruny z novembra 2013 nebude v boji proti nízkej inflácii stačiť.

"Bolo opakovane povedané, že pre malú otvorenú ekonomiku je v situácii dosiahnutia nulovej hranice menovopolitických sadzieb použitie kurzu najefektívnejším a najúčinnejším nástrojom menovej politiky, pričom nemožno vylúčiť ani použitie ďalších nekonvenčných nástrojov," píše sa v zápisnici z rokovania bankovej rady.

Ďalšími nástrojmi, ktoré by centrálna banka mohla teoreticky využiť vo svojom boji s nízkou infláciou, by mohli podľa ekonómov byť záporné úrokové sadzby alebo nákup vládnych cenných papierov. Obe možnosti však v minulosti centrálna banka vylúčila.

V prípade záporných úrokových sadzieb, ktoré by potrestali banky, ak by si v ČNB uložili svoje prebytočné peniaze, bránia využitiu tohto nástroja právne prekážky.

Na základnú úrokovú sadzbu ČNB sú totiž naviazané niektoré daňové sankcie alebo úroky z omeškania. Ak by išla do príliš veľkého záporu, mohla by sa zo sankcie pre neplatičov stať odmena.

Avšak záporné sadzby u centrálnych bánk sú realitou napríklad v eurozóne či Dánsku. Tamojšie centrálne banky sa snažia odradiť banky a ďalších hráčov na finančných trhoch od toho, aby si u nej ukladali peniaze. Respektíve dánska centrálna banka sa týmto opatrením snaží znevýhodniť dánsku korunu v očiach devízových špekulantov.

Jana Bureša, hlavného ekonóma Era Poštovej sporiteľne, zmienka o ďalších možných opatreniach prekvapila. Podľa neho to môže znamenať z hľadiska stratégie ČNB niekoľko možných variantov. "Centrálna banka si takto môže otvárať priestor na to, že už sa technicky pripravuje na ďalšiu možnosť uvoľnenia menovej politiky, napríklad prostredníctvom zápornej úrokovej sadzby," načrtáva jednu ekonóm. Napríklad na menové intervencie sa centrálna banka pripravovala dopredu niekoľko rokov.

Iným variantom môže byť, že ide o ďalšiu formu slovnej intervencie. Tou ČNB dáva najavo, že je pripravená brániť kurz okolo 27 korún za euro, ak by sa trhy rozhodli jej záväzok otestovať.

Zatiaľ najsilnejšie slovné varovanie špekulantom vyslala banková rada vo svojom vyhlásení na tlačovej konferencii po zasadnutí bankovej rady 26. marca, keď uviedla, že sa zvýšila pravdepodobnosť ďalšieho oslabenia koruny voči euru.

 

 

 

 

01 - Modified: 2007-05-02 09:35:06 - Feat.: 0 - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa znížil na 1,5 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 03 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:14