StoryEditor

Európske banky budú zachraňované po novom

27.06.2013, 09:53
Autor:
zajzaj
Ministri financií únie sa v noci na dnes dohodli na nových pravidlách záchrany bánk.

Choré európske banky budú v budúcnosti zachraňované aj na náklady ich akcionárov a veriteľov a nebudú sa môcť spoliehať výlučne na pomoc štátov a ich daňových poplatníkov. Takáto je dlho očakávaná dohoda ministrov financií únie, ktorú dosiahli dnes nadránom. Informoval o tom v Bruseli írsky šéf financií Michael Noonan, ktorý predsedal vyše sedemhodinovým rokovaniam.

Podľa nového plánu sa tak na záchrane kolabujúcich bánk budú vo väčšej miere podieľať akcionári, veritelia a sporitelia s vkladmi väčšími ako 100-tisíc eur. "Je to po prvýkrát, čo sme odsúhlasili takýto významný štít na ochranu daňových poplatníkov," okomentoval historickú dohodu šéf Euroskupiny, holandský šéf financií Jeoren Dijsselbloem.

Európski lídri tak reagovali na rastúcu vlnu nespokojnosti občanov so štátnou záchranou problémových bankových domov, ktorá prebehla po celom kontinente od Írska až po Cyprus. Nové pravidlá zároveň lámu tabu, podľa ktorého sú vklady v bankách nedotknuteľné. Po novom sa toto pravidlo bude týkať len poistených vkladov, teda vkladov pod 100-tisíc eur.

V budúcnosti tak banky budú zachraňované takzvaným systémom "bail-in", ktorý už v minulosti prebehol na Cypre.

Únia podľa prepočtov agentúry Reuters na záchranu bánk minula medzi rokmi 2008 a 2011 tretinu svojho ekonomického výkonu, pričom mnohé krajiny táto nákladná záchrana takmer priviedla ku krachu a prinútila ich požiadať Európu o pomoc. Toto bol napríklad prípad Írska, ktorého banky doplatili na prasknutie tamojšej realitnej bubliny.

"Nové pravidlá robia celú vec oveľa korehentnejšou," myslí si francúzsky minister financií Moscovici, na ktorého popud sa do finálneho rozhodnutia dostala aj klauzula o tom, že v budúcnosti budemôcť banky priamo kapitalizovať aj trvalý euroval, teda Európsky stabilizačný mechanizmus. Ten to doteraz priamo robiť nemohol a úvery poskytoval vždy len štátom.

Zároveň sa posilnia právomoci národných bankových regulátorov, ktorí budú môcť ľahšie zatvárať najmä menšie banky. Pri väčších, a teda aj systémovo dôležitejších, bude musieť najskôr prebehnúť spomenutý "bail-in".

Nové pravidlá by mali do platnosti vstúpiť v roku 2018, musí ju ešte schváliť Európsky parlament. Očakáva sa, že sa tak stane ešte počas nastávajúceho polročného litovského predsedníctva. Lídri sa zároveň dohodli, že dosiahnutá dohoda je základom na intenzívnejšiu prácu na novom pilieri eurozóny, dlho avizovanej bankovej únii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:43