StoryEditor

Ropné mocnosti mohli jednoducho zvýšiť cenu ropy

08.06.2015, 11:00
Autor:
TASRTASR


Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa asi zbláznila. V reakcii na zasadnutie lídrov OPEC, ktorí v prvý júnový týždeň v rakúskej metropole nepodporili rast cien ropy, to pre TASR uviedol analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida.

Pripomenul, že v súčasnosti sa severomorská ropa Brent predáva za 65 USD/barel, hoci pred rokom sa jej cena pohybovala ešte okolo 115 USD/barel. "Každému musí byť teda jasné, že rozpočty producentov ropy výrazne utrpeli. Umelé zvýšenie cien by OPEC ľahko dosiahol, ak by obmedzil svoju produkciu, a tým znížil objem ropy na svetových trhoch. No nestalo sa," podčiarkol.

V prvom rade si podľa neho treba uvedomiť, že OPEC združuje celkom rozdielne krajiny, dokonca regionálnych rivalov. Hegemónom je určite Saudská Arábia, ktorá v priestore Blízkeho východu bojuje o vplyv predovšetkým s Iránom. Vyššia predajná cena by Teherán určite posilnila, čo Rijádu nevyhovuje.

"Nízka cena ropy je pre OPEC určite problémom, ale väčšmi ohrozuje rozvoj akýchkoľvek alternatív. Nie je tajomstvom, že súčasný prebytok tejto komodity spôsobila bridlicová revolúcia v Severnej Amerike. Avšak ťažba nekonvenčnej ropy z bridlíc v USA či ropných pieskov v Kanade je finančne náročnejšia, a tak sa jej rast za súčasných podmienok prirodzene spomalil," vysvetlil Badida.

Podobne podľa neho dochádza k prehodnocovaniu investícií do drahších projektov, akými sú produkcia v Arktíde alebo vo väčších morských hlbinách. Automaticky sa tiež znižuje motivácia investovať do alternatívnych pohonov ako napríklad elektromobilov, čo môže mať negatívny dosah na hľadanie riešení klimatických zmien.

"Určite zaujímavý je aj pohľad jednotlivých krajín a expertov na optimálnu cenu ropu. Pokiaľ ministri producentských štátov Iraku a Venezuely by najradšej predávali ropu za cenu 75 až 80 USD/barel, minister z Indie, krajiny závislej od dovozu a hladnej po energonosičoch, bol celkom spokojný so súčasnou cenou 65 USD/barel," doplnil.

Badida zároveň poznamenal, že v tejto prvej lige svetovej energetiky malo svojho zástupcu aj Slovensko, a to v osobe generálneho tajomníka Energetickej charty Urbana Rusnáka, podľa ktorého stabilitu zabezpečuje rozpätie pri cene ropy na úrovni 60 až 70 USD/barel.

"Tak či onak, želania sú jedna vec a realita druhá. Dohodu na znížení produkcie OPEC by podporili Irán, Venezuela, či Nigéria a pridali by sa aj Rusi, stojaci mimo štruktúr tohto združenia. Bez súhlasu Saudskej Arábie, ktorá strategicky obmedzuje svojich konkurentov, to však nepôjde. A to sa ešte môžeme tešiť na postupné zvyšovanie ťažby Iránu po očakávanom zrušení medzinárodných sankcií. Ďalšie dva milióny barelov iránskej ropy s jej cenou ešte určite zamávajú," dodal analytik.

1 EUR = 1,1218 USD

01 - Modified: 2007-06-20 06:47:00 - Feat.: 0 - Title: Pre mládež je najväčším umeleckým vzorom Walt Disney
01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:05