StoryEditor

Švajčiarske banky odhalia dvestoročné tajomstvo

26.08.2014, 18:54
Autor:
slsl
Dve privátne švajčiarske banky zverejnia svoje výsledky. Po prvý raz v histórii.

Elita švajčiarskych privátnych bánk v utorok poodhalí rúško tajomstva, ktoré zahaľuje ich účtovné knihy. Zmení sa totiž ich právna forma, v súlade s novými, prísnejšími reguláciami zameranými na boj proti daňovým únikom.

Začne s tým ženevská Bank Pictet, ktorá zverejní výsledky za prvý polrok. Za ňou bude nasledovať jej konkurent Lombard Odier vo štvrtok. „Všetky tieto čísla budú dôležité. Aj napriek tomu, že ani jedna z týchto bánk nie je na burze,“ hovorí analytik banky Vontobel Bank Andreas Venditi, ktorého citovala agentúra AFP.

Dvestoročné pravidlo

Revolúcia v privátnom bankovníctve, ktoré je rajom pre superboháčov, začala v januári, kedy banky Pictet a Odier zrušili pravidlo, ktoré platilo dve storočia. Podľa pôvodných pravidiel boli akcionári či partneri banky zodpovední za všetky peniaze svojich klientov. Inak povedané, ak sa banka dostala do problémov, partneri mohli prísť o všetky aktíva. A to nielen tie, ktoré investovali do banky. Takáto neobmedzená zodpovednosť bola hlavným predajným artiklom pre superbohatých klientov, ktorí hľadali pohodlie a garanciu.

Čoraz zložitejšia povaha globálneho finančného systému spôsobuje privátnym bankárom ťažkosti a títo sa už necítia v starých koľajách bezpečne. Spolu s investíciami a rozširovaním operácií totiž dávajú do stávky prakticky celý svoj majetok. Prísnejšie regulácie, ktoré sú tu prítomné od čias finančnej krízy a škandálov, ako napríklad prípad pyramídy Bernieho Madoffa, spustili dominový efekt v celom svete financií. A boli pre privátne banky budíčkom.

Nátlak USA

Švajčiarsko doteraz bankové tajomstvo ochraňovalo, no to dostáva na frak od vlád ako v USA, tak v Európe s jediným cieľom. Nájsť daňových podvodníkov, ktorí si schovávajú peniaze v zahraničí. Výsledkom bolo, že privátne banky stratili svoj unikátny status a zmenili sa na úplne obyčajné firmy. Preklasifikovali sa na formu korporátneho partnerstva, čo je hybridný stav, ktorý umožní regulátorom tieto banky porovnať s ostatnými hráčmi na trhu vo Švajčiarsku, ako sú UBS alebo Credit Suisse. Je to status podobný našej s.r.o.

Partneri či akcionári takto riskujú iba aktíva, ktoré investovali do banky namiesto toho, aby ručili celým svojim majetkom. Privátne banky nie sú kótované na burze, takže nie sú povinné zverejňovať podrobné finančné výsledky. Musia však odhaliť svoj celkový výkon, polročný zisk či stratu, hodnotu spravovaných aktív, pomer vlastných fondov a krátkodobú likviditu. Nemusia napríklad zverejňovať platy manažérov.

Podľa profesora práva na Ženevskej univerzite Luca Thevenoza prinesú tieto regulácie väčšiu ochranu. „Cena za to je väčšia transparentnosť,“ uviedol pre AFP.

Niektoré banky sa však odmietajú vzdať starých zvykov. Kým Pictet a Lombard budú vo zverejňovaní výsledkov pioniermi, taká Mirabaud či LaRoche odmietli stanoviť dátum. Sedem ďalších súkromných bánk sa rozhodli držať doterajšieho obchodného modelu.

01 - Modified: 2006-09-28 11:16:48 - Feat.: 0 - Title: Anketa HN: Akú fixáciu by ste si vybrali, keby ste si dnes brali hypotekárny úver?
01 - Modified: 2023-12-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Syn amerického prezidenta má veľký problém. Nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna, hrozí mu 17-ročné väzenie 02 - Modified: 2023-09-21 19:11:15 - Feat.: - Title: Niekdajší zástupca šéfa ruského Novateku dostal v USA sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2022-11-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý zamestnanec okradol Apple o milióny eur. Bral úplatky a prinútil firmu platiť za jej vlastné komponenty 04 - Modified: 2022-07-29 12:21:26 - Feat.: - Title: Shakire hrozí osem rokov väzenia. Španielsko ju obviňuje z daňových únikov a žiada desiatky miliónov 05 - Modified: 2022-07-29 09:20:35 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra žiada viac ako osem rokov väzenia pre Shakiru za daňové úniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:42