StoryEditor

Slovenský milionár Krúpa rozbehol akciu Bakala. Uhlobaróna viní z veľkého podvodu

06.02.2016, 23:00
Milionár Pavol Krúpa, majiteľ investičnej skupiny Arca Capital, ide do útoku proti najmocnejšiemu českému uhlobarónovi Zdeňkovi Bakalovi.

Pavol Krúpa obvinil skupinu finančníkov na čele so Zdeňkom Bakalom z podvodu. Tvrdí, že keď v roku 2008 uviedli na burzu akcie svojej vtedy čerstvo založenej ťažobnej firmy New World Resources (NWR, londýnska matka českej spoločnosti OKD), poskytli o nej investorom nepravdivé informácie. Umelo tak zdvihli jej cenu.

"Máme indície, že pred vstupom na burzu NWR nadhodnotila svoje zásoby uhlia o 50 percent, na 419 miliónov ton," povedal Krúpa. Firma tak pretiahla výhľad svojej životnosti o 17 rokov.

Podľa Krúpu NWR nesprávne zahrnula do ekonomicky vyťažiteľných zásob aj 190 miliónov ton uhlia vo svojej poľskej bani Debiensko, hoci tam nemala licenciu na ťažbu. A hoci vraj museli jej šéfovia vedieť, že zisková ťažba je tu nereálna. NWR tú komerčnú ťažbu nikdy nespustila.

Okrem toho podľa Krúpu americká firma John T. Boyd, ktorú si NWR pred vstupom na burzu na vyčíslenie zásob najala, použila chybnú metodiku.

NWR tak s požehnaním Boyda označila za ekonomicky vyťažiteľné aj uhlie v prílišných hĺbkach a v príliš tenkých slojoch.

"Keby investičné banky poznali skutočný stav NWR, nikdy by nemohli nákupy klientom odporúčať," hovorí Krúpa.

O podivne vyčíslených zásobách a príliš optimistickom výhľade NWR písali už v roku 2008 MF DNES aj Hospodářské noviny. Investori tomu však nevenovali pozornosť.

O akcie sa v máji 2008 strhla bitka, cena vyletela zo štartovacích 425,8 koruny na viac ako šesť stoviek za kus. Zakladatelia NWR za tretinu akcií svojej firmy dostali asi 35 miliárd korún. Polovicu inkasoval Bakala.

Čudné bonusy

Krúpa je presvedčený, že úspešnému predaju akcií NWR pomohli aj bankári. "Máme indície, že manažéri investičných bánk brali za predaj NWR odmeny vo výške šiestich percent predaného objemu," tvrdí.

Krúpova firma Arca je dnes menšinovým vlastníkom NWR. Skúpila akcie zodpovedajúce dvom percentám NWR. Teraz varuje, že Bakalu a jeho partnerov poženie na zodpovednosť. Chce sa na aktéroch vstupu na burzu, v ekonomickom slangu "IPO", z roku 2008 domôcť náhrady škôd, ktorú podľa neho investori utrpeli.

Krúpa tvrdí, že sa obracia predovšetkým na investičné banky, ktoré akcie NWR nakupovali pre svojich klientov. "S rozosielaním listov bankám začíname, obrátili sme sa napríklad na Morgan Stanley. Písali sme aj Boydu, chceme po ňom vysvetlenie ich vtedajšieho postupu," povedal.

Server iDNES.cz žiadne reakcie adresátov nezaznamenal. Spoločnosť Boyd na otázky iDNES.cz nereagovala. V londýnskej banke Morgan Stanley vraj o Krúpovej iniciatíve vôbec nevedia. "Banka všeobecne podobné veci nekomentuje, ale o takom liste nevieme," reagoval výkonný riaditeľ komunikácie Michael Wang.

Českí analytici hodnotia Krúpovu iniciatívu zdržanlivo. "Nemyslím, že pri príprave vstupu na burzu mali majitelia NWR veľký priestor na kreativitu. Celé to zrejme smeruje k právnej bitke, ale nemyslím, že bude ľahké prísť k záveru, že pri IPO bolo všetko zle. Už preto, že inštitúcie, ktoré IPO pripravovali, majú dlhšiu prax ako Arca Capital," hovorí Petr Hlinomaz z BH Securities. Ten vidí za Bakalovým burzovým úspechom hlavne dobré časovanie.

Hoci Krúpa zatiaľ spojencov proti Bakalovi nezískal, nemieni sa vzdať. "Budeme o svojich podozreniach informovať orgány činné v trestnom konaní. V Česku, ale hlavne v USA, Londýne a vo Švajčiarsku. Pokiaľ na naše listy nebudú reagovať banky, obrátime sa na orgány dohľadu nad kapitálovým trhom," pohrozil.

Jeho úsilie nemusí zostať bez efektu. Bakala a spol. investovali desiatky miliárd korún získané z rozpredaja pôvodného OKD po celom svete. Ich firmy sú sčasti verejne obchodovateľné, vydávajú dlhopisy, sú silným hráčom na kapitálovom trhu. Zlá povesť ich môže poškodiť.

Bakala a spol. Krúpov atak nekomentujú. "NWR sa k jeho aktivitám nebude v tomto momente vyjadrovať," povedal šéf komunikácie Radek Němeček.

Nejde o prvý Krúpov nájazd

Bakala a ďalší zakladatelia NWR, teda aktéri vstupu na burzu v roku 2008, dnes v baniach držia ľahko cez 50 percent akcií. Kúpa sa im bohato vyplatila, aj keď firma po poklese trhu prerába a mieri k bankrotu. Predaj akcií, dividendy, ktoré firma do krízy vyplácala, výnosy z predaja a prevádzky ďalšieho majetku im vyniesli podľa niektorých odhadov až sto miliárd korún.

Keby sa Krúpove podozrenia potvrdili, vypukol by škandál nadnárodných rozmerov. "Nespomínam si na príklad, kedy by bolo spochybnené IPO spoločnosti. Je tu skôr viacero prípadov, ktoré sa vzťahujú k práci manažmentu až po vstupe na burzu. Hru s falšovaním údajov by sme našli napríklad v prípade Enronu či firmy Kit Digital. To je ale trochu v inom garde, než na ktorý poukazuje Arca Capital u NWR," hovorí Hlinomaz.

Krúpa každopádne nie je bezzubý protivník. Ide o tvrdého "nájazdníka" s nálepkou investičného vydierača. Niekedy hrá za seba, niekedy za iných partnerov. Boje s ním zvádza napríklad Jiří Písařík z Bohemia Energy. Alebo Česká exportná banka, s ktorou sa sporí o pohľadávky. Na meno mu nemôže prísť ani Vladimír Komár, majiteľ Karlovarskej Korunní, ktorý Krúpovi prisudzuje spojitosť so šikanóznym insolvenčným návrhom, ktorý na Korunní zamieril. (Krúpa svoj podiel na ňom odmieta.)

Jeho taktika spočíva vo vyhľadaní firmy v problémoch. Zaútočí na jej slabé miesto, poštve proti nej úrady a sám si chystá pozíciu k útoku skupovaním pohľadávok či akcií.


 

01 - Modified: 2008-01-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bardejov
01 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:48