StoryEditor

Goldmani veštia zlatu najhorší rok za tri dekády

25.06.2013, 15:00
Autor:
zajzaj
Banka Goldman Sachs znížila svoju prognózu ceny zlata pre tento i budúci rok.

Tento rok môže byť pre zlato najhorší za posledných tridsať rokov, varuje veľkobanka Goldman Sachs. Tá v tejto súvislosti varuje investorov pred neustále sa zvýšeným rizikom spojeným v investovaní do tohto kovu. Znížila dokonca aj svoju prognózu ceny zlata pre rok 2014. Informoval o tom nemecký Handelsblatt.

Analytici banky svoje varovanie podložili očakávaným koncom kvantitatívneho uvoľňovania v Amerike. Tá prinesie odlyv peňazí zo zlata a podľa prognóz banky spôsobí, že na konci tohto roka sa unca zlata bude obchodovať za 1300 dolárov. Predošlá predpoveď pritom ešte hovorila o 1435 dolároch.

Budúci rok bude pre zlato podľa "Goldmanov" ešte horší - cena zlata sa má ku koncu roka dostať na 1050 dolárov, v predošlej predpovedi počítali analytici s 1270 dolármi za uncu.

Cena zlata sa len od začiatku roka prepadla o približne 23 percent a má klesať i naďalej. "Najnovší pohyb ceny zlata zvyšujú riziká strát," píše banka vo svojom stanovisku. Negatívne na jeho cenu okrem plánovaného konca pumpovania peňazí do ekonomiky aj zrýchľovanie americkej ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:03