StoryEditor

Biznis s marihuanou láka české firmy. Môžu však naraziť

18.04.2014, 18:18
Autor:
redred
Firmy v Česku majú záujem o pestovanie marihuany na lekárske účely. Otázkou je, či si pacienti kúpia gram za 300 korún.

České firmy si brúsia zuby na "zelený biznis." Štát totiž vypíše v blízkej dobe tender na pestovateľov marihuany, ktorí ju budú predávať na lekárske účely. Informoval o tom portál e15.cz.

Cena ako problém
Najväčším problémom však zostáva cena. Gram marihuany na liečebné účely totiž podľa rozhodnutia českého ministerstva zdravotníctva bude stáť 300 korún (11 eur). Tým zmysel takejto čiastočnej legalizácie naberá trhliny - väčšina pacientov si skrátka legálne konope nebude môcť dovoliť.

Úprava zákona, ktorá povoľuje predaj marihuany v lekárňach, platí u našich západných susedov od začiatku apríla. Už povolený dovoz konope pre lekárne z Holandska však predovšetkým kvôli vysokým nákladom nikto nerealizoval, a tak sa zatiaľ do Česka nedoviezol ani gram legálnej marihuany. Aj preto plánuje vláda vypísať tender na domácich pestovateľov. A o tento "zelený biznis" je už naopak záujem výrazný - hlásia sa desiatky českých firiem.

Marihuana má slúžiť ako doplnkové liečivo pre pacientov s chorobami ako rakovina, roztrúsená skleróza, či AIDS. Pacient si bude môcť kúpiť až 30 gramov marihuany mesačne. Poisťovne však konopné lieky nebudú hradiť a gram sušiny tak bude mať určenú cenu 300 korún. Teda vyššiu, než je cena u pouličných dílerov, a takmer neporovnateľná s nákladmi na "domáce" pestovanie.

Štát čaká profit
Český rezort zdravotníctva však vysokú cenu konope nerieši a bez ďalších argumentov tvrdí, že marihuana v lekárňach splní svoj účel. "Chceme sprístupniť ľuďom liečivé konope, ktorým môže pomôcť zmierniť symptómy ich ochorení," povedala pre portál hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Štěpánka Čechová.

A firmy sa tiež o odbyt neobávajú. Potenciál zákazníckej bázy je v Čechách veľký. "Obracajú sa na nás tisíce ľudí s otázkami o konope. Len pacientov s roztrúsenou sklerózou u nás máme okolo 20-tisíc. Ďalšie desaťtisíce trpia chorobami, na ktoré tiež konope funguje," tvrdí Jiří Stabla, zakladateľ značky Carun a riaditeľ Carun Pharmacy.

Pacienti to však vidia jinak. Tristo korún za gram je pre nich príliš vysoká cena. "Aby to mohlo fungovať, musela by byť cena za gram minimálne o polovicu nižšia," myslí si prezident Zväzu pacientov Českej republiky Luboš Olejár. Povolenie legálneho predaja marihuany je podľa neho len prázdnym gestom štátu. Neočakáva, že by sa biznis rozbehol. "Kto ju potrebuje, bude ju aj naďalej pestovať svojpomocne, alebo kupovať na ulici," dodáva.

Česká vláda napriek výhradam očakáva z nového biznisu profit. Síce predaj marihuany na lekárske účely nezaťažila žiadnou špeciálnou daňou, zinkasuje klasické dane z produktu, ktorý doteraz na trhu nebol, uzatvára portál.

01 - Modified: 2006-04-11 10:47:21 - Feat.: 0 - Title: Polícia zatkla najvyššieho šéfa talianskej mafie
01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:52