StoryEditor

Málo bytov, vysoké ceny. V Nemecku hrozí realitná bublina

30.06.2014, 16:00
Autor:
redred

Po rozvíjajúcich sa trhoch čaká prasknutie realitnej bubliny aj rozvinuté krajiny. Po hrozbe z Anglicka prichádza ďalšie varovanie, tentokrát z Nemecka. Hoci nemecká ekonomika rastie a nezamestnanosť je nízko, Nemci stále častejšie skloňujú nedostupnosť bývania. Predovšetkým vo veľkých nemeckých mestách od roku 2010 vytrvalo stúpajú ceny nehnuteľností aj nájmov. A koniec razantného rastu je v nedohľadne.

Drahé veľkomestá

Na jednej strane tak stoja ľudia, ktorí sa snažia využiť nízke úrokové sadzby a kupujú nehnuteľnosti v žiadaných lokalitách. Na druhej potom sú tí, ktorí mieria do veľkých miest a hľadajú dostupné podnájmy. Nedostatok bytov a veľký dopyt tak tlačí ceny nahor. Najvýraznejšie je to vidieť v Berlíne, kde za posledných päť rokov nájmy stúpli podľa údajov realitného portálu Immonet o 56 percent.

Priemerný nájom 80 - metrového bytu tak teraz v nemeckej metropole vychádza na necelých 20-tisíc eur za rok. Ale aj v menších mestách si musia nájomníci pripraviť oveľa viac peňazí ako pred pár rokmi. Napríklad v Brémach sa nájmy zvýšili o 40 percent, podobne rýchlo zdražuje bývanie tiež v južnonemeckom Stuttgarte, v Mníchove ceny vzrástli za posledných päť rokov o viac než štvrtinu.

Ceny ale nerastú všade. Na vidieku a hlavne vo východonemeckých spolkových krajinách dokonca nájmy aj ceny nehnuteľností klesajú. Práve nemecké veľkomestá priťahujú nielen väčšinu imigrantov, ktorí do Nemecka mieria, ale aj ľudí z vidieckych regiónov.

Bundesbanka varuje

A hoci sa stavajú nové byty, stále nedokážu uspokojiť vysoký dopyt. Napríklad v Berlíne chýba asi 16 tisíc obytných jednotiek, v Mníchove a Hamburgu je potrebných o 20 tisíc bytov či domov viac. Pred nepriaznivou situáciou na trhu varuje dokonca už aj Nemecká spolková banka, ktorá minulý týždeň upozornila na príliš vysoké ceny bývania v najväčších mestách. "Podľa našich analýz sú nehnuteľnosti v niektorých veľkomestách o 20 až 25 percent predražené," uviedla pre magazín Die Zeit Claudia Buchová, ktorá má ako viceprezidentka Bundesbank na starosti finančnú stabilitu. A dodala, že realitná bublina nehrozí, napriek tomu ale Bundesbank situáciu pozorne sleduje.

Pred prehriatím realitného trhu teraz varuje už aj spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. Ten vyhlásil, že dianie na trhu vykazuje niektoré nebezpečné znaky. "Na dlhý čas dobu je miera likvidity príliš veľká a úrokové sadzby sú príliš nízke," upozornil Schäuble.

Vláda reguluje

Súčasná vládna koalícia dokonca chce rast nájmov stopnúť. Hoci ako konzervatívna strana  CDU / CSU, tak aj sociálni demokrati z SPD pred voľbami sľubovali, že zastavia neutíchajúci rast nájmov, teraz začína CDU veľkolepé plány mierniť. Koalícia sa totiž nemôže dohodnúť, ako presne má "brzda nájmov" vyzerať a podľa čoho by mal byť cenový strop určený a ako dlho by mal platiť.

Súčasný návrh SPD napríklad počíta s tým, že ak by niekto ponúkol byt novým nájomcom, nesmela by cena byť o viac než 10 percent nad obvyklým nájmom v danej oblasti. Než sa tak ale stane, dá sa očakávať, že v nemeckých mestách budú ďalej pokračovať menšie demonštrácie a protesty proti drahému a nedostupnému bývania.

01 - Modified: 2006-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: IKEA rozdá bezpečnostné poťahy
01 - Modified: 2023-08-09 17:00:00 - Feat.: - Title: Drobní investori prestali nakupovať byty 02 - Modified: 2023-03-04 13:19:38 - Feat.: - Title: Ceny bytov sa zredukujú až na úroveň z konca roku 2020, hovorí pre HN expert na reality 03 - Modified: 2022-08-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Spľasnutie realitnej bubliny predikuje jednoduchý indikátor 04 - Modified: 2022-06-07 05:38:19 - Feat.: - Title: Paradox realitného biznisu: byty sa predávajú za viac, no makléri zarábajú menej. Nie však všade 05 - Modified: 2022-05-18 14:24:43 - Feat.: - Title: Výpredaj hypoték, ľudia ich berú útokom. Na dlhšej fixácii môžete ušetriť aj tisíce (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:18