StoryEditor

Rusko odpláca sankcie. Útočí na amerického giganta

02.09.2014, 12:43

Napriek tomu, že ruské úrady zatvorili už 12 pobočiek McDonald´s, americký gigant sa nevzdáva. Ruskému súdu poslal petície, ktorými žiada o znovuotvorenie svojich reštaurácií.

McDonald´s boj nevzdáva

Petície, ktoré americká firma poslala ruskému súdu, žiadajú o otvorenie svojich troch pobočiek v Moskve. Informovala o tom ruská spravodajská agentúra ITAR-TASS. „Poslali sme súdu naše petície, v ktorých žiadame o vrátenie rozhodnutia, kvôli ktorému boli zavreté reštaurácie McDonald´s. Právo nám to dovoľuje v prípade, ak sme odstránili porušenia, ktoré zistil Rospotrebnadzor,“ povedal pre ruskú spravodajskú agentúru Maxim Titarenko, právnik, ktorý pred súdom obhajuje americkú spoločnosť.

Rospotrebnadzor, ruský úrad na ochranu spotrebiteľov, celkovo zavrel už 12 pobočiek McDonald´s. Dôvod, prečo sa tak stalo, je údajne ochrana kvality jedál. Zatvoreniu pobočiek americkej firmy predchádzali neohlásené kontroly úradu. „Vládne zdroje hovoria o porušení pravidiel v reštauráciách a ohrozovaní zdravia obyvateľov Ruska,“ vysvetlil pre HN Peter Bukov, analytik Capital Markets. Ruský súd toto rozhodnutie potvrdil, proti čomu sa teraz americký gigant snaží bojovať.

Prázdne ruské pobočky ako odveta za sankcie

Ako prvé boli zatvorené tri pobočky amerického fast foodu na Kryme. Tie však zatvorila firma z vlastnej vôle. „Vzhľadom k pozastaveniu nutných finančných a bankových služieb nemáme inú možnosť, ako naše tri reštaurácie na Kryme zatvoriť,“ informuje McDonald´s o situácii na svojej internetovej stránke.

K nutnému zatvoreniu reštaurácií na Kryme sa však pridalo ďalších 12 reštaurácií v Rusku, ktoré americký gigant zavrieť neplánoval. Jednou zo zavretých pobočiek je totiž aj reštaurácia na Puškinovom námestí v Moskve, v srdci Ruska, ktorá bola otvorená od roku 1990.

Neohlásené kontroly a zatváranie reštaurácií McDonald´s prišlo po napätí medzi Západom a Ruskom. „Je zrejmé, že ruské úrady sú na americké a západoeurópske firmy teraz prísnejšie, čo môže byť určitá forma odvety za sankcie,“ povedal pre HN Jiří Cihlář, analytik Next Finance.

S tým, že počíňanie ruských úradov je formou odvety za sankcie, súhlasí aj Bukov. „Skutočne to vyzerá ako pokračovanie v sankciách proti USA, aj ked tento krok Rusko oficiálne neohlásilo,“ povedal analytik.

Podľa Cihlářa však Rusko všetky pobočky americkej firmy zavrieť neplánuje. „Na druhej strane si však musíme uvedomiť, že ak by úrady chceli zavrieť všetky reštaurácie McDonald´s v Rusku, o prácu by prišli tisícky Rusov,“ skonštatoval Cihlář. Podľa neho masové prepúšťanie svojich obyvateľov ruské úrady ani vláda rozhodne nechcú. McDonald´s má okrem zatvorených pobočiek ešte stále približne 430 otvorených reštaurácií po celom Rusku.

Otvoria ihneď, ako budú môcť

Takýto výpadok tržieb pravdepodobne americkému reťazcu poškodí. Je otázne, dokedy budú reštaurácie McDonald´s zavreté. Podľa Bukova však potrvá, kým budú môcť znova otvoriť. „Zostanú zatvorené minimálne 90 dní. Vyradenie z prevádzky na tri mesiace teda určite negatívne ovplyvní tržby McDonald´s v Rusku, hlavne, ked sa jedná o pobočky na rušných uliciach,“ povedal Bukov.

McDonald´s plánuje otvoriť zavreté pobočky čo najskôr, ako bude možné. „Starostlivo študujeme dokumenty, aby sme zistili, čo môžeme urobiť, aby sa naše reštaurácie otvorili čo najskôr, ako bude možné,“ informuje fast foodový gigant.

McDonald´s teda musí čakať, ako sa situácia po odoslaní petícií súdu vyvinie. Podľa Bukova sa však môže skutočne jednať aj o problém zo strany reťazca, a nie o provokáciu z Ruskej strany. Zvýšená frekvencia kontrol amerického giganta zo strany ruských úradov však prichádza v dobe napätia medzi Západom a Ruskom.

McDonald´s sa nedarí

Zavretie dvanástich pobočiek v Rusku je ďalšou ranou pre fast foodový reťazec. Podľa zverejnených tržieb za júl tohto roku McDonald´s stráca nielen v USA, ale aj v Ázií a v Strednom východe. Tržby amerického giganta celosvetovo klesli o 2,5 percenta za júl 2014. V USA reťazcu klesli tržby o 3,2 percenta a v Ázii, na Strednom východe a v Afrike až o 7,3 percenta. Príjmy sa zvýšili len z pobočiek po Európe, a to len o 0,5 percenta.

Výpadok firma pripisuje škandálu s pokazeným mäsom v Číne. „Pokles o 7,3 percenta v istých geografických oblastiach odráža dopad kvality a bezpečnosti potravín dodávateľa McDonald´s a iných potravinárskych spoločností v Číne. V dôsledku toho sme práve v Číne a Japonsku zaznamenali negatívny dopad,“ vysvetľuje spoločnosť vo svojom prehľade tržieb za júl tohto roku.

Americký gigant sa ruského trhu nevzdá

Napriek problémom v Rusku však McDonald´s neplánuje tento trh opustiť. „Budeme pokračovať v starostlivosti o našich zamestnancov a urobíme všetko pre to, aby sme mohli pokračovať v úspechu McDonald´s v Rusku,“ ubezpečuje verejnosť fast food na svojej internetovej stránke. Rovnako sa chystá aj znova otvoriť reštaurácie na Kryme. „Robíme všetko preto, aby sme podporili našich zamestnancov počas tohto obdobia. Dúfame, že budeme môcť reštaurácie otvoriť čo najskôr, aby sme mohli privítať našich lojálnych zákazníkov,“ informuje reťazec aj o dianí na Kryme.

Podľa Bukova nehrozí, že by McDonald´s z Ruska odišiel. „Odchod z tak veľkého trhu pravdepodobne nehrozí. Jednalo by sa o veľký výpadok príjmov, ktorý by firma nemala ako nahradiť,“ povedal analytik. Podľa Cihlářa je odpoveď na to, či by mal reťazec opustiť Rusko, jednoduchá. „Pokiaľ bude spoločnosť McDonald´s v Rusku zisková, nemá dôvod tamojší trh opúšťať,“ skonštatoval.

01 - Modified: 2006-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karlova univerzita pôvodne nemala názov
01 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:26