StoryEditor

Davos: Biznis očakáva ťažší rok

21.01.2015, 23:00
Autor:
jmjm
Na stretnutí Svetového ekonomického fóra vo Švajčiarsku dostala prednosť ekológia.

Nálada lídrov v biznise sa mení ako aprílové počasie. Ukázal to prieskum spoločnosti PwC medzi riaditeľmi najväčších svetových podnikov na prestížnom stretnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Ešte vlani takmer polovica riaditeľov najväčších spoločností sveta verila, že svetová ekonomika porastie v roku 2014 rýchlejšie ako rok predtým. V porovnaní s rokom 2013 vtedy narástol optimizmus v ich radoch takmer dvojnásobne. Tento rok sa však všetko obrátilo. Medzi lídrov biznisu sa vkradol pesimizmus. Už iba 37 percent z nich verí, že globálna ekonomika porastie tento rok rýchlejšie ako vlani. „Citeľne nižšia dôvera v ekonomiku panuje medzi generálnymi riaditeľmi z krajín produkujúcich ropu. Dôvodom je prepad cien tejto komodity,“ vysvetľuje výsledky člen predstavenstva spoločnosti PwC Dennis Nally.

Známy spevák Pharrell Williams bude tento rok propagovať myšlienku boja proti klimatickým zmenám. Ohlásil to práve v Davose.

Najväčší obrat hlásia Rusi

Zaujímavosťou je, že najväčší obrat hlásia Rusi. Kým vlani patrili k najväčším optimistom, dnes sa radia k top pesimistom. Podľa expertov však nakoniec ceny ropy svetu prospejú a obavy biznismenov berú s rezervou. „Obavy v krajinách ťažiacich ropu sú opodstatnené. Nízke ceny čierneho zlata budú však pre väčšinu krajín pozitívom. Zvýšia dopyt a tým aj podporia ekonomiku,“ skonštatoval pre HN ekonóm Moody's Analytics Tomáš Holinka. K rastu globálneho hospodárstva prispeje silnejší rast nielen v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii, ale aj v rozvíjajúcich sa ekonomikách, ako je Brazília. „Viaceré indikátory sú síce momentálne slabšie, ako sa očakávalo, no v druhej polovici roka by sa malo všetko zlepšiť,“ dodáva Holinka. Summa summarum, Moody's Analytics odhaduje, že vlani podrástla svetová ekonomika o 2,4 percenta. A tento rok má poskočiť o celé tri percentá.

V tomto sa spoločnosť vo veľkej miere zhoduje aj s odhadmi Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu. Už tradične však hrozí, že odhady sa budú v najbližších mesiacoch okresávať. Menový fond s tým už začal. V utorok znížil odhad rastu na tento rok o tri desatiny percenta na 3,5 percenta. „Faktory, ktoré podporujú rast, ako je nízka cena ropy či oslabovanie eura, zostávajú v tieni negatívnych síl. Problémom je doznievajúce dedičstvo krízy a malý rastový potenciál mnohých krajín,“ skonštatoval hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu Olivier Blanchard.

Oprášenie ekológie

Ekonomika však po dlhých rokoch prestala hrať prím na stretnutí Svetového ekonomického fóra. Včera bola hlavnou témou ekológia. Viacerí lídri vrátane bývalého viceprezidenta Spojených štátov Ala Gora varovali pred dramatickými zmenami a vyzývali elity, aby konečne spustili kroky na záchranu životného prostredia. „Ťahákom“ pre masy má byť aj známy spevák Pharrell Williams, ktorý bude tvárou celosvetovej série podujatí Live Earth 2015 na podporu ochrany životného prostredia. Uvidia ho napríklad v Paríži čiNewYorku. Podľa Gora to bude najväčšie podujatie svojho druhu, aké svet kedy videl. „Bude to miliarda hlasov spojených v jednej správe – požiadavke okamžitého spustenia akcie na ochranu klímy,“ uzatvára Gore. Paradoxom je, že na ekologicky „ladené“ stretnutie sa účastníci doslova zlietali. V Davose pristálo 1700 súkromných lietadiel.

Zaujímavosti zo Svetového ekonomického fóra

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nečakane skrátil svoj pobyt v Davose. Napriek tomu, že fórum sa končí až v sobotu, líder Ukrajiny odletel domov už včera. Dôvodom je eskalujúci konflikt s proruskými separatistami na východe krajiny.

Taliansky premiér Matteo Renzi nabádal na fóre Európsku centrálnu banku, aby vypočula hlas trhov a južnej Európy a spustila veľké stimuly už dnes.

Na stretnutie s ekologickým podtónom sa účastníci dopravili 1700 súkromnými lietadlami.

Na stretnutí svetových elít sa očakáva dva a pol tisíca lídrov zo sveta politiky, biznisu, verejného života a akademickej obce, a to z vyše 100 krajín sveta.

Ceny za jedlo na fóre v Davose sú tiež elitné. Za porciu karí kuracieho mäsa s prílohou zaplatí účastník 100 eur.

01 - Modified: 2007-02-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon nové výstavy
01 - Modified: 2024-01-31 14:40:31 - Feat.: - Title: Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé 02 - Modified: 2024-01-24 12:45:27 - Feat.: - Title: Fico síce hovorí o štvordňovom pracovnom týždni, avšak vláda Slovákom pracovný deň pridala 03 - Modified: 2024-01-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Palec hore pre prezidenta Argentíny 04 - Modified: 2024-01-19 11:14:03 - Feat.: - Title: Centrálne banky klimatickú zmenu neovplyvnia 05 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Západné sankcie áno, konfiškácia bohatstva oligarchov však nie. Švajčiari ďalej bránia ruský majetok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:58