StoryEditor

Klaus kritizuje národnú banku. Na kurz koruny siahať nemala

08.02.2014, 10:03
Bývalý český prezident si nemyslí, že je správne strašiť ľudí slovom deflácia ako symbolom mimoriadne hrôzostrašného ekonomického javu.

Od spustenia devízových intervencií Českej národnej banky (ČNB) uplynuli presne tri mesiace. Najviditeľnejšie vplyv? Z guvernéra Miroslava Singera sa stala "bulvárna celebrita". Robil pritom len to, za čo je platený.

Zásah ČNB dnes s odstupom a exkluzívne pre český Ekonom hodnotia dvaja velikáni tamojšej ekonomiky: Václav Klaus a Jan Švejnar.

Václav Klaus: ČNB na vlne kolektívnej nezodpovednosti 

Devízové ​​intervencie ČNB boli, sú a zostávajú bezprecedentným krokom. Naďalej si kladiem otázky nad ich zmysluplnosťou a nestalo sa nič, čo by moje vážne pochybnosti mohlo rozptýliť. 

Preto opakujem: Je oprávnené a potrebné strašiť laickú verejnosť a podnikovú sféru slovom deflácia ako symbolom nejakého mimoriadne hrôzostrašného ekonomického javu? Existovala v Českej republike skutočne reálna hrozba deflácie? Je obyčajný, veľmi nemilý a nepríjemný, už niekoľko rokov trvajúci "ne-rast" onou defláciou? 

Môže menová intervencia ČNB naštartovať ekonomický rast alebo k tomu aspoň prispieť? A aké boli motívy tohto rozhodnutia ČNB? Ak dôjde v nasledujúcich mesiacoch k oživeniu ekonomiky, interpretačný spor zostane zachovaný. Došlo k urýchleniu ekonomického rastu kvôli zásahu ČNB, alebo bez ohľadu na neho, alebo dokonca napriek zásahu?

ČNB svoj ​​krok zrejme urobila na základe očakávaní budúcej deflácie, ktorú jej signalizuje jej makroekonomický model. K predpovediam tohto typu som skeptický a nemyslím si, že sú dostatočným argumentom pre zásadné kroky hospodárskej politiky. Aj keby bolo pravdou, že by sme po dva štvrťroky roku 2014 prežívali cenový pokles, je otázkou, či by jeho dôsledky boli tak dramatické, aby oprávňovali túto intervenciu.


Čítajte aj: Zásah ČNB oslabil českých podnikateľov. Pomôže ale zavedeniu eura

Českí obchodníci kritizujú ČNB za oslabenie koruny


Jan Švejnar je česko-americký ekonóm, ktorý v súčasnosti pôsobí ako profesor ekonómie, obchodu a hospodárskej politiky na Michiganskej univerzite. V roku 2008 kandidoval na post prezidenta Českej republiky.

Jan Švejnar: Intervencie sú vždy niečo za niečo 

Súčasťou vysvetlenia krokov centrálnej banky mal byť aj fakt, že vo väčšine intervencií je to vždy "niečo za niečo". Oslabenie meny je na jednej strane prospešné pre podniky vyrábajúce v Českej republike, a výhodné teda aj pre nezamestnaných (alebo pre ľudí ohrozených nezamestnanosťou), pretože sa zvyšuje konkurencieschopnosť domácich firiem a s tým rastie dopyt po pracovnej sile. 

Na strane druhej ide o negatívnu správu pre ľudí, ktorí týmito rizikami netrpia a ktorí vidia predovšetkým to, že sa s depreciáciou koruny zvyšujú ceny dovozných artiklov. Súčasťou dobrého vysvetlenia mal byť aj apel na občanov, že v tejto intervencii je negatívny efekt spoločenský prevážaný pozitívnym.

Z tohto celkového nepochopenia širších dimenzií intervencie ČNB tiež plynú súčasné výpady na adresu ČNB či osobne guvernéra Singera, ktorého považujem za veľmi dobrého ekonóma. Relevantnou otázkou teda nebolo, či intervenovať, alebo nie, ale to, či intervencie majú prísť okamžite alebo situáciu dlhšie sledovať a intervenovať prípadne neskôr.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2006-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Napísali o... Pavlovi Kohoutovi
01 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 02 - Modified: 2024-02-08 15:17:24 - Feat.: - Title: Česká národná banka zhoršila výhľad ekonomiky, tento rok očakáva rast HDP 0,6 percenta 03 - Modified: 2024-02-08 13:52:38 - Feat.: - Title: Česká národná banka zrýchlila uvoľňovanie menovej politiky. Sadzby znížila výraznejšie 04 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 05 - Modified: 2023-12-31 07:49:00 - Feat.: - Title: Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:26