StoryEditor

Z Číny prichádza burzový debut storočia. Alibaba môže prekonať aj Facebook

07.05.2014, 11:48
Autor:
slsl
Čínska firma Alibaba bude debutovať na americkej burze. Peniaze z nej dostane aj Yahoo!

Najočakávanejší burzový debut tohto roka má za sebou prvé oficiálne zverejnené údaje a dnes oficiálne žiada o IPO, teda vstup na americkú burzu. Čínska internetová spoločnosť Alibaba, ktorej sa hovorí aj „čínsky Amazon“, vyplnila prvé dokumenty pre americkú Komisiu pre cenné papiere. Z nich vyplýva, že firma chce primárnym upísaním akcií získať "len" miliardu dolárov.

Až 20 miliárd

Podľa agentúry Bloomberg a ďalších analytikov však ale ide iba o symbolický oficiálny údaj (takzvaný placeholder), podľa ktorého sa budú počítať registračné poplatky. Samotná suma sa potom ale pri reálnom úpise zmení. Spoločnosť ešte ani neuviedla, koľko akcií a za akú cenu chce začať predávať, ani na ktorú z newyorských búrz zamieri. Bloomberg ale pri odvolaní na zdroje blízke príprave emisie uvádza, že čínsky internetový gigant ponúkne 12 percent akcií, ktoré môžu vyniesť až 20 miliárd dolárov. Firma je pritom podľa analytikov ohodnotená už teraz na vyše 186 miliárd dolárov.

Alibaba by tak atakovala rekord Facebooku, ktorého vstup na burzu pred dvoma rokmi vyniesol vyše 16 miliárd dolárov, a bol tak medzi technologickými spoločnosťami najväčší v histórii. Zároveň by takáto hodnota IPO tesne prekonala vstup spoločnosti Visa z roku 2008 a bola štvrtou najväčšou v histórii vôbec.
Samotný úpis by mal prebehnúť v druhej polovici roka a podľa analytikov by mal firmu oceniť na 150-250 miliárd dolárov . Po IPO sa tak Alibaba oficiálne zaradí do rebríčka najhodnotnejších technologických firiem sveta a tiež najcennejších spoločností v domovskej Číne.

Dobré výsledky

Čaká sa , že po akciách Alibaba bude veľká dopyt - túžbu investorov totiž podnecujú výborné hospodárske výsledky spoločnosti. V poslednom štvrťroku minulého roka jej stúpli tržby o dve tretiny, a čistý zisk dokonca o 110 percent.
Na burzovú premiéru sa tešia aj banky, ktoré Alibabe s úpisom pomáhajú. Prospekt k IPO vytvárali podľa denníka Financial Times Credit Suisse a Morgan Stanley. Tie by sa tiež spoločne s Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup a Deutsche Bank mali podeliť o tučné poplatky za sprostredkovanie IPO - keby Alibaba získala predajom akcií 20 miliárd dolárov, šestica bánk si rozdelia 400 miliónov dolárov.
Internetový obchod Alibaba by tento rok na pomyselnej narodeninovej torte sfúkol 15 sviečok. Počas týchto rokov sa vypracoval na jednu z najväčších internetových spoločností sveta.

Alibaba nie je iba obchod, je to celý súbor služieb, akurát s nálepkou Made in China. Grafika, ktorú urobil americký magazín Business Insider, prirovnáva jednotlivé služby Alibaby ku americkým firmám.

Vlani sa cez stránky Alibaba, jej internetový obchod pre malospotrebiteľov Taobao a cez jej portál Tmall predalo tovar za 240 miliárd dolárov. O tom sa môže americkej spoločnosti iba snívať - na eBay sa vlani predalo tovar za tretinu tejto sumy.

Na Amazone bol objem transakcií sotva polovičné. Úspešne funguje aj AliPay - táto online platobná platforma Alibaby vlani vybavila platby v zhruba trojnásobnom objeme v porovnaní s mobilnými platbami realizovanými cez PayPal.
Pre investorov je lákavé, že objem transakcií Alibaba v budúcnosti výrazne porastie, a to ruka v ruke s rastúcim počtom Číňanov, ktorí chcú nakupovať na sieti. Kým vlani si na internete zaobstarali tovar za 295 miliárd dolárov, v roku 2017 už podľa odhadov utratia viac ako dvojnásobok - až 713 miliárd dolárov.

Miliardy pre Yahoo!
Burzový debut Alibaby bude s napätím sledovať aj americká spoločnosť Yahoo!, ktorá v čínskej firme drží štvrtinový podiel. Na základe predchádzajúcich dohôd bude musieť Yahoo! necelú polovicu tohto podielu v rámci IPO predať.

Po zaplatení daní by tak do americkej firmy malo pritiecť asi desať miliárd dolárov. Úspešný úpis akcií Alibaba by mal tiež zvýšiť uhasínající záujem o akcie Yahoo!, ktoré tento rok prežívajú najhorší štart do roka za posledných osem rokov (oslabili už o 8,7 percenta).

01 - Modified: 2024-03-12 14:58:39 - Feat.: - Title: Reddit vstúpi na burzu 02 - Modified: 2023-09-19 08:34:05 - Feat.: - Title: Americká doručovacia služba Instacart ide na burzu s hodnotou desatich miliárd dolárov 03 - Modified: 2023-08-31 18:00:00 - Feat.: - Title: Premeniť slávu z YouTubu na vstup na burzu nie je jednoduché 04 - Modified: 2023-08-24 12:17:14 - Feat.: - Title: Credit Suisse plány na uskutočnenie prvotnej verejnej ponuky svojho realitného fondu stiahla 05 - Modified: 2023-08-24 13:02:01 - Feat.: - Title: Blíži sa vstup technologickej firmy Arm na burzu. Záujem bude obrovský
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:45