StoryEditor

Vo svete pribudol ďalší milión boháčov

20.06.2013, 00:00
Najviac majetných ľudí žije v USA. V Európe sedia najbohatší na majetku za 10,9 bilióna dolárov.

Ani kríza v Európe či záchrana Grécka a Cypru neznamenali nijakú prekážku, aby vo svete, a aj v Európe, pribudol ďalší milión bohatých. Teda tých, ktorí majú na konte viac ako milión dolárov, s odrátaním hodnoty prvej rezidenčnej nehnuteľnosti, pohľadávok a spotrebného tovaru, či tovaru dlhodobej spotreby. Jednoducho, podľa najnovších zistení World Wealth Report 2013 spoločnosti Capgemini je na svete už 12 miliónov boháčov, ktorí spolu sedia na majetku za 46,2 bilióna dolárov. Rozmenené na drobné, je ním každý päťstý človek na planéte. Ale len teoreticky. Prakticky sa nožnice medzi chudobnými a ultrabohatými opäť roztvorili. Aj tých, s majetkom nad 30 miliónov dolárov, totiž pribudlo. Je ich už 110-tisíc. Až polovica majetku bohatých sa pritom rozdeľuje medzi tri krajiny – USA, Nemecko a Japonsko. Práve v Ázii ich pritom pribudlo najviac a počtom za sebou nechali aj Európu.

Ako rastú Jobsovia v Ázii
Prezývajú ho Steve Jobs východu. On sám sa obdivom k zakladateľovi Applu netají. Oblečený v modrých džínsoch a typickom čiernom roláku si s takmer bezchybnosťou osvojil Jobsovu gestikuláciu i pátos, keď vlani na jeseň predvádzal vlastnú smartfónovú vychytávku. Hoci je v Európe Číňan Lei Jun zatiaľ takmer neznámy, smartfónov Mi-2 sa predalo vlani osem miliónov kusov, tento rok by to malo byť o sedem miliónov viac. „Pre startup je to veľmi impresívne, čo firma dosiahla,“ tvrdí analytička prieskumnej spoločnosti Gartner Sandy Shen. Xiaomi zatiaľ na burze nie je, no po troch rokoch existencie jej hodnotu odborníci odhadujú už na 4 miliardy dolárov a predpovedajú sľubnú budúcnosť. Zo samotného Leia Juna je od vlani vďaka tomu nielen milionár, ale po marcovom debute v rebríčku Forbes aj miliardár. A zároveň jeden z tých, ktorý sa postaral o výrazný nárast bohatých hlavne v Ázii.

„Ázia bude naďalej rásť, hoci Čína sa v raste ekonomiky spomalí možno až na päť percent ročne,“ usudzuje analytik Ján Beňák z Trim Broker. Ako však naznačuje Tomáš Menčík, analytik z Cyrrusu, bude to zvyšok Ázie, ktorý sa bude drať dopredu.

Americké podhubie
Pokiaľ však ide o akcie firiem, kde si boháči často ukladajú majetok, najlepšie na tom sú stále USA. „Hlavným ťahúňom medziročného zvýšenia počtu dolárových milionárov bol rast akciových trhov a obnova realitného trhu pre zlepšovanie sa svetovej ekonomiky. Uvoľnená menová politika Fedu bola jednou z príčin rastu akcií. Americkú centrálnu banku tak môžeme nepriamo označiť za jeden z podstatných dôvodov, prečo rastie počet bohatých,“ rozkľúčováva nárast analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Obdobne z toho ryžovala aj Európa. „Európania tiež investujú do amerických akcií, hoci podstupujú menové riziko. Vplyv Fedu tak bol badať aj na raste európskych akcií,“ pridáva sa analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Ako sa však ukazuje, kríza predsa len niečo zmenila. „Bohatí favorizujú hotovosť a investície do nehnuteľností. Sem išla takmer tretina z celkového investičného portfólia,“ vypočítava Ivo Petrenčík, riaditeľ pre predaj Capgemini pre Česko a Slovensko. Ako dodáva, prevažuje konzervatívnejší prístup, obľúbenými sú naďalej investície do šperkov, zlata a luxusných kúskov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:43