StoryEditor

Starbucks ide na Slovensko. Tentoraz to myslí vážne

09.11.2015, 10:24
Autor:
kokikoki
Starbucks otvorí na Slovensku prvé kamenné kaviarne a hľadá už aj prvých manažérov.

Starbucks nehľadá klasických zamestnancov. Hľadá partnerov, ktorý by pre firmu robili tak, ako keby bola jeho. 

Píše to na svojom webe americká sieť kaviarni Starbucks. To znamená, že na Slovensku nebudú už len automaty na čerpacích staniciach. Prvú kaviareň by mala sieť otvoriť v Bratislave.

“Veríme, že Slovensko je to správne miesto pre Starbucks. Ak nás chcete podporiť, práve hľadáme tých správnych kandidátov, ktorí sa stanú súčasťou niečoho výnimočného, niečoho, čo sa stane iba raz v živote,” láka americký reťazec.

Začiatkom leta veľa médií ohlasovalo slávnostný príchod tejto svetoznámej značky na Slovensko. No z avizovanej senzácie sa stalo len fiasko. Starbucks neotvoril žiadnu kaviareň, ale dal svoje automaty na čerpacie stanice Shell. Týmto krokom sa Starbucks asi len "oťukával" a zisťoval ako budú Slováci na jeho príchod reagovať. Zjavne sme ho presvedčili a rozhodol sa u nás usadiť.

Tých správnych manažérov ale nebude jednoduché nájsť. Pri franšízingovom štýle podnikania sa manažér stáva aj spolumajiteľom danej kaviarne, a to znamená, že manažéri budú musieť aj investovať.


Čítajte aj: Starbucks hlási revolučnú novinku. Na kávu sa už nebude musieť čakať


Na Slovensku čaká Starbucks značná konkurencia. Svoje kaviarne vo veľkom u nás buduje McDonald´s, ktorý si vytvoril vo svojom sektore veľmi silné postavenie. Okrem najväčšieho fast foodu u nás, čaká na Starbucks konkurencia aj v podobe silnej siete Coffeeshop Company alebo malých kaviarní, ktoré sa, minimálne v Bratislave, vo veľkom rozmohli a ponúkajú kávy od výmyslu sveta.

To, akú cenovú politiku u nás zvolia, ešte nie je jasné. Približné ceny kávy a sortimentu v Starbuckse si môžete pozrieť tu.

Starbucks v Európe má problém s Bruselom. Jeho veľmi výhodná dohoda s holandskou vládou, ktorá posúva túto firmu do veľmi priaznivej daňovej pozície. Táto dohoda dovolila Starbucksu platiť len 1 percentnú daň zo zisku 407 miliónov eur, čo činí 2,6 milióna eur.


Prečítajte si viac o daňových problémoch Starbucksu v Európe:
Fiat a Starbucks zaplatia za podvody v Európe, Luxembursku sa to nepáči

Rozprávková daň pre Starbucks. Zo 400-miliónového zisku zaplatil iba percento


01 - Modified: 2023-10-17 11:40:38 - Feat.: - Title: Tínedžer zažil tvrdú realitu. V kaviarni mu dali 8-hodinovú službu, zosypal sa ešte pred polovicou zmeny 02 - Modified: 2023-03-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Pred pár dňami mu tlieskal a spieval celý Hollywood, dnes je v práci. Herec s Downovým syndrómom pracuje v Starbuckse 03 - Modified: 2023-02-04 12:21:16 - Feat.: - Title: Kvartálny zisk kaviarenskej siete Starbucks vzrástol, čínsky trh však sklamal 04 - Modified: 2022-08-22 18:43:51 - Feat.: - Title: Už nie Starbucks, ale Stars Coffee. Rusi nadväzujú na známu sieť kaviarní vlastnou značkou 05 - Modified: 2022-05-23 14:12:39 - Feat.: - Title: Starbucks odchádza po takmer 15 rokoch z ruského trhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:28