StoryEditor

Je chyba, že EÚ nemá páku na vyhodenie Grékov z eurozóny

04.01.2015, 23:00
Politológ Samuel Abrahám pre HN:

Ak bude zvolený populista a dá podmienky, ktoré EÚ nebude môcť splniť, tak by únia musela začať konať a meniť zákony, aby Grécko z eurozóny nakoniec vypudila, tvrdí Samuel Abrahám.

Nemecká vláda cez víkend odkázala, že eurozóna zvládne odchod Grécka z eurozóny. Čo na to hovoríte?

Toto vyjadrenie má dosah hneď na niekoľko úrovní. Je síce otázne, ako bude eurozóna schopná ustáť vystúpenie Grécka. Na druhej strane je však veľmi dôležité, že Grécko už nemôže tak poškodiť eurozónu, ako mohlo pred šiestimi rokmi.

Prečo si to myslíte?

Jednoducho preto, lebo je na takýto scenár lepšie pripravená ako pred šiestimi rokmi. Za celý ten čas mohla premýšľať o tom, čo sa stane, ak niekto vystúpi. Pred Gréckom o tom totiž vôbec nikto neuvažoval.

Nie je názor nemeckej vlády iba akýmsi zastrašením pre voličov, aby nevolili politickú stranu Syriza, ktorá hrozí zrušením škrtov?

Na prvý pohľad sa zdá, že varovanie kabinetu kancelárky Angely Merkelovej je adresované Grékom. Podľa mňa je však viac určené Nemcom a zvyšku eurozóny. Pretože ak bude zvolený populista a dá podmienky, ktoré EÚ nebude môcť splniť, vtedy by musela začať konať a meniť zákony, aby Grécko z eurozóny nakoniec vypudila.

Je vôbec v súčasnosti možné dostať nepohodlného člena preč z eurozóny?

Grécko vôbec nemusí odísť z eurozóny, ak nechce. To je základný problém. Európska únia totiž nemá zákon či mechanizmus, ako niekoho vyhodiť, čo je podľa mňa absolútnou chybou. Dnes by podľa mňa mal takýto zákon existovať, pretože sa môže stať čokoľvek.

Jasnejšie bude po parlamentných voľbách, ktoré sa v Grécku budú konať 25. januára...

Je možné, že keď voľbách uspeje Syriza na čele s Alexisom Tsiprasom, ktorý chce, aby krajina nebola v totálnom područí Bruselu a Frankfurtu, tak to obyvatelia budú vnímať ako niečo pozitívne, teda to, že nie sú len figúrkou na šachovnici. Na druhej strane, ak zvolia niekoho proeurópskeho, kto sa podujme na všetky požadované reformy, tak sa v ich živote nič nevyrieši.

Čo by teda podľa vás bolo pre Grécko najlepšie?

Z hľadiska budúcnosti je možné, že by bolo lepšie, keby bolo mimo eurozóny, ale zostalo členom EÚ. Pretože to by mohlo naštartovať ekonomiku, ktorá je stále paralyzovaná a nevie sa rozhýbať.

01 - Modified: 2007-02-07 21:31:57 - Feat.: 0 - Title: Žalujeme Európsku komisiu
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:37