StoryEditor

Ukrajina ohrozuje biznis Eustreamu

06.04.2014, 23:59
Energetika. Ak Rusi stopnú dodávky plynu na Ukrajinu, môže to pocítiť aj slovenský prepravca.

Istý biznis a zisky rádovo v stovkách miliónov eur ročne. To je podtitul pološtátnej spoločnosti Eustream, ktorá zarába na preprave ruského plynu cez Slovensko smerom do západnej Európy. Ale iba zatiaľ. Táto situácia sa totiž môže v najbližšom čase zmeniť.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk koncom minulého týždňa vyhlásil, že kvôli vysokým cenám plynu pre Kyjev hrozí stop pre dodávky z Ruska cez územie nášho východného suseda.

Moskva totiž od apríla zvýšila cenu pre Ukrajinu na 485 dolárov za 1000 kubických metrov, čo je vôbec najvyššia cena plynu v Európe. A Ukrajina ju nie je schopná platiť. Prípadná stopka dodávok k nášmu východnému susedovi by znamenala, že slovenský Eustream by ďalej neprepravoval ruský plyn z východu smerom do Česka a Rakúska. A to by ohrozilo významnú časť jeho biznisu.

Rusi si môžu vybrať cestu

Práve totiž vďaka tranzitu na Západ pritom firma zarába slušné peniaze. Podnik sa však k možnému ohrozeniu tržieb nevyjadruje. „Spoločnosť Eustream nepovažuje za vhodné komentovať otázky hypotetického charakteru,“ odkázal hovorca firmy Vahram Chuguryan.

Faktom je, že tlak v tepne, ktorá vedie cez Slovensko, postupne klesá. Zatiaľ čo pred rokom 2009 prúdilo cez naše územie viac než 70 miliárd kubických metrov plynu, dnes je to už len niečo vyše 50 miliárd. Ukrajina totiž nie je pre Rusov dôveryhodným partnerom, čo sa naplno prejavilo pred piatimi rokmi. Moskva vtedy pre nevyplatené účty z Kyjeva zastavila na dva týždne dodávky plynu a začala investovať do prepravných trás na severe a juhu Európy, ktoré nášho východného suseda obchádzajú. Tieto trasy však vedú aj mimo nášho územia a narúšajú tak biznis slovenskej firmy.

„O tom, že klesne význam Eustreamu ako hlavného prepravcu plynu z Ruska do západnej Európy, sa vie už niekoľko rokov,“ poznamenal analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan.

Od januára tohto roku už Rusi majú k dispozícii plynovod Nordstream, ktorý má viac než polovičnú kapacitu nášho potrubia. Moskva navyše tlačí aj na projekt Southstream. Vďaka nemu plyn do únie prúdil južnou trasou.

Neistá zmluva

Na druhej strane má naša firma zmluvu s ruským Gazpromom na prepravu plynu až do roku 2028. Podľa informácií HN je v kontrakte podmienka, že Rusi musia platiť Eustreamu minimálne za prepravu 50 miliárd kubických metrov ročne. A to bez ohľadu na to, či plyn cez naše územie reálne pretečie alebo nie.

Dlhodobý kontrakt je však otvorený a obe zmluvné strany ho každé dva až tri roky môžu upraviť. Je preto otázne, či má Eustream istotu zárobku na najbližších 14 rokov. „Keď budú oba plynovody na severe a juhu naplno v prevádzke, Eustream už nebude mať výsadné postavenie na energetickej mape a bude hlavne na ruskom partnerovi, ktorú z trás pre prepravu si vyberie,“ upozornil Marčan.

Vďaka klauzule v zmluve sa napríklad SPP podarilo vyrokovať výhodnejšie podmienky na nákup plynu od Gazpromu. Firma po úprave podmienok kontraktu zaplatí Rusom menej než doteraz. Rovnakú možnosť má však aj ruská strana v prípade dohody o preprave plynu cez Slovensko smerom na Západ.

01 - Modified: 2006-03-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Belgický InBev zatvára pivovary a bude prepúšťať
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:51