StoryEditor

Priamu konkurenciu tvoria Česi a Poliaci

25.01.2016, 23:00

Veľkosť slovenského trhu s predajom nábytku sa odhaduje na úrovni približne 700 miliónov eur ročne v maloobchodných tržbách. Najväčší predajcovia pôsobiaci na našom území sú napríklad firmy IKEA, Kika, Mobelix, Jysk, Sconto, Asko, sú to spoločnosti patriace pod svetové alebo európske koncerny, ktoré sa nachádzajú v top desiatke najväčších európskych predajcov nábytku, pričom každý z koncernov dosahuje ročné tržby od jednej miliardy a vyššie.

Najväčší výrobca

Zvyšok trhu si delia ostatní hráči, pričom predajcov a výrobcov na Slovensku sú stovky. Do nich treba zarátať i predajcov s tovarmi slúžiacimi na bývanie, čiže nie iba klasický nábytok v podobe sedačiek, stolov a postelí, ale i bytové doplnky, koberce, podlahy, svietidlá, tapety, sanitu a všetko, čo slúži na dozariadenie bytu a domu okrem elektroniky.

Výroba nábytku má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Slovensko je surovinovo nezávislé od dreva, historicky tu vznikli desiatky malých a stredných výrobcov kvalitného nábytku sústreďujúcich sa v okolí Topoľčian, odkiaľ je dodnes niekoľko významných výrobcov sedačiek a ostatného nábytku.

Výrobcov pôsobiacich na Slovensku možno rozdeliť do viacerých kategórií, keďže niektoré spoločnosti vyrábajú sto percent svojej produkcie pre zahraničné trhy alebo materské spoločnosti. Najväčším výrobcom je spoločnosť SWEDWOOD, pariaca pod skupinu IKEA, vyrábajúca produkciu pre predajne v skupine IKEA. Podniky so zahraničným vlastníctvom sú okrem SWEDWOOD, LIND MOBLER SLOVAKIA, KOM Polser. Medzi najväčších výrobcov so slovenským vlastníctvom patria EKOLETCH (dodávateľ do IKEA), DECODOM, SANAS.

Poľská veľmoc

Trh s nábytkom od finančnej krízy kontinuálne rastie v priemere vyše päť percent ročne, mierne nad rastom maloobchodného predaja. Kúpa nábytku a zariaďovanie domácnosti je nevyhnutný krok po kúpe bytu. Posledné dva roky v podobe dostupnejších úverov na bývanie a nižších úrokových sadzieb len nahráva do karát predajcom nábytku.

Priamu konkurenciu predstavujú poľskí a českí výrobcovia. Najmä Poľsko je európska nábytkárska veľmoc, najväčší poľskí producenti majú vyspelé technológie v najmodernejších výrobných halách, ktoré dokážu kvalitatívne a cenovo konkurovať všetkým výrobcom v Európe. Poľsko je druhý najväčší exportér nábytku na svete po Číne. Prevažná časť jeho produkcie putuje do západnej Európy, najmä Nemecka a Francúzska. Spotrebitelia na Slovensku poznajú poľské výrobky v nižšej cenovej hladine, ale ich produkcia pokrýva i stredné a vyššie cenové segmenty, pričom ich je vysokokvalitná a konkuruje top producentom z Nemecka, Francúzska, Dánska i Talianska.

01 - Modified: 2008-01-18 09:50:00 - Feat.: 0 - Title: Na arbitráž sa chystá aj akcionár Apollo ZP
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:11 - Feat.: - Title: Regulácie v Maďarsku pridusili Tesco. Aké marže má top reťazec v našom regióne? 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 04 - Modified: 2024-04-05 13:13:55 - Feat.: - Title: Ľudia sa po inflačnej kríze pustili do nákupov. Výrazné nárasty hlásia e-shopy aj hypermarkety 05 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:11